zöld épület
Befektetés

Új fenntarthatósági szabályokat ír elő az EU a befektetési alapoknak

Portfolio
Márciusban lép életbe az EU új szabálya (Sustainable Finance Disclosures Regulation, SFDR) a befektetési alapok piacán, amely szélesebb körű tájékoztatást ír elő az alapok számára a portfóliójuk ESG-kockázatairól. A cél az lenne, hogy az átláthatóbb befektetések mellett egyre többeket ösztönözzenek a fenntarthatóságot szem előtt tartó befektetéseket választására – írja a Financial Times.

A Morningstar adatai szerint tavaly január és október között az európai ESG-alapok összesen 151 milliárd eurónyi tőkét vonzottak be, ami 78%-os emelkedés 2019 hasonló időszakához viszonyítva. Az ESG-alapok sikerére azonban árnyékot vet, hogy vannak szolgáltatók, akik elbizakodottan jelentik ki alapjaikról, hogy ESG-kompatibilisek, holott a valóságban messze állnak ettől (greenwashing).

Az EU új szabályai a teljes alapkezelői piacra érvényesek lesznek, a szolgáltatóknak a pénzügyi kockázatok mellett a fenntarthatósági kockázatokat is közzé kell tenniük, ahogyan azt is, hogy miképpen szeretnék és tudják ezeket menedzselni vagy miért nem tartják ezt relevánsnak az alap szempontjából. Az új szabályok értelmében azok az alapok, amelyek ESG-nek nyilvánítják magukat, átlátható dokumentációval és bizonyítékkal kell rendelkezzenek arról, hogy valóban megfelelnek ennek a követelménynek. A piaci szakemberek arra számítanak, hogy sok alapról fog lehullani az álarc márciusban, ugyanakkor az eddiginél több ESG-alap is eláraszthatja a piacot, mivel az alapkezelők igyekeznek majd szélesíteni termékkínálatukat.

A PwC becslései szerint az ESG-alapok a mostani 15%-ról 57%-ra növelhetik részesedésüket az európai piacon 2025-re, köszönhetően javarészt annak, hogy várhatóan több alapot ESG-kompatibilissá tesznek majd a szolgáltatók.

Egyes alapkezelők az ESG-szabályokat fontosságukban és munkaigényükben a MiFID 2 bevezetéséhez hasonlítják, nem csoda, hogy néhány szolgáltató a piacon halasztást kért a dokumentációk beküldéséhez, amibe Brüsszel bele is ment. A másik probléma, hogy a szabályoknak való megfeleléshez olyan adatokat is továbbítani kellene az EU felé a portfólióban szereplő cégekről, amelyeket a cégek maguk sem közölnek. Ezt az EU egy új adatszolgáltatási előírással oldaná meg a vállalatok kapcsán, de nem valószínű, hogy addigra meglesz, mire az alapkezelőknek teljesíteniük kell az első ESG adatszolgáltatási kötelezettségüket 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
pf_gettyimages-148194927-20200414
szijjarto peter
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
bill ackman getty editorial

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
szijjarto peter