grafi
Befektetés

Graphisoft Park: A második hullám ellenére a menedzsment fenntartja profit előrejelzését

Portfolio
A koronavírus első hulláma a vártnál kisebb mértékben érintette a Graphisoft Parkot, azonban a második hullám miatt némiképp csökkent az irodák kihasználtsága, ám a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél még így is kedvezőbb maradt. A cég az ingatlanjai valós értéken történő bemutatása miatt mintegy 6,5 százalék értékcsökkenést számolt el, mellyel a társaság portfóliójába tartozó ingatlanok nyilvántartási értéke 2019 decemberéhez képest összességében közel 19,5 millió euróval csökkent. A menedzsment további nagyobb mértékű leírással már nem számol, és fenntartotta a három hónappal korábban kiadott 2020 első félévi jelentésben meghatározott eredménycélokat.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A harmadik negyedév

A koronavírus járvány második hulláma a vártnál súlyosabb, és várhatóan elhúzódó gazdasági válságot eredményez, ugyanakkor a félévi jelentésben publikált, 2020-ra és 2021-re az előrejelzéseket a menedzsment fenntartja.  - derül ki a ma, piaczárás után publikált negyedéves gyorsjelentésből.

Az irodapark kihasználtsága 2020. I. félév végéig tartósan 97% volt, mely III. negyedévben kismértékben, 2%-kal csökkent, de a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél kedvezőbb maradt.

A kihasználás tartós csökkenésével nem számol a menedzsment,

a bérlői visszajelzések alapján hosszabb távon is szükség lesz a személyes jelenlétre és a szociális távolságtartás követelményeként a zöldterülettel körülvett irodákra.

Tekintettel a járvány második hullámára, a várhatóan elhúzódó gazdasági visszaesésre és a megváltozó bérlői magatartásra, a független értékbecslő indokoltnak tartotta az ingatlanállomány valós piaci értékét az előző negyedév végéhez képest mintegy 6,5%-kal csökkenteni. Eszerint az előző negyedévben még 263 millió euró valós piaci ingatlanérték a negyedév végére a a becslés szerint 246 millió euróra csökkent. Ez a csökkenés számszerűsíti a bizonytalan piaci környezet miatt folyamatosan emelkedő hozamelvárásokat, továbbá a speciálisan az irodapiacot érintő kockázati tényezők becsült hosszú távú változását. A koronavírus járvány következtében az irodapiacon a kihasználtság 2020-ban általános csökkenést mutat, hosszabb távon pedig a „home office” térnyerése mellett az egyes bérleti szerződések megújításának esetleges elmaradásával, illetve az irodahasználat átalakulásával, az egyes bérelt területek csökkenése is számszerűsítve lett.

A jó hír, hogy menedzsment további jelentős értékcsökkenési leírással már nem számol.

A harmadik negyedévben enyhén csökkent árbevétel az előző év azonos negyedévéhez képest, 1,1 százalékos bevételcsökkenésről számolt be a társaság, ez valószínűleg betudható a kihasználtság csökkenésének.

Az EBITDA  0,9 százalékkal csökkent év/év alapon a szeptember végén zárult negyedévben. Az EBITDA marzs mértéke 95,4 százalék, mely a tavalyi év azonos időszakához képest 0,2 százalékos emelkedést mutat.

Az üzemi eredmény szintjén a vállalat jobb eredményeket produkált év/év alapon, 2019 első 9 hónapjához képest közel 4 százalékkal nőtt. Az egyszeri hatásoktól megtisztított pro forma adózott eredmény esett, 2019 azonos időszakához képest 13,1 százalékos csökkenést láthatunk.  A csökkenés oka, hogy a társaság az alacsony kamatkörnyezetet kihasználva 2019 novemberében hitelt vett fel, amelynek nagyrészét 2020-ban a részvényesek javadalmazására fordította.  A felvett hitel miatt megnövekedett kamatteher eredményt csökkentő tényezőként jelenik meg a társaság jelentésében.

A kilátások

A koronavírus járvány második hulláma várhatóan elhúzódó gazdasági válságot eredményez, de a félévi jelentésében publikált, 2020-ra és 2021-re vonatkozó előrejelzéseket nem módosította a társaság. A kihasználtság kismértékű visszaesése mellett a bérleti díjak indexálása és a bérleti szerződések megújításakor elért díjmódosításokkal a bevétel várhatóan 14,4 millió euró lesz, míg 2021-ben pedig 14,5 millió eurót érhet el.

A menedzsment legfeljebb már csak kisebb értékcsökkenéssel számol. Összességében a 2020. évre 4,2 millió míg a 2021. évre 4,3 millió euró pro forma eredményt jeleznek előre.

Osztalékpolitika

Az ingatlanállomány tárgyidőszaki leértékelése nem érinti a vállalat pénzeszközeit és készpénztermelő képességét, így nem befolyásolja osztalékfizetési politikáját.

A menedzsment szerint a jelenlegi készpénzállomány elmélyülő gazdasági válság esetén is biztosítja a vállalat további biztonságos működését, valamint osztalékként a társaság pro forma eredményének 90 százalékát tervezik kifizetni.

Árfolyam

A Graphisoft Park árfolyama a mai kereskedésben 0,6 százalékkal került feljebb, és az elmúlt egy éves időszakban közel 28 százalékkal került lejjebb, ami elsősorban a rendkivüli oszalekfizetéshez kapcsolható.

gspark

Címlapkép: Graphisoft Park

(BÉT)

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
GettyImages-495363400
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boldog kereskedő trader befektető