10159
Befektetés

Egyedülálló nagybányai festmények és grafikák az ősz egyik legizgalmasabb aukcióján

műtárgy.com
Nagybánya és a városban alkotó, sok esetben ott letelepedő művészek neve örökre összefonódott a modern magyar festészettel, amelynek születésében kulcsfontosságú szerepet játszott. Fél évszázadon át töltött be vezető szerepet a művészeti életben. A Szatmár megyei középkori bányászvárosban dolgozó, a művésztelephez sokféle szállal kapcsolódó festők munkássága jogosan tart számot a gyűjtők kiemelt érdeklődésére. Az ősz egyik legszínesebb aukcióján többek között ilyen értékes és ritka grafikákból, festményekből lehet válogatni.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet
Sztelek Norbert: Nagybánya, 1941, pasztell, papír. 10015. tétel

A Nagybányai művésztelep létrejötte Hollósy Simon müncheni magániskolájának 1896-os nyári gyakorlatához köthető. 1901-ig szabadiskola működött a városban, májustól szeptemberig gyűltek össze a művészek, köztük szép számmal akadtak külföldi tanítványok is. A telep működése, szerkezeti felépítése az évek során számos változáson ment keresztül. Az alapítótagok között szerepelt például Ferenczy Károly, Thorma János, Réti István, Csók István és Iványi Grünwald Béla is. Utóbbitól egy naplementei hangulatot, alkonyati fényeket érzékletesen megragadó alkotás szerepel az árverésen, ami valószínűleg a mester későbbi, alföldi-kecskeméti korszakából származik.

222222
Iványi Grünwald Béla: Alkonyati fények, olaj, rétegelt lemez. 10159. tétel

Nagybánya fontos újításokat hozott a magyar festészetbe: a szabadban való, azaz a plein air festés, valamint az impresszionista látásmód megjelenése is hozzá köthető. Bár az első években több bibliai és történelmi ábrázolás is született, a művészek érdeklődésének középpontjában a táj, esetleg a természet és az ember kapcsolata állt. A festő és grafikus Patkó Károly, akitől a Nagybányai táj című rézkarcra licitálhatnak az érdeklődők, az 1920-as évek közepén, rövid ideig dolgozott Nagybányán, illetve a szomszédos Felsőbányán, többek között Aba-Novák Vilmos és Nagy Oszkár társaságában.

33333
Patkó Károly: Nagybányai táj, rézkarc, papír. 10010. tétel

Nagy Oszkár Napsütéses felsőbányai utcarészlet című, 1935-ös festménye eddig még sosem szerepelt aukción. A művész legjobb korszakából származik, érezhetően merít a nagybányai neósok festészetéből, ám egyedi és összetéveszthetetlen stílusa is megmutatkozik benne. Munkáira jellemzőek az erőteljes kontrasztok, a fényes, ragyogó és az árnyékos, sötétebb tónusú részek váltakozása. A nagybányai és felsőbányai utcák, házcsoportok a festő legkedveseb témái közé tartoztak.

44444
Nagy Oszkár: Napsütéses felsőbányai utcarészlet, 1935, olaj, vászon. 10014. tétel

Iván Szilárd akvarellje nagybányai építkezést ábrázol. A kép már csak azért is érdekes, mert készülésének évében, 1942-ben a művész a festőiskola egyik alapítójával, egyben volt mesterével, Réti Istvánnal levelezett a vízfestéssel kapcsolatos, valamint a festőkolóniát érintő kérdésekről.

555555
Iván Szilárd: Nagybányai építkezés, 1942, kréta, akvarell, papír. 10011. tétel

Az aukció anyagát a nagybányai művészet harmadik generációját képviselő Agricola Lídia vidám színekben pompázó virágcsendélete egészíti ki. Külön említésre méltó Mund Hugó rézkarcának felbukkanása, amely még a művészről és a feleségéről, Dömötör Gizelláról 1996-ban megjelent monográfiában sem szerepelt.

Agricola Lídia: Virágok, olaj, vászon. 10013. tétel

Az árverés tételeire online lehet licitálni november 7-én 18:00 óráig. A Nagybányán dolgozó művészek munkáin túl is érdemes körülnézni, hiszen további ritkaságokra bukkanhatnak az érdeklődők, a festészeti anyagban egy Czóbel-tájkép is megtalálható, a különlegességek sorát pedig egy Ady-kézirat gazdagítja.

Szerző: műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bika spx csucs