london felhőkarcoló
Befektetés

Moody's: rekordévet hozott a koronavírus az európai alapkezelőknek, de borús a jövő

MTI
Portfolio
Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.
Hogyan vészelte át a pandémiát a hazai megtakarítási piac? Szerdán erre is fény derül a Portfolio IWS konferenciáján! Részletek itt:

A nemzetközi hitelminősítő számításai szerint az európai alapkezelő társaságokba irányuló nettó beáramlás értéke 2020 második felében 156 milliárd euró volt, és az intézményi befektetési cégek portfólióiban kezelt befektetői tőkeállomány ezzel elérte a 11 300 milliárd eurót

A Moody's szerint ez rekord az európai alapkezelői szektor történetében.

moodys1

A tanulmány szerint a koronavírus elleni oltási kampányok kiteljesedése keltette befektetői derűlátás mellett a tőkebeáramlás megugrásában szerepe volt annak a pótlólagos költségvetési és monetáris likviditástömegnek, amelyet az európai kormányok és a jegybankok zúdítottak a piacra a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítése végett.A Moody's hétfői londoni tanulmánya szerint az európai intézményi befektetési társaságok kezelési díjbevételei 10 százalékkal emelkedtek 2020 második felében, jelezve a kezelt befektetői tőkeérték növekedését és a beáramlás ütemének gyorsulását.

moodys2

A hitelminősítő számításai szerint a független európai befektetési intézmények kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) a bevételek arányában 32 százalékra emelkedett a tavalyi év első felében mért 29 százalékról, elsősorban a magasabb kezelési díjak és a csökkenő működési költségek miatt.

moodys3

A Moody's közölte ugyanakkor, hogy továbbra is negatív kilátást tart érvényben a globális intézményi alapkezelő szektorra, mivel várakozása szerint a koronavírus-válság erősíti a szektorral szembeni hosszabb távú kihívásokat.

A piacokra és a portfóliótőke-áramlásokra a világgazdaság kilábalásának egyenetlen üteme jelent kockázatot. Mindemellett a járvány közepette még intenzívebbé váltak az olyan folyamatok, mint például a működési környezet romlása, a befektetői preferenciák változása és a mind élesebb piaci verseny - áll a Moody's hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában.

A cég egy másik, ugyancsak hétfőn bemutatott elemzésében közölte ugyanakkor, hogy a globális vállalati szektor adósminősége a törlesztési csődök számának mércéjén mérve jelentősen javult az idén.

A jelentés szerint a Moody's által besorolással ellátott globális vállalati körön belül az idei első negyedévben csak 13 cég került törlesztési csődhelyzetbe; ez 2018 óta a legalacsonyabb negyedéves szám.

A Moody's hangsúlyozta, hogy a tavalyi első negyedévben az osztályzati listáján szereplő cégek közül 30 jelentett törlesztési csődöt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
erste klub befektetes
GettyImages-1211246431 (3)
crocs
andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió