parlament halászbástya budapest getty stock
Befektetés

Jól áll Magyarország finanszírozása az első negyedév végén

Portfolio
Összességében az éves terv 37 százaléka teljesült finanszírozási szempontból, így a korábbi elképzeléseknek megfelelően áprilistól ritkulnak a kötvényaukciók – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki közleményéből.

Az eredetileg tervezett költségvetési hiány mellett az állam 2021-es finanszírozási szükséglete 3332 milliárd forint, a célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, a háztartások kezében lévő lakossági állampapír állomány növelése legalább 1000 milliárd forinttal, 1500 milliárd forintra emelt államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, valamint egy új, 30 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása a második negyedévtől.

Az első negyedévre a teljes éves kibocsátási terv 37 százaléka teljesült. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5%-át teszik ki az első negyedév végén

- olvasható a közleményben.

ákk210401egy

A forint lakossági piac nettó kibocsátási terv 31%-ban, míg a lakossági bruttó kibocsátás 27%-ban teljesült. A nettó és a bruttó kibocsátás teljesülése közti különbség az alacsony első negyedéves lejáratokkal magyarázható. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 9.315 milliárd forint, ez 341 milliárd forinttal magasabb, mint 2020. év végén, ez átlagosan havi 114 milliárd forintos állománynövekedést jelent szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 83 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel. A MÁP Plusz kamatfordulós, névértéken történő visszaváltási aránya továbbra is a kint lévő állomány csupán 2,6%-a az első negyedévben, összhangban az elmúlt 16 hónap 2,4 %-os értékével.

Mindezek alapján az ÁKK továbbra is fenntartja a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok 11.000 milliárd forintos állományi célját 2023. évi teljesüléssel.

Az intézményi piaci forint kötvény kibocsátási terv 52%-ban teljesült az első három hónapban. Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfolió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében, és figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank állampapírvásárlási programját, valamint a kibocsátási terv időarányos teljesülését, az év hátralévő részében a kibocsátás gerincét a 10 éves szektor adja. A második negyedévtől kéthetente csütörtökönként kerül sor az 5 és 10 éves, valamint négyhetente a 15 és 20 éves fix kamatozású kötvények aukciós meghirdetésére, míg fix és változó kötvény csereaukciók ezen túl hetente szerdánként lesznek. A 30 éves zöld forintkötvény első aukciójára április 22-én, a Föld Napján kerül majd sor, a zöld kötvény május 3-án bekerül a MAX index családba.

A devizaadósság aránya az első negyedév végére a teljes államadósság 18,5%-ára csökkent a 2020. év végi 19,4%-os benchmark értékről, a 2020. novemberében végrehajtott 10 és 30 éves előfinanszírozási célú 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásból fedezett 2021. márciusi devizaadósság-törlesztés eredményeként. A devizahitelek lehívására vonatkozó 1 milliárd eurós (365 milliárd forintos) terv 36%-ban teljesült az első negyedévben, itt további hitelfelvétellel számol az ÁKK a nemzetközi hitelintézetektől és az Európai Uniótól az év végéig. Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, az ÁKK devizaadósságra vonatkozó stratégia céljával összhangban – zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus
getty, budapest, margitsziget, duna, dunapart, margit híd,

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
trader23