európai bizottság brüsszel eu európai unió
Befektetés

Elhajtják állampapírjaiktól az európai országok a nagy hedge fundokat

Portfolio
Egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a hedge fundok az európai országok által kibocsátott állampapírok iránt, így egyes kormányok úgy döntöttek, hogy limitálják a hedge fundok által vásárolható állampapírok mennyiségét, hogy ezzel a hosszú távú befektetőknek kedvezzenek – számol be a hírről a The Wall Street Journal.

Több európai kormány is elkezdte limitálni a hedge fundok által vásárolható állampapírok mennyiségét az elsődleges piacon. A spanyol és az olasz adósságkezelő 500 millió eurótól egymilliárd euróig terjedő felső határt szabott az elsődleges piacon kibocsátott kötvények kapcsán, de Franciaország is maximálta a hedge fundoktól érkező aukciós mennyiséget.

A lépés mögötti ok, hogy az utóbbi időben a hedge fundok különösen nagy figyelmet szentelnek az európai kötvénykibocsátásoknak, azonban nem a kötvények hosszú távú tartása a céljuk, hanem azokat minél hamarabb (sokszor órákon belül) értékesíteni az EKB felé, mellyel profitot tudnak realizálni.  A hedge fundok nagy kereslete miatt a kormányok attól tartanak, hogy az elrettenti a kisebb, de valós befektetőket, ezért dönt egyre több ország a limitek mellett.

A nagyobb hedge fundok közül a Millennium Management, a Brevan Howard, a DoubleLine, a Tenaron Capital Management és a BlueBay Asset Management is azok között van, akik aktívan vásárolták az európai állampapírokat az elsődleges piacon az utóbbi hónapokban. A lap információi szerint egyed alapok 3 milliárd euró értékű ajánlatot is tettek, ami sokkal nagyobb, mint amennyit reálisan meg tudnának venni.

A hedge fundok azt követően kaptak nagyobb szerepet az európai állampapír-piacon, hogy az EKB tavaly bejelentette, 1,85 ezermilliárd euró értékben vesz kötvényeket  a hitelpiac megtámogatására. Az EKB csak állampapírokat vásárol a másodlagos piacon, ez pedig lehetőséget teremt a befektetőknek arra, hogy közvetlenül a kormányoktól vegyék meg a papírt, majd azt eladják az EKB-nak.

Az állampapírok legnagyobb vásárlói mindeddig a nagyobb befektetési cégek, nyugdíjalapok, biztosítók és banki treasuryk voltak az elsődleges piacon, a hedge fundokra képzett limitekkel a kormányok ezeket a hosszú távú befektetőket szeretnék megtartani, ami nehéz lesz, ha a hedge fundok miatt ilyen volatilis árak maradnak az állampapírpiacon. És mivel a hedge fundok is az aukciókat lebonyolító bankokon keresztül tudnak állampapírhoz jutni, sokszor nagyon nagy mennyiségre adnak megbízást, mert tudják, hogy ennek úgyis csak mintegy 1%-a fog végül náluk landolni. A nagy összegű megbízások viszont nehézzé teszik a kötvények árazását, mert nehezebb a papírok iránti valódi keresletet megbecsülni  - mondja több szakértő is.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy
forint bankjegy
gyár munkás gyári munkás factory worker
horvatorszag_croatia

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
curevac