emberek budapest árnyék getty stock
Befektetés

Megugrott az inflációkövető állampapír állománya, idén ilyen még nem volt

Portfolio
Részben az infláció emelkedésétől való félelem lehet az oka annak, hogy szeptemberben közel 50 milliárd forinttal bővült az inflációkövető prémium állampapír állománya. Ilyen nagy mértékű állománynövekedést idén most először könyvelhet el a papír. A számok alapján szép lassan kapaszkodik vissza a lakossági papírok állománya, de még most sem sikerült visszatérni a koronavírus-válság előtti szintekhez.
Kíváncsi vagy, hogy mikor melyik lakossági állampapírt érdemes megvenni? Akkor jelentkezz be te is a Portfolio november 10-ei online rendezvényére, ahol első kézből kapsz választ a kérdésedre. Részletek itt:

A friss statisztikák szerint a forintos állampapírok állománya szeptember végén 8796 milliárd forintot tett ki, ami 146,5 milliárdos bővülés augusztus végéhez képest, de még mindig elmarad a március végi 9104 milliárdos szinttől az állomány. A számok csak szép lassan kezdenek visszakapaszkodni a koronavírus-válság előtti szintekhez.

Múlt hónapban ismét a szuperállampapír állománya nőtt a legjelentősebb mértékben, egy hónap alatt több mint 150 milliárddal (beleértve a nyomdai MÁP+-t is), ezen kívül jelentősebb kereslet volt még az inflációkövető prémium állampapírra is, amelynek állomány a több mint 47 milliárddal nőtt.

Idén ez a legnagyobb állománybővülés a papírnál havi szinten.

Ebben szerepet játszott, hogy a nyár folyamán jelentősebb lejáratok voltak a prémium papírban, másrészt az utóbbi hónapokban többször is jelentősebb ugrás volt az inflációban. Az infláció elleni védelem miatt sokan dönthettek úgy, hogy bevásárolnak a papírból. Arról, hogy milyen inflációs szint mellett érheti meg jobban PMÁP-ot venni, mint MÁP+-t, itt írtunk legutóbb:

A szuperállampapír értékesítése az utóbbi hetekben 30 milliárd forint körül stabilizálódott, múlt hónapban összesen 185 milliárd forint körüli összegben jegyeztek a papírból a magyarok.

A statisztikák kitérnek arra is, hogy az ÁKK szeptemberben 52,5 milliárd forint értékű lakossági papírt vett vissza a bankoktól, ezzel az év első kilenc hónapjában már meghaladja a 700 milliárdot ez a szám.

Az ÁKK nemrég kiadott frissített számai szerint folyamatosan nő a lakosság kezében lévő lakossági állampapírok aránya, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban több, jelentős összegű intézményi lejárat is volt. Szeptemberben az ÁKK számai szerint 8619 milliárd forintnyi lakossági állampapír volt a lakosság kezében.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bika spx csucs