pozsonyiéjszaka
Befektetés

Tovább pörög a Novis-ügy: nem fektette be az ügyfelei összes pénzét az életbiztosító

Portfolio
A szlovák nemzeti bank (NBS) kötelezte az – itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő – Novis Biztosítót, hogy ügyfelei díjait a szerződésben foglaltak szerint fektesse be. A Novis ugyanis tavaly nyolc hónapon át a nyilvántartott ügyfélszámla-egyenlegeknél kisebb arányban fektette be szlovákiai és külföldi biztosítottai befizetéseit - olvasható az MNB közleményében. Az MNB lépései nyomán a biztosító két éve nem köthet új szerződéseket itthon. A meglévő szerződéssel bíró hazai ügyfeleknek ugyanakkor célszerű folyamatosan tájékozódni a Novis helyzetéről.

Az itthon határon túli biztosítóként működő pozsonyi székhelyű Novis Poisťovňa a.s. (Novis) felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2021. április 19-i határozata szerint a biztosító 2019. december 31. és 2020. augusztus 30. között

nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően, hanem a nyilvántartott ügyfélszámla egyenlegénél kisebb mértékben fektette be szlovákiai, illetve határon túli ügyfelei befizetett biztosítási díjait.

Az NBS ezért kötelezte a Novist, hogy az érintett befektetési (unit-linked) szerződések teljes biztosítási díját a szerződési feltételek szerint, körültekintő módon fektesse be. A határozat további kötelezéseket is előír a Novisnak, ám ezeket csak teljesítési határidejük után (idén május 11-én, július 1-jén, illetve október 1-jén) hozzák nyilvánosságra. A Novis ugyan fellebbezhet a döntés ellen, ám annak nincs halasztó hatálya a végrehajtásra. Az NBS döntéséről a szlovák jegybank illetve az európai uniós biztosításfelügyelet (EIOPA) is közleményt tett közzé honlapján.

Mint emlékezetes, az NBS legutóbb tavaly november 5-én hozott ideiglenes intézkedést a Novis biztosítóval szemben, amikor jelentős mértékben korlátozta annak szabad rendelkezési jogát saját eszközei felett. Ezt megelőzően a szlovák nemzeti bank 2020. szeptember 9-én hozott ideiglenes intézkedést a pozsonyi biztosítóval szemben, amely szerint annak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket. Az NBS fellebbviteli testülete ugyanakkor 2021. február 12-től hatályon kívül helyezte a fenti feltételhez kötött ideiglenes intézkedésének az új szerződések értékesítésére vonatkozó tiltását.

Az MNB korábbi lépései megakadályozták a Novis hazai biztosítotti körének növekedését, így lényegében mintegy két éve nincs ilyen új szerződés Magyarországon. A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a Novisnak, ezért a meglévő magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és – a szerződéses feltételek adta keretek közt – felelős döntést hozni.

A címlapkép forrása: Getty Images.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
medvefej