szomorú befektető
Befektetés

Tőzsdézel? Jobb, ha tudod: súlyos ára van az érzelmeknek

Portfolio
A befektetők átlagosan 3%-os hozamtól esnek el érzelmi alapon meghozott befektetési döntéseikkor, ez a veszteség a piaci volatilitás növekedésével csak egyre nő. Jó példa erre a mostani koronavírus-válság – írja a Financial Times.
Kíváncsi vagy, merre mennek majd a piacok az amerikai elnökválasztás után és melyek lehetnek a jó befektetési sztorik? Akkor jelentkezz be te is a Portfolio november 10-ei online rendezvényére, akár ingyen!

Egy friss elemezés szerint nem túl bölcs dolog érzelmi alapon befektetési döntést hozni, az adatok legalábbis azt mutatják, hogy a pénztárcánk bánhatja, ha érzelmektől fűtötten fektetünk be. A befektetők átlagosan 3%-os hozamtól esnek el évente amiatt, hogy érzelmi alapon döntenek, de tud ez 6-7%-os veszteségbe is menni nagyon stresszes időszakok esetén – állítja az Oxford Risk elemzése.

A tanulmány kitér arra is, hogy ez a veszteség 6-7%-nál is magasabb lehetett, ha valaki csak részvényekbe fektetett és például a márciusi piaci lejtmenet idején kénytelen volt kitárazni a pozícióiból. A veszteségelkerülés a legtapasztaltabb befektető számára is kockázat – állítják.

Rávilágítanak arra is, hogy mivel a befektetők rosszul érzik magukat, ha olyan eszközt kellene eladniuk, amely éppen rosszul teljesít, hajlamosak megtartani a veszteséges befektetést és inkább attól megszabadulni, amely jó irányba megy. Ez persze nem jó taktika.

A másik nagy hiba, hogy sok befektető túlságosan is a jelenre fókuszál, a hosszú távú képet nem nézi, így a döntését sokszor a rövid távú kényelmetlenség enyhítése vezeti. A befektetők hajlamosak azt hinni, hogy amelyik eszköz a jelenben rosszul teljesít, az a jövőben is rosszul fog (és fordítva), ebből adódnak az olyan helyzetek, hogy egy eszközt magas áron vesznek meg és alacsony szinten adnak el, ez a stratégia éves szinten 1,5-2%-os hozamot tud kitörölni az ember zsebéből, összehasonlítva a buy and hold stratégiával (vedd meg és tartsd).

Ott van mindezek mellett az a döntés is, amikor bizonytalan időkben a befektetők hajlamosak nagyobb arányú készpénzt tartani a portfóliókban. Ez azonban 4-5%-os hozamtól való elesést is eredményezhet éves szinten.

A kutatást elvégzők azt tanácsolják azoknak, akik most lépnének be a tőzsde világába, hogy csak fokozatosan, részletekben fektessenek be, hogy elkerüljék a nagy veszteségeket. Fontos, hogy egy befektetőnek legyen stratégiája és célja beszálláskor és ragaszkodjon is ahhoz. Így elkerülhető, hogy az érzelmek tévútra csalják.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
horvatorszag_croatia
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1154601854(1)