cigi (1)
Befektetés

Kémcigaretta és gyűrűbe rejtett kamera - A New York-i KGB múzeum teljes gyűjteményét árverésre bocsátják

műtárgy.com
A koronavírus-járvány következtében bezárni kényszerült New York-i KGB múzeum eladja teljes gyűjteményét egy aukciós vásár keretein belül. A többek között kémkamerákból, méregtartókból és Lenint megörökítő művészeti tárgyakból álló gyűjtemény árverését a Julien’s Auctions vezeti.

Egy orosz FSzB-kém Marlboro márkájú cigarettái. A cigarettákban rejtett digitális kamerák találhatóak, lencséik a szálak oldalán elhelyezett kis lyukakon keresztül töltöttek be adatgyűjtési funkciót. A cigaretták távirányító egységgel is rendelkeznek. A kép a Julien’s Auctions tulajdona.

A rövid életű New York-i KGB (Állambiztonsági Bizottság – a Szovjetunió titkosszolgálata) múzeum teljes gyűjteményét eladták egy aukciós vásár keretei között az előző hét szombatján. A múzeum 2019-ben nyitotta meg kapuit, de a világjárvány gazdasági következményei miatt kénytelen volt bezárni. A Julien’s Auctions így a világ legnagyobb KGB-specifikus kémfelszerelésének gyűjteményét kínálja eladásra. A nagyjából 400 tárgyat számláló kollekciót egy litván gyűjtő, Julius Urbaitis halmozta fel több mint három évtized alatt.

Pontosan mit kínál eladásra a Julien’s Auctions? A drágább tételek között szerepel egy „Fialka”-gépezet, amit az oroszok arra használtak, hogy megfejtsék az Enigmával kódolt üzeneteket (az előrejelzések szerint eladási ára a 12 000 amerikai dollárt is el fogja érni). Eladásra kínálnak ezen kívül egy kémgyűrűt, amiben egy rejtett kamera található (7000 dollár körüli értékben kerül majd eladásra), és egy féltonnás szobrot Leninről, ami a KGB kalinyingrádi főhadiszállását díszítette (akár 7000 dollárt is fizethetnek érte).

A kissé jutányosabb áron eladásra kínált tárgyak között megtalálható az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétjének fából készült és vésett másolata, amit orosz cserkészfiúk ajándékoztak Oroszország amerikai nagykövetének 1945-ben, és amiben egy lehallgató készüléket rejtettek el. Ez a gyűrű egy törvényszéki eljárás során kapott kiemelt figyelmet, amit azt követően hajtottak végre, hogy Oroszország 1960-ban lelőtt egy amerikai U2-es kémrepülőgépet (a gyűrű becsült értéke 5000 amerikai dollár).

A gyűjtemény értékes eleme még egy hamis fog, amit méreggel töltöttek meg, arra az esetre, ha egy kémnek öngyilkosságot kellett elkövetnie (kikiáltási ára akár a 1200 dollárt is elérheti). Más, kissé szokványosabb tárgyakat is eladásra kínálnak, így egy pénztárcát, amiben egy kamera volt elrejtve (3500 amerikai dollárra becsülik) és egy doboz Marlboro cigarettát, amiben szintén egy kamerát rejtettek el (ára akár 1200 amerikai dollárig felmehet).

kém2

Egy szovjet KGB-kém kisméretű kamerája, amit gyűrűnek álcáztak. A kép a Julien’s Auctions tulajdona.

Mitchell Kaba, a Julien’s utcaművészeti és kortárs szépművészeti részlegének igazgatója már több hónapja elmélyülten foglalkozik az aukció anyagával, és egy interjúban rámutatott, hogy számos különböző érdeklődési körrel rendelkező gyűjtő számára lehet érdekes az aukció. Így többek között a történelem kedvelői, a technikai fejlődés folyamatát kutatók és a katonai szervezetek rajongóinak érdeklődésére is joggal tarthat számot a kiárusítás. Ugyanakkor arra tekintettel, hogy a megfigyelés aktusa mennyire fontos része volt a KGB működésének, talán a kameragyűjtők számára bírhatnak a legnagyobb jelentőséggel az eladásra kínált tárgyak.

A gyűjteményben nagy számban találhatóak olyan eszközök, amelyek működése az antik megfigyelő technológiákon alapszik. Kaba kiemelte, hogy: „Számos acélhuzallal működő hangfelvevő készüléket találtunk. Ezek olyan magnók, amik még a szalag előtti időkből származnak. Az eszközök egy, még az emberi hajszálnál is vékonyabb cséve magnetizált acélhuzallal működnek, ami hasonlít a horgászbotokban alkalmazott huzal csévéjéhez.” Ezek az eszközök egy óránál is hosszabb időtartamot felölelő anyagot tudtak rögzíteni az apró tekercseken, és a múzeum gyűjteménye több órányi ismeretlen tartalmú felvételt tartalmaz.

kém3

Egy eredeti szovjet KGB Fialka (M-125-3M), másik nevén „Violet”, egy titkosírással író gépezet, amit a hidegháború alatt arra használtak, hogy titkos üzeneteket kódoljanak és dekódoljanak. A tárgyhoz egy frissített használati utasítás is tartozik. A kép a Julien’s Auctions tulajdona.

„Egy különleges KGB munkaállomáson készítették őket” jegyezte meg Kaba. „Sokan ezek közül a tárgyak közül egyedülállóak, és így az irányítást segítő utasításokat is kézzel vésték fel az eszközök felületére – így például valaki egyszeűen csak felemelt egy eszközt, és ráírta, hogy: ’ez a megállító gomb!’” Ahogyan Kaba is kiemeli, mindezek a rejtett rekeszek és kézzel készített tárgyak kissé nevetségesnek tűnhetnek mindannak a technológiai fejlődésnek a fényében, amin az elmúlt években keresztülmentünk.

A KGB aukció csak egy kis része egy olyan nagyobb piacnak, ami a hidegháborúval kapcsolatos emléktárgyak eladása köré szerveződik, és ami összességében akár 700 000 amerikai dollárt is hozhat.

Forrás: artnet, szerző: műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás
fertőtlenítő gyártás florin

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
sorban állás_emberek_getty_stock