Akadozik a CIB netbankja, a fiókokban is gondok akadtak
Befektetés

CIB Alapkezelő: jön az infláció 2021-ben, és ez jó a részvénybefektetőknek

Portfolio
Idén a növekvő infláció és a negatív reálhozamok továbbra is kedvezően hatnak a részvénypiacokra, különösen az amerikai és ázsiai piacok lehetnek felülteljesítőek. Európával érdemes óvatosan bánni, a befektetők egyelőre még nem találták meg ezt a térséget, annak ellenére sem, hogy a ciklikus szektorok itt túlsúlyban vannak – derült ki a CIB Alapkezelő online sajtótájékoztatójából.

Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egy éve még csak egy kockázat volt a sok között a koronavírus, de mostanra már kirajzolódott, milyen felfordulást okozott a világban. Ettől függetlenül az alapkezelő töretlenül bízik a részvénypiaci emelkedésben.

A piaci kilátásokkal kapcsolatban elmondta:

 • Bár az S&P 500 és a BUX index is megszenvedte márciusban a koronavírus-válságot, azt követően egy pozitív év indult be, az S&P 500 az év második felében csúcsra tudott emelkedni. A részvénypiacok azt mutatták mintha minden rendben lenne a világban, ennek oka, hogy a jegybankok irgalmatlan pénzeket kezdtek a piacra önteni.
 • Újra érvényesült a TINA, azaz, nincs más alternatíva, csak a részvények. A részvények mellett az arany volt talán az egyetlen termék, amely még szép emelkedést mutatott tavaly.
 • A vagyonkezelési piacon is megjelent mindez, a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon új csúcsra tört 2020-ban, a márciusi ideiglenes kilengés ellenére is. A CIB Alapkezelőnél is sikerült piac feletti vagyonnövekedést elérni, de tavaly lejárt néhány tőkevédett alap, az így felszabaduló pénzeket pedig nehezebb volt az alapkezelőn belül tartani, mivel a befektetők ezeket a pénzeket többnyire MÁP+-ba fektették.
 • Jól látszik, hogy az abszolút hozamú alapok felívelése megtört, a befektetők inkább a részvényalapokra kaptak rá – mutatott rá a vezérigazgató a magyar piac sajátosságaira. Hozzátette, hogy az alapkezelő portfóliója azért is lett konzervatívabb, mivel a befektetési alap értékesítésnek 50%-át már a vállalatok adták a szolgáltatónál, amelyek leginkább a rövid kötvényalapokat keresték. Úgy látja, ez a trend idén is folytatódni fog.
 • Jelentős szórást mutattak a részvénypiaci teljesítmények tavaly,  ezt valamelyest a befektetési alapok is követték, így kiemelte a diverzifikált portfóliók fontosságát.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója a piacokkal kapcsolatban osztotta meg meglátásait:

 • Tavaly szinte nem volt olyan ország, amely Kínán kívül ne süllyedt volna recesszióba. A kereskedelmi repülőjáratok száma az első hullámban közel 70%-kal esett vissza, tavaly pedig összességében 30%-kal kevesebb repülőjárat közlekedett kereskedelmi céllal, mint 2019-ben.
 • Idén normalizációra számít, a járvány nem fog eltűnni, de a terjedését meg lehet fékezni a vakcinákkal. Ebből adódik a legnagyobb kockázata is a várakozásaiknak, ugyanis arra épít, hogy a vakcinák segítenek a gazdaság helyreállításában.
 • Ha maradunk annál, hogy idén normalizáció jön a gazdaságban, akkor arra lehet számítani, hogy jelentős GDP-növekedés jön minden régióban, vállalatok szintjén jelentős EPS-emelkedés következhet be.
 • Azt várják, hogy idén megjelenik az infláció, a demokraták többsége Amerikában azt eredményezheti, hogy erős fiskális csomagot fogadhatnak el, ezzel párhuzamosan pedig az infláció is beindulhat. A befektetők körében is folyamatosan nő az inflációs várakozás a világban. Az emelkedő infláció és a negatív reálhozam pedig pozitívan hat a részvénypiacokra.
 • A monetáris politikában nem várnak változást az inflációs várakozások emelkedése ellenére sem, szerintük az idei év is a pénznyomtatásról szól majd. A növekedési várakozás határozza meg idéntől leginkább a piaci mozgásokat – tette hozzá.
 • A részvénypiaci pozitív kilátásokat erősíti, hogy tavaly főként a kötvényalapokat keresték a kisbefektetők (kockázatkerülés miatt), így bőven van tér a részvényalapok felívelése előtt.
 • A részvénypiacok kapcsán kiemelte a value és ciklikus részvényekben rejlő potenciált, ugyanis sokan arra számítanak, hogy a koronavírus miatti kockázatok és félelmek alábbhagyásával ezek a részvények törnek majd ki. Európában és az ázsiai piacon (Japánt kivéve) dominálnak a ciklikus részvények. Érdekes adat, hogy a DAX-ban 60% a ciklikus eszközök aránya. Az infláció emelkedése is segíthet a ciklikus részvények jó teljesítményében.
 • A fejlődő piacokban lát az alapkezelő felértékelődési potenciált idén, az itteni országok a gyengülő dollárból és emelkedő nyersanyagárakból profitálhatnak, ahogyan a növekvő GDP-ből és EPS-eskből is.
 • Az európai részvénypiaccal kapcsolatban óvatosabbak, mert bár ciklikus kitettségű és alulpozicionált, a novemberi normalizációs folyamat nem növelte a befektetők keresletét a térség iránt. További probléma, hogy itt a vírushelyzet nem javul, így az európai gazdaság várhatóan később normalizálódik, mint az amerikai és az ázsiai piac. Emellett a gyengülő dollár és erősödő euró sem jó az itteni piacoknak. Az európai midcap részvények viszont felülteljesítők lehetnek a blue chipekhez viszonyítva. Különösen azon európai midcapekbe lehet érdemes befektetni, amelyeknek erős a kapcsolata Kínával és a robottechnológiával.
 • Az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban pozitívak a kilátások, várhatóan a fejlett térségben itt lesz meg leghamarabb a beoltottság magas aránya a társadalmon belül. A laza fiskális politika is támogató, ahogyan a részvény-visszavásárlások előretörése is. A technológiai szektor kapcsán a szakember elmondta, hogy továbbra is van benne potenciál, részben a negatív reálhozamok miatt, a fundamentális sztori továbbra is fontos (digitalizáció, robotika, IoT). Kockázatot jelentenek ugyanakkor az új Biden-adminisztráció és az antitröszt-szabályozások a technológiai piacon.
 • A forinttal kapcsolatban kitért arra, hogy tavaly nem kedvezett a magyar fizetőeszköznek a kockázatkerülő hangulat, idén a kockázati étvágy erősödése segíthet, de az euróval szembeni árfolyam vélhetően a mostani szinten marad, illetve kicsit erősödhet is a forint, de a tavalyi 370-hez közeli szinteket már nem várják.  
Találd meg a neked való befektetési alapot!
iskola oktatás tanítás
napelem ház tető
bear
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
greensill getty editorial

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus tőzsde getty editorial