banksy_hullahopp
Befektetés

Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

műtárgy.com
Míg a legtöbb ház falán és köztereken felbukkanó graffitira eltávolítás vár, Banksy alkotásától nem lenne szerencsés megszabadulni - kiváltképp, ha az ingatlan eladásra vár.

A brit graffitiművész nélkül manapság már lehetetlen elképzelni a street art-ot; nagyrészt politikai és társadalmi mondanivalójú, gyakran szatirikus munkái hatalmas érdeklődésnek örvendenek, amelyhez Banksy ismeretlen személyazonossága is nagyban hozzájárul. „Hagyományos” festményei és szobrai is nagy sikert aratnak az aukciókon: 2019-ben például rekordáron, 12 millió dollárért kelt el az Visszafejlődött parlament című alkotása a Sotheby’s árverésén.

Úgy tűnik tehát, minden, amihez Banksy hozzáér, felértékelődik - és nincs ez másképp az ingatlanokkal sem; a hozzá köthető művek általában a többszörösére növelik az érintett épületek becsült értékét.

Chanuki Seresinhe (University of Warwick) egy tanulmány keretében, a Flickr alkalmazás segítségével vizsgálta az összefüggést a street art (és egyéb művészeti ág) gyakorisága és az ingatlanárak változása között 2004-től egészen 2013-ig. A street art jegyében nem csak a graffitikat kereste, általánosságban próbálta bebizonyítani, hogyan alakítják át a kreatív alkotások az adott környéket (és árait), Banksy hatása pedig ezen a téren is szembetűnőnek bizonyult.

A tavalyi év végén, Bristol egyik legmeredekebb utcájának egyik házán fedeztek fel egy tüsszentő idős hölgyet ábrázoló graffitit, amelyről nem sokkal később bebizonyosodott, hogy valóban Banksy munkájáról van szó. Az eredetileg 350 ezer fontért hirdetett ház fala nemcsak látványossággá alakult át; egy 3-5 millió fontra becsült alkotásnak is otthont adott, így értéke is jócskán megnőtt. Bár a tulajdonos 48 órára felfüggesztette ugyan az ingatlan hirdetését, a család tagjainak nyilatkozata alapján tudható, hogy elsősorban szeretnék az eredeti helyén megtartani a graffitit, amennyiben ez nem lenne lehetséges, a helyi önkormányzathoz- vagy múzeumba helyeznék, hiszen egy Banksy-ről van szó.

banksy1
Banksy: Aachoo! (Bristol)

Hasonló felértékelődés volt megfigyelhető több lakóépület, illetve akár egész utcák tekintetében is. 2008-ban például egy elhagyatott liverpooli bár épületének duplájára nőtt az ára, miután Banksy fehér patkány graffitija bukkant fel a házfalon. A nottinghami Rothesay Avenue-n, - ahová Banksy a kerékpárgumival hullahoppozó kislányt festette - az ingatlanok átlagosan 2 684 580 fontot érnek, míg a környéken ez az összeg „csupán” 178 800 font körül mozog.

banksy2
Banksy: Kerékpárgumival hullahoppozó kislány (Nothingham)

Bár Sussex tengerparti városrésze, a St Leonards elhelyezkedése igen kedvezőnek mondható, amely árbeli különbségben is megnyilvánulhat, Banksy 2010-es alkotása, a Tesco homokvár valószínűsíthetően tovább kedvez az tulajdonosoknak. Itt is jelentős, szinte háromszoros árbeli növekedés (a környék átlagos ingatlanárai: 296 653 font, St Leonards: 800 000 font) látható.

Banksy: Tesco homokvár (Sussex)

Összességében elmondható, hogy Banksy személye és alkotásai továbbra is ikonikusnak számítanak, és annak ellenére, hogy más tulajdonában álló ingatlanok falát használja vászonnak, amely a legtöbb országban hivatalosan illegális tevékenységnek számít, munkássága távolról sem nevezhető értékrombolónak, éppen ellenkezőleg. Végül is, egy tőle származó graffitit ugyanúgy el lehetne tüntetni, mint bárki másét, azonban, ha az épület értékét tartjuk szem előtt, nem biztos, hogy érdemes.

Forrás: BBC, Fast Company, MyArtBroker, The Argus, The Art Newspaper

Szerző: Műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
sorban állás_emberek_getty_stock