Portfolio signature

Rárepült a magyar lakosság az állampapírokra, átléphetjük még idén az álomhatárt

Márciusig több mint 300 milliárd forinttal bővült a lakossági állampapírok állománya idén, ha ez így megy tovább, év végére átlépheti a 10 ezermilliárd forintos szintet is a vagyon. A papírok közül továbbra is a MÁP+ mutatja a legnagyobb bővülést, de sokan keresik az inflációkövető prémium állampapírt is. A szuperállampapír azonban önmagában is képes lehet hozni az adósságkezelő idei tervét.

Közel 9500 milliárd lakossági állampapírokban

A friss, március végi adatok szerint 9476 milliárd forintra bővült a lakossági állampapírok állománya, tehát az év első három hónapjában több mint 300 milliárdos vagyonbővülést mutathat fel a kategória. Ez egyben azt is jelenti, hogy havi átlagban 100 milliárd forinttal tudták növelni állományukat a lakossági állampapírok.

A tavalyi negyedik negyedévben ennél magasabb, 375 milliárdos állománybővülést láthattunk, de a koronavírus miatt tavaly összességében a 100 milliárdot sem érte el a vagyonnövekmény. Ebből kiindulva az idei kezdés biztatónak tűnik.

A lakossági állampapírok közül az első negyedév végén nem meglepő módon a szuperállampapírban volt a legtöbb pénz, összesen közel 5520 milliárd forinttal. Ezt követi a sorban a prémium Magyar Állampapír 2381 milliárddal, az Egyéves Magyar Állampapír pedig a harmadik 1078 milliárddal.

A cikk tartalmából:

  • Havi átlagban 100 milliárddal bővült márciusig a lakossági állampapírok állománya.
  • Egyedül a MÁP+ iránti kereslet kitenné az ÁKK idei ezermilliárdos vagyonnövekedési célját.
  • Látható keresletet mutatnak a magyarok az inflációkövető papír iránt, amiből idén lesznek nagyobb lejáratok is.
  • Ha minden jól megy, év végére meghaladhatja a 10 ezermilliárd forintot a lakossági állampapírok piaca.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések