nyugdijasshutter-20190115
Befektetés

Nyugdíjpiaci szakértők: jobb lenne elengedni a jóléti alapok gondolatát

Portfolio
A Portfolio Öngondoskodás konferenciájának délutáni online rendezvényének nyugdíjpaneljében a szakértők egyetértettek abban, hogy mielőtt elindulnának a jóléti alapok, érdemesebb lenne helyreállítani a munkáltatók kedvező adózását a cafeteria keretein belül, és érdemes lenne időt adni az embereknek arra, hogy hozzászokjanak a jelenlegi nyugdíj-megtakarítási eszközökhöz, mielőtt egy új terméket dobnak piacra. A szakemberek abban is egyetértettek, hogy sosem állt még rendelkezésre ilyen széles körű termékpaletta az öngondoskodásra, mint most.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben a szakemberek a nyugdíj-megtakarítási lehetőségeket vették számba, kitérve a legfontosabb nyugdíjpiaci aktualitásokra. A beszélgetést Gaál Csaba, a Generali Biztosító Zrt. Állománymenedzsment és AdInsure terület vezetője vezette:

Dr. Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője elmondta, hogy a magyar aggregát helyettesítési rátát nézni sok értelme nincs, ugyanis egy nyugdíjas megélhetési lehetőségeit nem feltétlenül mutatja jól, ha azt nézzük, hogy az átlagkeresetekhez képest hogyan alakul az átlagnyugdíj. Azt lehet látni, hogy a mostani fiatalok szemében a nyugdíjmegtakarítás nem bír nagy jelentőséggel, egész egyszerűen azért, mert ebben a korban még nem erre költenek. A nyugdíj miatt az emberek csak idősebb korban kezdenek el aggódni.

A jóléti alapokkal szerinte azért kell vigyázni, mivel az emberek fejében a magán-nyugdíjpénztári államosítások ugranak fel, tehát ennek kommunikációját körültekintően kell végrehajtani. Mivel itthon erős az állami túlsúly a magyar nyugdíjrendszerben, szerinte vissza kell adni a munkáltatóknak azt az adókedvezményt, amit a cafeteria keretében elvettek. Először ezt kellene meglépni, és csak ezt követően a jóléti alapok rendszerét – tette hozzá.

Kovács László, az UNION Biztosító befektetési igazgatója elmondta, hogy az állampapírok és ingatlanok is elérhetőek intézményi formában, portfólióban is. Elmondása szerint ő levenné az asztalról a jóléti alapok koncepcióját, mivel éppen az utóbbi években indultak el pozitív változások a nyugdíj-megtakarítási piacon, kár lenne ezt a folyamatot megint felborítani egy új konstrukcióval. Időt kellene hagyni az embereknek a már elindult folyamatokhoz hozzászokni.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség főtitkára arról beszélt, hogy a hiányzó nemzedék az öngondoskodási piacon a nyugdíjpénztáraknál is valós probléma. Amikor az adókörnyezet támogatta a munkáltatói szerepvállalást a piacon, akkor nőtt a pénztártagok száma, ezt azonban a cafeteria-változások visszaszorították. Holott a fiatalok bevonására az öngondoskodási piacra a munkáltatói hozzájárulásnak nagyon nagy hatása volt.

Az öngondoskodás nem csak a nyugdíjra terjed ki, ez egy életszemlélet – mondta. A jóléti alapok éppen ezt a szemléletet ragadnák meg, ezt a többfelhasználású modellt.

Sebestyén András, a Grantis vezérigazgatója, az FBAMSZ elnökségi tagja rámutatott arra, hogy 30-35 év között alakul ki a hajlam az öngondoskodásra egy friss felmérésük szerint. A szakember szerint ez régebben sokkal hamarabb jelent meg a fejekben. Úgy véli mindez összefüggésben áll az emelkedő ingatlanárakkal, ugyanis a mai fiatalok először ingatlant akarnak venni, és csak utána kezdenek öngondoskodni. Csakhogy a magas ingatlanárak ezeket a tereket elodázzák.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
nyugdíj idős munka öreg getty stock