forint bankjegy getty stock
Befektetés

Félsz az inflációtól? Sokat kereshettél idén, ha részvény- és nyersanyagalapokba fektettél

Portfolio
Egyértelműen rányomja a bélyegét a befektetési piacokra az emelkedő hozamkörnyezet, a befektetők a fogyasztás felfutására számítanak, így az inflációs várakozások is megugrottak. Ilyen környezetben is vannak olyan magyar alapok, amelyek kifejezetten jól teljesítenek, nem meglepő módon elsősorban a részvény- és nyersanyagpiacon befektetők. A legnagyobb alapok között továbbra is OTP Supra lóg ki negatív értelemben a sorból, az alapnak még nem sikerült kimásznia a tavaly induló rossz szériából.
A befektetési lehetőségekről és érdekes trendekről is szó lesz a Portolio jövő heti IWS konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek:

Mindenki azt várja, mikor futnak fel a vakcinázottsági adatok olyan szintre, hogy a fejlett gazdaságok megkezdjék a korlátozások feloldását és visszatérjen minden a koronavírus előtti állapotokhoz. A fogyasztás beindulása egyben magas inflációs várakozásokkal is társul, az elmúlt hetekben ez és a kötvénypiaci hozamok emelkedése határozta meg leginkább a piaci hangulatot. Arról, hogy ilyen környezetben mibe fektetnek a hazai portfóliómenedzserek, legutóbb itt írtunk:

Ebben a környezetben is voltak olyanok a legnagyobb, forintos lakossági befektetési alapok között, amelyek idén tudtak némi hozamot is biztosítani a befektetőiknek. Közülük kiemelkedik a K&H válogatott 3. kiegyensúlyozott vegyes alap idei eddigi 4,4%-os hozamával, valamint az MKB Egyensúly alap 3,7%-os teljesítménnyel.

A legnagyobb forintos sorozatok között továbbra is az OTP Supra teljesít a leggyengébben idén, április 1-jével bezárólag az alap mínusz 9,3%-os veszteségben van, tehát továbbra sem sikerült visszakapaszkodnia a tavalyi csúnya bukó után.

Az OTP Supra olajügyleteken szenvedett el jelentős veszteséget tavaly tavasszal, amikor a fekete arany árfolyama összeomlott a koronavírus és az orosz-szaúdi olajvita együttes fennállásakor, az alapkezelő aztán kitárazott az olajból és más eszközökkel kezdett el kereskedni.

Az alap legfrissebb, február végi hírlevelében a portfóliómenedzser kitért arra, hogy februárban veszteséget hoztak a nyersanyag (olaj short pozíció), részvény és kötvény pozíciók is.   A hónap folyamán további short pozíciót nyitottak Nasdaq futuresben, mivel a megemelkedett hosszú kamatok negatívabban érintik a Nasdaq index összetevőit, mint az S&P 500-at. A vagyonkezelő azt írja, hogy a jövőben is tervezik a rotáció folytatását: short growth, long value. A hozamgörbe hosszú végének jelentős emelkedése után, és mivel úgy tűnik, a jegybankok nem tesznek semmit ennek megfékezésére, tovább csökkentik kötvény kitettségüket az alapban.

Érdemes egy pillantást vetni 2021 eddigi nyerteseire is.

Az idén eddig legjobban teljesítő forintos, lakossági alapok között sok olyan alapot is találni, amelyek tavaly jókora mínuszban zártak.

Míg tavaly gyengélkedtek a nyersanyagpiaci alapok, idén az inflációs félelmek miatt ezek vannak a legjobban teljesítők között eddig. Az első helyen az első negyedévet nézve a Dialóg Expander részvényalap végzett 21,5%-os hozammal. A második helyre a Platina Delta A abszolút hozamú alap került fel idei eddigi 18%-os teljesítményével (tavaly egész évben hozott ennyi a sorozat).

Ezeket két árupiaci alap követi: a CIB Nyersanyag alapja 17,5%-ot, a Raiffeisen Nyersanyag alapok alapja A sorozata pedig 16,7%-ot hozott. A 10-es listán végig szép hozamokkal találkozni és kivétel nélkül csak részvény, árupiaci és abszolút hozamú alapok dominálják:

Sajnos vannak olyan alapok, amelyeknek nem sikerült olyan jól az évkezdet, ezek között sok olyat találni, amelyek tavaly mentek nagyot. Idén eddig az OTP Török Részvény alap teljesít a forintos lakossági sorozatok között a legrosszabbul mínusz 15,2%-kal, de nem sokkal marad le mögötte az Aegon IstanBull alap A sorozata 12,1%-os mínusszal. A török alapok gyenge teljesítménye mögött Erdogan elmúlt napokban mutatott ámokfutása húzódik, a nemzetközi befektetői piac nem nézte jó szemmel, hogy a török elnök kirúgta az akkori jegybankelnököt és közeli emberét tette a helyére.

Ha jól megnézzük a listát, láthatjuk, hogy több árupiaci alap is szerepel rajta, ezen belül is főként az arany mozgását lekövető alapok. Idén az arany egyelőre gyengélkedik, ennek okai között vélhetően az emelkedő reálhozamokat, az erősödő dollárt és a bitcoint lehet megemlíteni, utóbbiba rengeteg pénz ömlött az elmúlt időszakban, elvéve ezzel valamennyit az arany menekülőeszköz-szerepéből.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
németország koronavírus járvány
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
trader23