Előfizetői tartalom

Öt ábra arról, mi most a magyarok kedvenc befektetése

Portfolio
Közel 750 milliárd forintnyi friss tőkét tettek október végéig állampapírba magyar háztartások, a kereslet a részvények iránt is megvolt, de utóbbi esetben a hozamveszteségek elvitték az idén befektetetett összeget. Az MNB friss statisztikái szerint egyre nagyobb kedvvel fektetnek a magyarok befektetési alapokba is, de sokan vannak, akik inkább a bankszámlájukon parkoltatják a pénzt.   

Már közel 30 milliárd forintos pluszban vannak a befektetési alapok idénre a magyar lakosság keresletét tekintve, az MNB friss, októberre vonatkozó értékpapír statisztikája szerint ugyanis látványosan felélénkült az alapok vásárlása.

A befektetési alapok iránti keresletet jóval meghaladta az állampapíroké, amelyekbe októberben több mint 60 milliárd forintnyi friss tőke áramlott (de így is elmaradt a korábbi hónapok 100 milliárd feletti tranzakcióitól). A részvények iránt a vizsgált hónapban érdemi keresletet most nem mutattak a magyarok:

A részvények esetében az októberi hónap sem zárult pozitívan, ugyanis friss tőkebeáramlás híján még csökkent is a részvényekben lévő háztartási vagyon, ami azt mutatja, hogy a magánbefektetők októberben is vesztettek kitettségeiken. Ezzel együtt

A cikk tartalmából:

  • Erőre kaptak a befektetési alapok a magyarok befektetései között, de még így is nagy hátrányt kell ledolgozniuk.
  • A részvények iránt októberben nem volt érdemi kereslet, idén eddig több százmilliárdot tőzsdézett már el a lakosság.
  • Látványosan megugrott a bankbetétek állománya, de a megugrás mögött nem a befektetési célok állnak.
  • Az állampapírok lakossági állománya idén már közel 750 milliárddal bővült.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés