panelbeszélgetés iws fotó stiller ákos
Befektetés

Megtakarítási felsővezetők: nem normális helyzet az, amiben most a koronavírus miatt élünk

Portfolio
Ugrásszerű növekedést hozott a digitális fejlődésben a magyar szolgáltatóknál a koronavírus, mindenkinek sikerült az átállás, de a megtakarítási piaci felsővezetők úgy látják, nem egy normális üzletmenet az, amiben most vagyunk. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján a piaci felsővezetők elárulták, milyen új intézkedéseket, folyamatokat építettek be az üzletmenetbe az elmúlt évben és azt is, hogy ezek közül melyek lesznek azok, amelyek hosszabb távon is velünk maradnak.

Az első szekciót záró panelbeszélgetésben a résztvevők az elmúlt egy év megtakarítási piaci történéseit és a jövőbeni várakozásokat osztották meg Raveczky Zsolt, az Union biztosító igazgatósági tagjának moderálásában:

Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy az alapkezelői szektor viszonylag könnyebben vette a mostani, koronavírus okozta megváltozott környezetet, mint a korábbi válságokat. Kiemelte azt is, hogy ebben a szakmában a személyes kapcsolatok továbbra is nagyon fontos szerepet kapnak. Kitért arra is, hogy az elmúlt egy év nem egy gazdasági probléma volt, nem a pénzről szólt, hanem a lelki és egészségügyi teherről. Az MKB-Pannóniánál például szakembereket kértek fel arra, hogy az ügyfeleknek és a kollégáknak segítsenek ezeket a lelki nehézségeket leküzdeni.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy sok ember azért kötött ki a tőzsdén, mivel hirtelen sok lett a rendelkezésre álló jövedelmük. Megjelentek a befektetési platformokon olyan befektetők is, akik a piaci őrületet szerették volna meglovagolni, de ő nem hisz abban, hogy ezek a befektetők hosszú távon a piacon maradnak, mivel a megfontolt befektetésekhez befektetési tanácsadókra is szükség van.

Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója arról beszélt, hogy a privátbankárok a szakértelmüket hozzá tudták tenni a kríziskezeléshez, higgadtan és megfontoltan tudták kezelni az ügyfelek esetleges pánikreakcióit. Egy privátbank számára a mostani közeg nem egy normális helyzet, az állapotokat persze szinten lehet tartani, de a normál működést a Covid utáni helyzet hozza majd el – tette hozzá.  

Az ember maga nem változott, alapvetően ugyanis kockázatkerülő. Ezzel párhuzamosan valóban igaz, hogy a portfóliók összetétele a kockázatosabb irányba mozdult el. A most látott folyamat inkább csak reakció a piaci mozgásra, de az MKB-nál például már látszanak irányok sok ügyfél portfóliójában a hozamrealizálásra.

Polányi Zoltán, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója elmondta, technikailag nagyon könnyen ment az átállás a home office-ra, de a kiszámíthatóságot és biztonságot a munkavállalók és az ügyfelek számára is biztosítaniuk kellett. Alapvetően a biztosítási piac is egy személyes kapcsolatokra épülő üzletág, de az elmúlt egy évben sikerült sok tevékenységet és folyamatot az online térbe áttenni. Az ügyfélazonosításban, az elektronikus szerződésaláírásban nagy változások következtek be az utóbb egy évben. Kihívást jelentett a kollégák mentális egészségének fenntartása is, erre szolgált például a napi karantén újság megjelentetése a CIG-nél.

A biztosítási portfóliók nőttek az elmúlt egy évben, de a konkrét céllal bíró szerződések sokkal stabilabbak voltak díjrendezés szempontjából, míg azok, amelyekhez nem voltak konkrét célok hozzárendelve. Nagyságrendekkel nőttek a csoportos biztosítások iránti igények, főként a munkáltatók oldaláról. A hangsúly eltolódott az egészségügyi, kockázati biztosítások irányába.

panel iws fotó stiller ákos

Tabányi Mónika, a Concorde Értékpapír Zrt. private banking igazgatója úgy látja, hogy a beágyazott ügyfélkapcsolatok viszonylag gördülékenyen tudtak a digitális platformokra áthelyeződni. Eltelt egy év, és a lényegi különbség az, hogy ezek beágyazott kapcsolatok voltak, de az új ügyfélkapcsolatok kiépítéséhez szükség van a személyes találkozókra. A személyes találkozók megszűnésével a kollektív ügyfélelérés is az online térbe helyeződött át. Az egyedi ügyfélkapcsolatok tekintetében nem volt ennyire nagy változás, ott eddig is jól működött a telefonos, emailes kapcsolattartás.

Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke és az Amundi Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2020-as év izgalmas év volt befektetési szempontból, ez pedig sok feladatot adott a vagyonkezelési piacnak. Tavaly másfélszer annyi tranzakciót kötöttek, mint 2019-ben. A magyar alapkezelői szektor egészét tekintve viszonylag jók voltak a teljesítmények, a márciusi-áprilisi tőkekiáramlásokat követően ismét elkezdett visszaáramlani a pénz az alapokba. Meg kellett tanulni új kommunikációs csatornákat, digitális fórumokat, mivel az igény nagyon nagy volt ezekre az információkra az ügyfelek részéről. Kitért arra is, hogy az online világban egészen másképp kell megszervezni egy ügyféltalálkozót, erre külön képzések is voltak az Amundinál.

A tavaly látott tőzsdei menetelés sok fiatal befektetőt arra buzdított, hogy belépjen a tőkepiacokra, féltek a kimaradás érzésétől. Úgy gondolja, hogy újra beindul a fogyasztás a világban, ez a vad befektetési láz csillapodni fog, részben amiatt is, mert sokan megégetik majd magukat a tőzsdéken.  

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
digitális bank chip
GettyImages-1211246431 (3)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió