Befektetés

MKB-Pannónia: az infláció réme

Czifra Gábor

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MKB-Pannónia Alapkezelő írását olvashatják:

"A mindent elsöprő állami költekezés és az extrém laza monetáris politika felébresztette a régen elfeledett infláció rémét, aminek valljuk be valós alapja van. Az újra nyitó gazdaságok fogyasztói keresleti oldala a korábbi válságokhoz képest nemhogy nem sérültek, hanem erősebbek lettek a bőkezű állami támogatásoknak köszönhetően. Ezzel szemben a kínálati oldal kapacitás bővítése képtelen lesz majd lépést tartani a berobbanó kereslettel, ami előbb vagy utóbb az árszínvonal középtávú és tartós emelkedéséhez fog vezetni. Ebben a gyorsan növekvő és számot tevő inflációs nyomással szembenéző gazdasági környezetben a reáleszközök, úgymint részvények, ingatlanok és árupiaci eszközöket felülsúlyozni kell, és alulsúlyozni a kötvény és pénzpiaci típusú eszközöket.

Vagyis érdemes a portfólióban kockázatos részvényeszközök súlyát emelni a pénzpiaci eszközök és a hosszú kötvények kárára. Ezen piacok közé tartozik a fejlődő részvények, ezen belül is a közép-kelet-európai és a nyersanyag kapcsolt országok, úgymint a magyar, lengyel, orosz, brazil és chilei részvénypiacok. A következő időszakban az amerikai és európai vírushelyzet javulása és a feszített értékeltség miatt érdemes profitot realizálni az amerikai technológiai papírokon és a dollár gyengülésével párhuzamosan olcsó fejlődő piaci és európai részvényeket vásárolni. Az extrém amerikai mennyiségi lazítás és a magas államháztartási hiány miatt a következő hónapokban az amerikai deviza biztonsági tartalék szerepe háttérbe szorulhat és tartós gyengülő trend alakulhat ki, ezért érdemes az átmeneti dollár erősödéseket amerikai deviza eladásra kihasználni. A hosszabb távon gondolkodóknak a következő időszak kiváló beszállási pontokat nyújthat a részvényvásárlásokra, és ezeket a vételeket a pánik eladási hullámok idején érdemes végrehajtani nagyobb mértékben."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
2021 befektetés