vízkeleti sándor 2 amundi fotó stiller ákos
Befektetés

Csak nem akar kipukkadni ez a bitcoin-lufi

Portfolio
Zajlik a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciája, amelynek második szekciójában szó esett arról, hogy bár kezd beindulni a világgazdaság, a befektetők továbbra is számos kockázatot látnak. Az, aki fenntartható befektetésbe tette a pénzét, sokat kereshetett, ezen a területen a dinamikusan változó cégek jelenthetik a legnagyobb lehetőséget a profitnövelésre. Aki pedig arra számít, hogy a kriptodevizák piacának felfutása csak átmeneti, az nagy valószínűséggel téved.

Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója a főbb gazdasági, tőkepiaci folyamatokról beszélt előadásában:

 • A befektetők azt gondolják, hogy a növekedés megindult a gazdaságban, kérdés, hogy milyen további növekedés várható. A szolgáltató szektor jelenleg ennek a gazdasági növekedésnek a gyenge lába.
 • Azzal, hogy megjelentek a vakcinák, erősebb növekedésbe kapcsolt a világgazdaság, ezzel párhuzamosan pedig megindultak az infláció növekedésével kapcsolatos várakozások is.
 • A gazdasági növekedés azonban egyenetlen a világban, azt a vakcinák eloszlása is mutatja, hogy leginkább a fejlett gazdaságok tudnak majd ebből jól kijönni, a fejlődő országoknak nehezebb lesz a kilábalás a koronavírus okozta helyzetből.
 • Kockázatként említette a szakember Kínában a hitelnövekedést, a zombi vállalatoknál várható csődhullámot, a befektetők pedig elsősorban a kötvénypiaci likviditás szűkülés miatt aggódnak, de ott van még a félelmek között az infláció felpattanása, a magasabb adók, a vakcináltság lassú haladása és a túlfűtött gazdaság problémája.
 • Kitért arra is, hogy a befektetők profit várakozása nagyon megugrott, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a részvénypiaci pozicionáltság, ami abban is megnyilvánul, hogy megugrott az utóbbi hónapokban a részvényalapokba áramló pénz is. Mindeközben az intézményi ügyfelek részvényallokációja rekord szintre ugrott, a kötvénypiaci allokáció pedig jelentősen lecsökkent.
loncsák andrás aegon fotó stiller ákos
Loncsák András, fotó: Stiller Ákos

Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatója és a BAMOSZ elnöke előadásában arra kereste a választ, hogy a fenntartható befektetések képesek-e és mennyivel felülteljesíteni a piacot:

 • Előadásában kiemelte, hogy a fenntarthatóság beemelése a döntéshozatalba nem módosított a célokon, hanem új eszközt adott a vagyonkezelők kezébe. Nem elég csupán a múltbeli pénzügyi adatok elemzésére hagyatkozni egy 3-5 éves befektetés eldöntéséhez, hiszen a befektetési veszteségek egyedül a pénzügyi beszámolókból sokszor nem voltak láthatóak előre.
 • A szakember szerint ESG szűrővel növelni tudjuk a kockázattal korrigált hozamot: kockázatot lehet csökkenteni olyan vállalatok kiválasztásával, amelyek fenntarthatósági stratégiával rendelkeznek, és ezzel mérséklik a jövőbeni kockázataikat. Emellett olyan vállalatokba érdemes fektetni, amelyek pénzt tudnak csinálni a fenntarthatósági trendekből.
 • Kitért arra is, hogy ESG és ESG minősítés között is van különbség, összességében például a legmagasabb ESG minősítéssel rendelkező cégek kiválasztása olyan szempontból jó stratégia, hogy hozam-kockázat alapján szelektál, de nem segít megtalálni a pozitív potenciállal rendelkező dinamikusan változó cégeket (ESG Momentum). Érdemesebb tehát dinamikusabb ESG-megközelítést választani, a holnap nyerteseire koncentrálni.
vizkeleti sándor amundi fotó stiller ákos
Vízkeleti Sándor, fotó: Stiller Ákos

Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és vezérigazgatója előadásában a kriptodevizák piacára kalauzol és elárulja, miért más 2021, mint az eddigi évek:

 • A szakember szerint a bitcoin értékét az adja, hogy jól használható fizető és értéktároló eszköz. Az értékét növeli, hogy kevés van belőle a világon, jelenleg 18,67 millió érhető el, 2140-re pedig maximum 21 millió darab lesz belőle.
 • A bitcoin mellett szól a könnyű szállíthatósága és átruházhatósága: ingyenes tárca szoftverekkel könnyen és egyszerűen tárolható és szállítható, emellett egyszerű, gyors és fajlagosan olcsó tranzakciót indítani és fogadni.
 • Fizetési oldalról fontos az is a bitcoinnál, hogy osztható (legkisebb egysége a Satoshi), tehát képes kis értékű tranzakciókban is csereeszköz-funkciót betölteni.
 • A szakember beszélt a 2020/21-es makro és kripto trendekről is. A koronavírus jelentős digitalizációs hullámot hozott a világban, szinte minden cég igyekezett digitálisan is megjelenni, digitális fejlesztéseket végrehajtani, a pénzügyi szektorban is érezhetően felpörgött a digitalizáció, ahogyan a megtakarításokban is.
 • Kiemelte a decentralizált pénzügyek fontosságát, ami szerinte nagy lépés a jelenlegi pénzügyi rendszer megreformálása felé.
 • A kriptodevizák piacán további trend a felezés: a bitcoin belső inflációs görbéje a felére csökken, ez jelenleg 6,25 BTC/10 perc. Ez azért fontos, mivel az eddigi felezések megbízhatóan jelezték előre az ár emelkedését (csökkenő kínálat, stagnáló kereslet = emelkedő ár).
 • A bitcoin mellett szóló hosszú távú érv lehet az is, hogy egyre több intézményi szereplő csatlakozik a piachoz, az utóbbi időszakban azt lehetett látni, hogy az inflációs félelmek is a bitcoin malmára hajtották a vizet, sok esetben átvette az arany menekülő eszköz szerepét a kriptopiac.

Címlapkép és képek: Stiller Ákos/Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
getty trading