wall street
Befektetés

Olyat művelnek idén az ETF-ek, amit még a tavalyi rekordévben sem láttunk

Portfolio
Jelentős, 40%-os vagyonnövekedést könyvelhetnek el idén eddig a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), ami bizonyítja, mennyire előtérbe kerültek az olcsóbb, indexkövető alapok az aktívan kezeltekkel szemben a piacon – számol be a hírről a Financial Times.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az év első kilenc hónapjában összesen 488,2 milliárd dollárnyi tőkét fektettek ETF-ekbe a fektetők, ami meghaladja 2019 hasonló időszaki 349 milliárdos tőkebeáramlását is.

Szakértők szerint ez is azt mutatja, hogy az alapkezelői szektornak változásra van szüksége, egyre nagyobb az igény ugyanis az olcsóbb, indexkövető termékekre.

 A nagyobb alapkezelők közül a Vanguard vezet a tőkegyűjtésben, a szolgáltató ETF-jei az első három negyedévben 134,3 milliárd dollárnyi nettó tőkét gyűjtöttek, ami 73%-kal magasabb, mint a tavalyi hasonló időszaki és már most meghaladja a tavalyi egész éves 119,3 milliárdot.  

A világ legnagyobb alapkezelőjének számító BlackRock eddig 106,3 milliárd dollárt gyűjtött ETF-jeiben, ami nem sokkal haladja meg a tavalyi ugyanezen időszaki 105,2 milliárdos tőkebeáramlást. A State Street, amely a harmadik legnagyobb ETF-szolgáltató, 21 milliárd dollárt gyűjtött, ami közel háromszorosa a tavalyi hasonló időszaki tőkebeáramlásnak.

Nem minden ETF-szolgáltatónak megy jól a sora, a Charles Schwab az idei első három negyedévben 56%-os visszaesést tapasztalt nettó tőkebeáramlásában, ami idén eddig csak 8 milliárd dollárt tesz ki.  

Az európai ETF-szolgáltatóknak sem sikerült olyan jól az idei év eddig, köszönhetően részben annak is, hogy az európai részvénypiacon nem láttunk olyan felpattanást, mint a tengerentúlon. Az Amundi és a UBS is visszaesést könyvelt el az ETF-ek tőkebeáramlásában, sőt a Société Générale által tulajdonolt Lyxor alapkezelő a hírek szerint eladósorba kerül, így erősítve mérlegén a francia bank.  

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
trader23