Előfizetői tartalom

Fenntarthatóság a befektetésekben: új szabályozás a láthatáron

Wieder Gergő, KPMG
Korábbi cikkünkben is bemutattuk, hogy míg néhány éve a fenntartható beruházásokat a befektetők elsősorban egyéni értékrend mentén hozott áldozatként kezelték, ma már a környezeti (environmental), társadalmi (social) vagy irányítási (governance), azaz ESG - tényezők már elengedhetetlenek egy vállalat hosszútávon is fenntartható növekedéséhez. Egyre több adat támasztja alá, hogy a „zöld”, „fenntartható”, a jó ESG értékelést kapó cégek jól szerepelnek a hosszú távú befektetési portfóliókban, így az ESG a legnagyobb alapkezelők stratégiáinak is megkerülhetetlen részévé vált. Ezen pénzügyi termékek kapcsán azonban felmerülnek átláthatósági és összehasonlíthatósági problémák, azaz hogy egyrészt még sokszor nem látszik transzparensen ezek „zöld” megítélése, másrészt elfordul a „greenwashing” jelensége is. Ez utóbbi olyan gyakorlat, mely során kellő megalapozottság nélkül kínálnak piaci szereplők fenntarthatóként pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat - írja elemzésében Wieder Gergő, a KPMG szenior menedzsere és Vajda Péter a KPMG tanácsadója.

A fenti problémák elkerülésének egyik eleme a „zöld” minősítés kérdése, azaz, mi számít zöldnek (ebben a témában megjelent egy írásunk korábban), a másik fontos eleme nyilvánosságra hozott adatok köre és megbízhatósága. Jelen elemzésünk ezen utóbbival foglalkozik. Az Európai Parlament és Tanács 2019-ben fogadta el a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés