norvegia
Befektetés

Milliárdokat bízna külső szakértőkre a norvég vagyonalap

Portfolio
Az 1200 milliárd dollárnyi vagyont kezelő norvég vagyonalap szeretné növelni a külsős alapkezelők számát az alap vagyonának kezelésében jövő évtől, a cél a magasabb hozam elérése – írja a Financial Times.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jon Nicolaisen, a norvég jegybank alelnöke csütörtökön beszélt arról, hogy jövő évtől az alap kezelt vagyonának 5%-át külsős alapkezelők szakértelmére bízná. Jelenleg ez az arány csak a részvényportfólió 5%-ára terjed ki. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a vagyonalap mintegy 18 milliárd dollárral növelné a más alapkezelőkre bízott vagyon mértékét.

A norvég alapnak tavaly év végén 43 milliárd dollárja volt olyan külsős alapkezelőknél, mint a Templeton, az Old Mutual és a Schroders, a befektetések elsősorban a feltörekvő piacokra és a kis kapitalizációjú cégekre fókuszáltak.

A vagyonkezeléssel megbízott alapkezelők az elmúlt két évtizedben 5,3 milliárd dollárnyi hozamot generáltak az alapnak, ennek háromnegyed részét az elmúlt nyolc évben érték el.

Nicolaisen beszélt arról is, hogy tavaly az alap 74 alapkezelőnek adott 83-féle mandátumot, ezek közül 66 vonatkozott feltörekvő piacokra és 17 kis kapitalizációjú részvényekre a fejlett országokban. A jegybanki alelnök elismerte, hogy szükség van a helyi ismeretekre ahhoz, hogy érdemi hozamot lehessen elérni egy-egy piacon.

A norvég alap vezetését szeptemberben vette át Nicolai Tangen, akinek megbízatását sokáig erős médiafigyelem követte. Az új vezető egy, októberben adott interjúban beszélt arról, hogy az alapnak sokkal okosabban kellene kockázatot vállalnia, például kizárva azokat a cégeket a portfólióból, amelyek nem felelnek meg az ESG-szemléletnek.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

trader23