artmarketreport2021
Befektetés

Itt a nemzetközi műkereskedelem legfontosabb számsora, a The Art Market 2021

műtárgy.com
Az Art Basel és az UBS idén is közös tanulmányt publikált a művészeti piac 2020-as eredményeiről. A következőkben számszerűsítve mutatjuk a különböző kutatási eredmények legfontosabb mutatóit – a műtárgy.com összefoglalója.

Globális piac

 • A műtárgyak globális eladása a becslések szerint 50,1 milliárd amerikai dollárt hozott 2020-ban, ami 22%-os csökkenés 2019-hez képest és 27%-os csökkenés 2018-hoz képest.
 • A művészeti tárgyak és régiségek online eladása rekordmennyiségű 12,4 milliárd amerikai dollárt hozott, amely érték a 2019-es év értékének duplája, és a teljes művészeti piac értékének 25%-át tette ki.
 • Annak ellenére, hogy a világ három legnagyobb művészeti központjában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában esett az eladások száma, továbbra is nagy szerepet vállaltak a gazdasági folyamatokban, hiszen a globális eladások értékének 82%-át hozták. Az Egyesült Államok megtartotta vezető pozícióját 42%-os részesedéssel, míg mind Kína, mind az Egyesült Királyság egyenként 20%-os részesedést hoztak.
 • Az amerikai piacon az eladások 2020-ban 21,3 milliárd amerikai dollárt értek el, ami 24%-os esés, de 76%-kal 2009-es legutóbbi nagy visszaesésük bevétele fölött maradtak.
 • Kína eladásai 10,0 milliárd amerikai dollárra (12%-kal) csökkentek 2020-ban. Ez a harmadik év, hogy a kínai eladások értéke csökken, de ez egy kevésbé súlyos csökkenés, mint amit más nagy társai értek el.
 • Az Egyesült Királyság piacán az eladások 2020-ban 22%-kal 9,9 milliárd amerikai dollárra estek, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb bevétele, de még mindig 10%-kal 2009-es legutóbbi nagy visszaesésük bevétele fölött maradtak.

Műkereskedelem

 • A COVID-19-krízis negatívan érintette az összesített kereskedői eladásokat is. Az értékek 2020-ban 20%-kal csökkentek becslések szerint 29,3 milliárd dollárra, azt követően, hogy 2019-ben elhanyagolható mértékben, 2%-kal nőttek az eladások.
 • Az, hogy csökkenteni tudták a legnagyobb üzemeltetési költségeket néhány kereskedő számára lehetővé tette, hogy megtartsák jövedelmezőségüket 2020-ban. A kereskedők 28%-a jövedelmezőbb volt, mint 2019-ben és a kereskedők 18%-a egy stabil szintet tudott fenntartani a nettó nyereségből.
 • 2020-ben a kereskedők fő prioritásai feltűnően megváltoztak, hiszen a már meglévő ügyfelekre, illetve az online vásárokra koncentráltak, és igyekeztek módot találni arra, hogy csökkentsék költségeiket. Ami a 2021-es évre való előretekintést illeti, prioritásaik előreláthatóan az ügyfelekkel való kapcsolat, az online vásárok és a művészeti kiállítások lesznek.
 • A műkereskedők többsége (58%) 2021-re növekedést jelez előre az eladásokat illetően, 27%-uk azt jósolta, hogy meg fognak rekedni az eladások, míg 15%-uk azt várja, hogy tovább fognak esni az eladások.
 • A műkereskedők ügyfélköre 2020 során jelentősen csökkent, átlagosan 55 egyéni ügyfelük volt, ami csökkent ahhoz képest, hogy 2019-ben 64 egyéni ügyfelük volt.

Árverések

 • A műtárgyak nyilvános aukciói (leszámítva a zártkörű aukciós házak vásárait) 17,6 milliárd amerikai dollárt hoztak 2020-ban, ami 30%-os esés volt a 2019-es értékekhez képest.
 • A magáneladások „private sales” 2020-ban visszafogott becslések szerint 3,2 milliárd amerikai dollárnál is többet hoztak (ezek szerint 2019-hez képest 36%-os emelkedés figyelhető meg). Az aukciós társaságok által vezetett mind magán-, mind nyilvános teljes eladásokat illetően azt becsülték, hogy 20,8 milliárd amerikai dollárt hoztak.
 • Kína, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, a világ három legnagyobb aukciós piaci csomópontja a nyilvános aukciós eladások értékének összesen 81%-át hozta. Kína átvette az Egyesült Államoktól a legnagyobb piac címét, 36%-os részesedéssel, míg az Egyesült Államok 29%-ot, az Egyesült Királyság pedig 16%-ot hozott.
 • 2020-ban a legnagyobb szektor a nyilvános aukciós piacot illetően a háború utáni és a kortárs művészet volt (55%), ami a modern művészettel együtt az eladások értékének kicsivel több, mint 81%-át képezte. Az impresszionista és posztimpresszionista szektorokban, ami 30 évvel ezelőtt a domináns kategória volt, az értékek mind közül a legnagyobb mértékben csökkentek évről évre, így az eladások több, mint 50%-kal csökkentek.

Művészeti kiállítások, vásárok

 • A 2020-ra tervezett 365 világméretű művészeti vásárból 61%-ot töröltek, 37%-ot tartottak meg élőben, a fennmaradó 2%-ot pedig egy hibrid, alternatív esemény formájában tartották meg.
 • Egy 138 művészeti vásár körében végzett felmérés kimutatta, hogy 2020-ban a legtöbben közülük (62%) online nézhető szobát (OVR), vagy digitális verziót hoztak létre vásárukról.
 • 2020-ban drasztikusan csökkent a művészeti kiállítások eladásainak élő eseményekből befolyt bevétele, hiszen a kereskedők teljes eladásainak csak 13%-át tette ki, egy további 9%-os rész pedig online nézhető szobákon keresztül tartott művészeti kiállításokból származott.
 • Annak ellenére, hogy az eltörölt események száma magas volt, a felmérésben részvevő magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 41%-a jelezte, hogy vásároltak művészi vásárokon 2020-ban, 45%-uk pedig művészeti vásárok online néző szobáin keresztül vásároltak.
 • A megkérdezett magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 48%-a jelezte, hogy 2021 első hat hónapjában szívesen mennének művészeti vásárokra, de 64%-uk pedig inkább lokális eseményekre látogatna el. A gyűjtők nagy része (68%) szívesen venne részt egy vásáron 2021 Q3-as részének végére, és több, mint 80%-uk a Q4-ben.

Online eladások

 • Annak ellenére, hogy összesítve a műkereskedelmi eladások jelentősen csökkentek, az összesített online eladások értéke elért egy rekordmennyiségű 12,4 milliárd dollárt, ami értékben megduplázódott 2019-hez képest.
 • Az online eladásokból beérkezett részletek ugyancsak emelkedtek, hiszen 2019-ben a teljes eladások értékének 9%-át tették ki, míg 2020-ban már 25%-át tették ki. Ez az első alkalom volt, hogy a művészeti piacon az online kereskedelem többet hozott, mint az általános műkereskedelem.
 • A műkereskedői szektorban az online eladások része háromszorosára nőtt, hiszen 2020-ban 39% volt, 2019-ben pedig 13%. A kereskedők minden szinten szignifikáns növekedést mutattak eladásaik online komponenseiben, a legnagyobb növekedést azok a kereskedők érték el, akiknek 10 millió amerikai dollárnál is nagyobb áruforgalmuk volt (47%).
 • A művészeti aukciós szektorban 2020-ban az eladott javak 22%-a kizárólag online eladás keretei belül került eladásra, ami a 2019-es adat kétszerese volt. Az 1 millió dollárnál többet érő művek a kizárólag online értékek 6%-át tették ki, amellett, hogy az offline eladások 58%-át hozták.
 • A magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 90%-a látogatott meg művészeti vásárt vagy galériát 2020-ban, és 72%-uk gondolta úgy, hogy fontos és szükséges, hogy a művészeti tárgyakra a kereskedők rakjanak ki árat az online eladási felületeken.

Gyűjtők

 • Az Arts Economics és UBS Investor Watch által megkérdezett 2569 magas nettó jövedelmű gyűjtő tíz különböző piacot illetően jelezte, hogy a COVID-19 világjárvány ellenére aktív részét képezték a művészeti piacnak. A megkérdezettek 66%-a nyilatkozta, hogy a világjárvány következtében növekedett a gyűjtés iránti érdeklődésük. Ebben a 66%-ban az a 32% is megjelenik, akik azt jelezték, hogy érdeklődésük szignifikánsan növekedett.
 • 2020-ban a fiatal felnőtt magas nettó jövedelmű gyűjtők költöttek a legtöbbet, 30%-uk több mint 1 millió amerikai dollárt költött, míg a baby boom nemzedék tagjai közül csak 17% tett így.
 • A korlátozások ellenére a magas nettó jövedelmű gyűjtők 2020-ban különböző utakon vásároltak művészeti tárgyakat, 81%-uk galériából vásárolt, 54%-uk pedig aukción.
 • A magas nettó jövedelmű gyűjtők 57%-a előnyben részesítette, hogy galériából vagy fizikai alapon vásároljanak, míg 29%-uk online, 14%-uk pedig telefon vagy e-mail útján szertetett vásárolni.
 • A magas nettó jövedelmű gyűjtők 46%-a csak olyan galériákra koncentrált, ahonnan már korábban vásárolt, egy további harmad azonban azzal együtt, hogy továbbra is ismert galériáktól vásárolt szívesen, arra is nyitott volt, hogy új galériákkal is dolgozzanak. A gyűjtők 41%-a kizárólag olyan művészek munkáit vásárolta meg, akiknek a munkái közül már korábban vásárolt.

Gazdasági hatás

 • A becslések szerint körülbelül 305.250 vállalkozás működött globálisan a műkereskedelmi piacon 2020-ban, ezzel 2,9 millió embert foglalkoztattak közvetlenül.
 • Világszerte több mint 2,6 millió embert foglalkoztattak galériákban és a kereskedői szektorban 2020-ban.
 • Becslések szerint 14.250 vállalkozás működött az aukciós piacon, ebbe a számba beleértve mind az online, mind az offline tevékenységű cégeket. Ebben a szektorban a foglalkoztatottság évről évre 2%-kal csökkent, szignifikáns csökkenéseket mutatva néhány magas szintű aukciós házban is.
 • A globális művészeti kereskedelem körülbelül 16,6 milliárd dollárt költött különböző külső szolgáltatásokra, amik kapcsolódtak üzleteikhez. Ez a szám évről évre 16%-os csökkenést mutat.
 • A költségeinek legnagyobb részét korábban a művészeti kiállításokra költött összegek tették ki (24% 2019-ben), azonban ez az arány 2020-ban 10%-ra esett. A kereskedők és az aukciós házak több forrásukat az IT felé fordították, hogy felgyorsítsák digitális átalakulásukat. Évről évre 80%-kal többet költöttek az informatikai fejlesztésekre, és mára 3,5 milliárd amerikai dollárt költenek ezekre a fejlesztésekre, ami a költségeik leghangsúlyosabb része.

forrás: https://www.artbasel.com/about/initiatives/the-art-market

szerző: műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
trader23