kuti zsolt mnb stiller ákos fotó
Befektetés

MNB: a harmadik hullámra egészen másképp reagáltak a magyarok, mint az elsőre

Portfolio
A háztartások éves pénzügyi megtakarítása historikus csúcsra emelkedett. Már a koronavírust megelőzően is nőttek a lakossági megtakarítások, de a vírus hatására erősödött az óvatosság és emelkedtek a kényszermegtakarítások – mondta el Kuti Zsolt, az MNB monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján.

Kuti Zsolt nyitóelőadásában a koronavírus megtakarítási piacra gyakorolt hatásairól beszélt:

A háztartások éves pénzügyi megtakarítása historikus csúcsra emelkedett.

Már a koronavírust megelőzően is nőttek a lakossági megtakarítások, de a vírus hatására erősödött az óvatosság és emelkedtek a kényszermegtakarítások.

A számok azt mutatják, hogy a koronavírus okozta bizonytalanság miatt a lakosság a likvidebb eszközök felé fordult, a vírus tavaly márciusi megjelenésekor hirtelen, de csak átmenetileg, megugrott a készpénzkereslet, a bankbetétek bővülése viszont az év hátralévő részében is megmaradt. A szakember kitér arra is, hogy tavaly tavasszal az állampapír-kereslet csak átmenetileg csökkent, a befektetési jegyek eladása viszont jelentős volt, a tőzsdék visszaesése pedig sokaknak beszállási pontot jelenthetett.

Az MNB adatai szerint a vírus második hulláma lényegében nem érintette a lakossági állampapír keresletet, de a kereslet szerkezetében volt némi változás: a heti MÁP+ értékesítés a nyárinál alacsonyabb szinten stabilizálódott, a PMÁP iránt növekedett az érdeklődés, ami az inflációs várakozások alakulásával állhat összefüggésben, illetve az 1MÁP esetében erősödő megújítás mellett lassult az állomány leépülése. Fontos, hogy az állampapírokat a lakosság fizikai értékesítőpontokon keresztül vásárolta, így a tavalyi visszaesés főként annak tudható be, hogy a lezárások miatt nem tudtak hol állampapírt venni a magyarok. Ebben a tekintetben a második hullám mást hozott, mivel addigra jobban kiépültek a bankoknál is az online értékesítési csatornák.

Kiderült az is, hogy a harmadik hullámra a magyarok egészen másképp reagáltak, mint az elsőre:

míg az első hullám idején átmenetileg megugrott a készpénzállomány, addig a harmadik hullámban nem volt jelentősebb felívelés. A devizabetétek esetében az árfolyamgyengülés hatására a lakosság enyhén, de emelte betéti megtakarítását, ez tehát eltért attól, amit általában a lakosság csinálni szokott, de ez idén már normalizálódott.

Az MNB szakembere kitért arra, hogy a háztartások pénzügyi vagyonának szerkezetét tekintve még van tér a javulásra: a készpénz és bankbetét szerepe továbbra is markáns, ezek egy részének hosszabb futamidejű eszközök, kiemelten állampapírok felé csatornázása javítaná a szerkezetet. Digitalizációban az elmúlt időszakban érdemi fejlődés történt, ami szerepet játszhatott abban, hogy a harmadik hullám kevésbé érintette a lakossági állampapír piacot.

Az MNB azzal számol, hogy mind a háztartások pénzügyi megtakarítása, mind az állampapír-állománya várhatóan növekszik a következő években. Ugyanakkor az állampapírarány növekedése ellenére is bőven van tér egyéb megtakarítási eszközök bővülésére a jegybank szerint.

A vírus hatásainak mérséklődésével és a korlátozások lazításával a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája és finanszírozási képessége enyhén mérséklődhet, de továbbra is magas marad – mondta a szakember, mindez pedig biztosítja, hogy a növekedés és a felzárkózás ezúttal is a külső-belső, illetve a makro és pénzügyi egyensúly megőrzése mellett folytatódjon.

Címlapkép: Portfolio/Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
malacpersely