olaj
Befektetés

Mindent felborított az inflációs rém: csúnya bukók és szép hozamok a magyar alapoknál

Portfolio
Teljesen összekuszálták a befektetési piacot az inflációval kapcsolatos félelmek, és ez a magyar befektetési alapok teljesítményére is kihatott: a tavaly nagyot bukó alapok törtek idén az élre, a tavalyi kiemelkedő hozamot elérő alapok közül pedig sokan most a sor végén kullognak. A legnagyobbak közül az OTP Supra tovább növelte veszteségeit februárban.

Felemásan indult a 2021-es év a tőzsdéken, az utóbbi hetek teljesítményét beárnyékolták az inflációs félelmek és az ebből fakadó kötvénypiaci hozamemelkedés is. A befektetők célkeresztjében emellett a koronavírussal és vakcinázottsággal kapcsolatos hírek vannak, de kérdés az is, meddig tartanak ki a monetáris és fiskális stimulusok és mikor jön el az a pont, amikor a jegybankoknak kamatot kell emelniük.

A magyar szakemberek véleményét erről legutóbb ebben a cikkben foglaltuk össze:

Ilyen inflációs félelmek közepette is hozott valamennyit a befektetőinek a legnagyobb (nettó eszközérték szerinti) forintos, lakossági alapok többsége, egyedül a Supra és az OTP Optima A sorozata maradt mínuszban.

Bár még csak két hónap telt el az évből, az OTP Supra egyelőre nem tudott magához térni a tavalyi mínuszból: idén eddig 7,3%-os mínuszt halmozott fel az alap, egy hónap alatt tehát további 4-5%-ot:

Tavaly viszont a Suprán kívül a legnagyobb sorozatok mindegyike hozott pénzt a konyhára. A legnagyobbak között legkisebb kezelt vagyonnal bíró Hold Columbus A sorozata például több mint 15%-ot. Emellett az ingatlanalapok is jól teljesítettek:

Az OTP Supra olajügyleteken szenvedett el jelentős veszteséget tavaly tavasszal, amikor a fekete arany árfolyama összeomlott a koronavírus és az orosz-szaúdi olajvita együttes fennállásakor, az alapkezelő aztán kitárazott az olajból és más eszközökkel kezdett el kereskedni.

Az alap legfrissebb, január végi hírlevelében a portfóliómenedzser kitér a piacokon eluralkodó inflációs félelmekre és ezzel párhuzamosan a kötvénypiaci hozamok és az árupiaci árak emelkedésére januárban. A hozamemelkedés nem tett jót az alap kötvénypozíciói miatt, de a részvények és az index futures pozíciók nyereségesek voltak. A hónapban több szuverén és kvázi szuverén, elsősorban eurós kibocsátású kötvényből vásárolt be az alap, emellett csökkentette az olajpozícióját, de az FX és részvénykitettségben alapvetően nem történt változás.  

Végül érdemes egy pillantást vetni 2021 eddigi nyerteseire is.

A legjobban teljesítő forintos, lakossági alapok eddig idén szinte mind olyan alapok, amelyek tavaly jókora mínuszban zártak.

Míg tavaly gyengélkedtek a nyersanyagpiaci alapok, idén az inflációs félelmek miatt ezek vannak a legjobban teljesítők között eddig. Az első helyen az elmúlt két hónapot nézve a Dialóg Expander részvényalap végzett 18,3%-os hozammal. Ezt két árupiaci alap követi: a CIB Nyersanyag alapja több mint 14%-ot, a Raiffeisen Nyersanyag alapok alapja A sorozata pedig 13,65%-ot hozott. A 10-es listán végig szép hozamokkal találkozni és kivétel nélkül csak részvény, árupiaci és abszolút hozamú alapok dominálják:

Sajnos vannak olyan alapok, amelyeknek nem sikerült olyan jól az évkezdet, ezek között sok olyat találni, amelyek tavaly mentek nagyot. Idén eddig a Budapest Arany alapok alapja teljesít a forintos lakossági sorozatok között a legrosszabbul mínusz 9%-kal. Ha jól megnézzük a listát, láthatjuk, hogy több árupiaci alap is szerepel rajta, ezen belül is főként az arany mozgását lekövető alapok. Idén az arany egyelőre gyengélkedik, ennek okai között vélhetően az emelkedő reálhozamokat, az erősödő dollárt és a bitcoint lehet megemlíteni, utóbbiba rengeteg pénz ömlött az elmúlt időszakban, elvéve ezzel valamennyit az arany menekülőeszköz-szerepéből.

Összességében egyébként a forintos sorozatok teljesítménye inkább pozitív: az idei hozamok 75%-a pluszban van, ez meghaladja a tavalyi egész éves 60% körüli arányt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
telefon mobil sms koronavírus
usaorosz
izrael
brazilia2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Online előadás
Hasznos tippek és trükkök
paradi_cimlapkép