norvegia
Befektetés

44 milliárd dolláros hozamot ért el a norvég nyugdíjalap egy negyedév alatt

MTI
A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja 412 milliárd norvég koronát (44,31 milliárd dollárt) nyert befektetésein a harmadik negyedévben, mivel az amerikai technológiai vállalatok árfolyamának emelkedése ellensúlyozta a koronavírus-járvány negatív hatásait - derült ki az alapot irányító norvég központi bank csütörtökön közzétett beszámolójából.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) 4,3 százalékos nyereséget könyvelt el a harmadik negyedév után. A legnagyobb hasznot a részvények hozták: a portfólióban 70,7 százalékos arányt képviselő részvénybefektetések hozama 5,7 százalék volt.

Az első negyedévben még 90 milliárd koronával csökkent, a másodikban viszont 402 milliárd koronával nőtt az alap vagyonának értéke. Az első negyedévben az általános megtérülési ráta mínusz 14,6 százalék, a másodikban viszont 13,1 százalék volt.

Trond Grande, az alap helyettes vezetője csütörtökön kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a pénz- és tőkepiacokra továbbra is hatással van a koronavírus-járvány által okozott bizonytalanság. Ettől függetlenül a részvénytőzsdék jól teljesítettek, ami alapvetően az amerikai technológiai vállalatok erőteljes árfolyamemelkedésére vezethető vissza.

Az alap vagyonának értéke 1160 milliárd dollárra rúgott szeptember végén, az egy norvég állampolgárra jutó vagyon értéke mintegy 217 ezer dollár.

A norvég nyugdíjalap a világ mintegy 9200 cégében rendelkezik részesedéssel, a világ tőzsdéin jegyzett részvények 1,5 százalékát birtokolja.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
trader23