Előfizetői tartalom

Kijöttek a friss adatok: az inflációvédelmet és a szuperállampapírt keresik a magyarok

Februárban is nőtt a magyarok értékpapír-megtakarítása a nagyobb kategóriákban, igaz, a növekedés szerényebb mértékű. Az adatok szerint továbbra is állampapírok teszik ki az értékpapírok iránti kereslet döntő részét, ezen belül is főleg a MÁP+-t, illetve az inflációkövető állampapírt veszik. Nőtt a befektetési alapokban és részvényekben kezelt lakossági vagyon is, de egyértelműen az állampapírok viszik el a show-t.

A magyar lakosság megtakarításaiban bekövetkező változásokról az MNB képviselője fog előadást tartani jövő heti IWS konferenciánkon. Ne maradj le róla, regisztrálj itt:

A friss adatok szerint a háztartások több mint 9336 milliárd forintot tartottak állampapírban február végével bezárólag, ennek még a felét sem éri el a befektetési alapokban tartott vagyon 4038 milliárddal. A nagyobb kategóriák közül érdemes még kiemelni a részvényeket, amelyekben már közel 804 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás hever.

Az első két hónapban ezzel a háztartások állampapír-állománya több mint 200 milliárddal, a befektetési alapokban lévő megtakarítás csupán 6 milliárddal, a részvényekben lévő vagyon pedig közel 29 milliárddal nőtt.

ép1

A havi tranzakciókat tekintve februárban közel 120 milliárd forintnyi nettó tőke áramlott állampapírokba, ezzel ismételten ez a kategória volt a legkeresettebb a háztartások körében. Ehhez képest a befektetési alapok 21, illetve a részvények 11 milliárdos nettó tőkegyűjtése eltörpül.

A cikk tartalmából:

  • A háztartások több mint 9336 milliárd forintot tartottak állampapírban február végével bezárólag, messze ez a legkeresettebb értékpapír-kategória.
  • Az első két hónapot tekintve is toronymagasan vezetnek az állampapírok kereslet szempontjából.
  • A befektetési alapok esetében egy hónap alatt a részvényalapokban nőtt meg leginkább a háztartásoknak kezelt vagyon.
  • Az állampapírokon belül továbbra is a MÁP+ iránt van a legélénkebb kereslet, de az inflációvédelmet is keresik a magyarok.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái