Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
Befektetés

Durva csapkodás jön most a tőzsdéken, de jól is kijöhetünk belőle

Portfolio
Durvának ígérkezik a koronavírus második hulláma, mindenhol a világon dőlnek a fertőzöttségi rekordok, ráadásul a nyakunkon van egy bizonytalan amerikai elnökválasztás is. A magyar alapokat kezelő profi befektetők úgy látják, az események miatt jöhetnek még szakadások az értékpapír-piacokon, de nem érdemes pánikolnunk, jövőre kezdetét veheti a kilábalás. A legtöbb szakember úgy látja, érdemes a piaci megingások által kreált beszállási pontokat óvatosan kihasználni, de persze olyan szakértő is akad, aki most távol tartaná magát a részvényektől.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók az októberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hat alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre:  Aegon Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Sok a bizonytalanság, de pánikra semmi ok

Októberben egyértelműen fölerősödött a koronavírus terjedése, az intézkedésekkel kapcsolatos félelmek, várakozások mozgatták ebben a hónapban is az értékpapír-piacokat. A nyakunkon van ráadásul az amerikai elnökválasztás is, ami igencsak szoros küzdelemnek ígérkezik.

A legtöbb profi befektető bizonytalan a választások kimenetelét illetően. Abban viszont a legtöbbjük biztos, hogy az újabb koronavírus-mentőcsomagot most már nem fogják áttolni a kongresszuson november 3-ig, pedig erre egyre nagyobb szükség van. Vannak, akik Bident látják esélyesebbnek, viszont megjegyzik: sok a bizonytalan tényező, a demokrata politikus közel sem biztos befutó.

Akad olyan szakértő, aki a jövő évre koncentrál, és úgy látja, 2021-ben nagy visszapattanás lehet. Az idei év viszont elég cudar GDP-adatokat hoz majd, Európa lehet a járvány nagy vesztese.

A járvánnyal kapcsolatosan egyébként többnyire szkeptikusak a profi befektetők: bár úgy látják, valószínűleg nem lesznek olyan átfogó korlátozások, mint az első hullám során, a második hullám a téli időszak miatt durvább és hosszabb lesz, mint az első. Van viszont olyan szakember is, aki úgy véli, a korlátozások, a fejlettebb gyógyszerek és a vakcina rövidesen eredményt fognak hozni.

Vannak olyan profi befektetők, akik inkább most kivárnak, úgy látják, az amerikai elnökválasztások előtt nem érdemes mozgatni a befektetéseiket. Más szakemberek már most, óvatosan részvényeket vásárolnának, felkészülve a 2021-re várt ralira. Van, aki már az év vége előtt Mikulásralit vár. Többen is megjegyzik: a pánikeladásokat érdemes lehet a kockázati kitettség növelésére használni. Olyan szakember is akad, aki a növekvő kockázatok miatt úgy látja, inkább jobb szép lassan kiszállni a részvényekből.

Nézzük a mintaportfóliókat!

A hazai portfóliómenedzserek által összeállított fiktív befektetési portfóliókon most enyhe elmozdulás látszik a kockázatosabb eszközök felé, míg pénzpiaci és kötvénykitettségét inkább leépítette a legtöbb befektető.

A mintaportfóliókon belül a legnagyobb fiktív kitettséget viszont továbbra is pénzpiaci eszközökben tartják a befektetők, ezután hedge fundokban / abszolút hozamú alapokban, majd hazai kötvényekben.

Az elmúlt hónapokhoz képest nagy ugrás figyelhető meg a részvénykitettség súlyában.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
nyugdíj idős munka öreg getty stock