persely, penz
Befektetés

Irdatlan pénzeket szabadíthatnak rá a világra az emberek a koronavírus után

Portfolio
A Bloomberg számításai szerint a világ nagyobb gazdaságaiban a fogyasztók 2900 milliárd dollárt tettek félre a koronavírus miatti lezárások idején. Ezek a megtakarítások nagy lendületet adhatnak majd a pandémia utáni gazdasági helyreállásnak – írja a Bloomberg.
A témáról bővebben is szó lesz a Portfolio április 14-ei IWS konferenciáján. Regisztrálj te is!

A Bloomberg Economics becslései szerint a világ legnagyobb gazdaságaiban az emberek 2900 milliárd dollárnyi extra pénzt takarítottak meg a koronavírus időszakában, ez a rengeteg pénz pedig jól fog jönni a gazdaságnak a pandémia után.

Azzal, hogy a koronavírus miatti lezárásoknak köszönhetően visszaesett a fogyasztás, az amerikai, kínai, brit, japán és nagyobb euróövezeti országok lakosai jelentős összegeket tudtak megtakarítani. Az adatok szerint a 2900 milliárd dollárból 1500 milliárdot egyedül az amerikai háztartások takarítottak meg.

A cikk szerint sokan arra számítanak, hogy a pandémia végével ezek az extra pénzek megjelennek majd a fogyasztási cikkek és szolgáltatások piacán, de vannak, akik szerint nem lesz ilyen gyors a pénzköltés, hanem sokan kivárnak még, amíg biztosabb nem lesz a gazdasági környezet.

A Bloomberg becslései szerint minden esetre az amerikaiak által az elmúlt évben felhalmozott pénzek teljes elköltése 9%-kal tudná növelni a GDP-t idén, szemben a mostani 4,6%-os előrejelzéssel. Amennyiben ezeket a megtakarításokat nem élik fel, akkor a gazdasági növekedés mindössze 2,2% körül lehet.

Az adatok szerint a kínai háztartások 430 milliárd dollárral többet takarítottak meg a vizsgált időszakban, mint normális esetben tették volna. Hasonló volt a trend Japánban is, itt 300 milliárd dollárnyi extra megtakarítás maradt a bankszámlákon, az Egyesült Királyságban pedig 160 milliárd. A legnagyobb euróövezeti országokban a háztartások 465 milliárdnyi extra pénzt takarítottak meg, élen a németekkel, akik 142 milliárd eurót tettek félre.   

A cikk szerint az is a fogyasztás felé ösztönözheti az embereket, hogy az alacsony kamatok miatt már nem éri meg bankbetétben tartani a pénzt. Sokan viszont inkább a hiteleik visszafizetésére használhatják fel megtakarításaikat, illetve tovább tartalékolnak, míg rendbe nem jön a munkaerőpiac.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
bulgária város létkép
bécs vásárlás koronavírus korlátozás járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
london felhőkarcoló