dollar es virus
Befektetés

Mennyit lehetett nyerni a tőzsdén 2020-ban?

Portfolio
A 2020-as év sok megpróbáltatást hozott, ez már igen elcsépelt frázis, a tőzsdei piacokon viszont rég nem látott izgalmakat, meglepetéseket, lehetőségeket tartogatott az év.  A márciusi beszakadás után a mai napig tart az emelkedés, és a főbb tőzsdeindexek kimagasló hozamot értek el 2020-ban, olyat, ami még normál időkben is szép teljesítmény lett volna.
  • Az S&P500 tőzsdeindex: 16%
  • Nasdaq Composite: 43%
  • DAX index: 3,5%

Az eredményeken látszik, hogy minél több technológiai részvény van egy indexben, annál jobb volt a 2020-as eredmény, az európai piacokon ezen cégekből azért lényegesen kevesebb van, valamint a jegybanki likviditásnövelés is nagyobb volt az USA-ban.

A kérdés az, hogy milyen befektetési termékkel tudtad megfogni a 2020-as évet, és ebből tudunk-e valamilyen következtetést levonni a jövőre nézve?  Mivel részvénypiacról beszélünk adják magukat a részvényekbe fektető befektetési alapok, és az abszolút hozamú alapok, ahol elvileg szabad a mozgástere az alapkezelőnek. Fontos tisztába lenni azzal, hogy a magyar befektetési alapok többsége nem az amerikai tőzsdeindexhez méri magát, ennek ellenére kisbefektetői szemmel logikus az összehasonlítás. A BAMOSZ adatai alapján a 439 részvénybe fektető alap közül 40 verte meg tavaly az S&P500 indexet.  A nem reprezentatív, önkényes merítést az alábbi táblázat mutatja:

alapok lista finax cikk

A 439/40-es arányból látszik, hogy az amerikai hozamok eléréséhez, vagy akár megközelítéséhez is elég kicsi volt az esélye egy magyar befektetőnek. Az esély ugrásszerűen nő, ha passzív indexkövető alapokba fektetünk, amelyek lemásolják a tőzsdeindexet, és amelyeket magyar kisbefektetők ETF, tőzsdére bevezetett befektetési alapok formájában tudják megvásárolni.

Ilyen termékekből áll össze a Finax portfólió, ahol a 80/20-as portfólió 13%-ot hozott 2020-ban. Itt a tőke 20%-a kötvény indexet követő alapokban van, míg a 80% részvény indexeket másoló ETF-ekben.

Egy Finax mintaportfóliót pár perc alatt összeállíthatsz magadnak ITT.

finax portfolio 2020 hozam

 Az indexkövető alapokba való befektetés leghatékonyabb formája az, amikor az folyamatos, akár havi szintű megtakarítással, és hosszú távú gondolkodással társul. Ebben az esetben jó eséllyel ki tudjuk használni a hosszú távú tőzsdei hátszelet, és köszönhetően annak, hogy az olyan beszakadásokban is vásárolunk, mint, ami márciusban volt, hosszú távon jó átlagárunk is lesz.

A Finax indexkövető megtakarítási módszeréről ITT olvashatsz.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
getty trading