budapest parlament villamos getty stock
Befektetés

Megugrott az infláció – Érdemes még szuperállampapírt venni?

Portfolio
Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, így sokakban merülhet fel a kérdés: ilyen magas infláció mellett érdemes még szuperállampapírt venni vagy inkább az inflációkövető állampapír a jobb választás?

Áprilisban 5,1%-os infláció

Kijött a friss, áprilisi inflációs adat, amely szerint 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem.

Azok, akik állampapír-vásárlásban gondolkodnak, joggal tehetik fel magukban a kérdést, hogy mibe érdemes ezek után fektetni: MÁP+-ba vagy Prémium Magyar Állampapírba? Netán érdemes átsúlyozni?

Azt várni lehetett, hogy a koronavírus miatti korlátozások feloldásával, a gazdaság újranyitásával párhuzamosan az infláció is nagyobb ugrást mutathat idén, de a konszenzus továbbra is az, hogy ez a megugrás csak átmeneti lesz. Az igazi kérdés, hogy hosszú távon milyen szinten tud maradni az infláció.

Az MNB az inflációs jelentésében idén 3,8-3,9% átlagos inflációt jelez előre, 2022-től pedig a jegybanki cél körül alakulhat a drágulás mértéke.

Ugyanakkor a fenti előrejelzés még a friss inflációs számok előtt jöttek ki, tehát könnyen lehet, hogy ez a várakozásokat is felfelé módosítja majd.

Most akkor melyik állampapírt vegyük?

Összességében azt lehet mondani, hogy

a MÁP+ akkor tud vonzóbb lenni az inflációkövető prémium papírnál, ha az 5 év alatt az éves átlagos infláció nem haladja meg a 3,75%-os szintet. Ugyanez az éves átlagos inflációs szint 3 éves időtávon 3,43%.

Hogy jön ez ki? Úgy, hogy az 5 éves inflációkövető papír az infláció felett 1,25%-os kamatprémiumot, a 3 éves PMÁP pedig 1%-os prémiumot fizet, így előbbi esetben a MÁP+ 4,95%-os 5 éves, évesített hozamából, utóbbi esetben a MÁP+ 4,43%-os, 3 éves évesített hozamából kell kivonni az inflációkövető papírok kamatprémiumát, hogy megkapjuk az elméleti szintet ahhoz az inflációhoz, amely egyik vagy másik papír felé billenti a mérleget.

Fontos kiemelni, hogy az inflációkövető állampapírok kamatbázisát adó infláció mindig az előző évi éves átlagos infláció, tehát az idei inflációval számolt kamatot a papírok majd jövő évben fizetik ki.

Érdemes lehet ismételten felidézni, hogy a MÁP+ lépcsős kamatozású: nem ígér 4,95%-os hozamot az első években. Csak akkor jön ki éves átlagban a 4,95%, ha valaki 5 évig tartja a papírt. A névleges kamatot mutatja alábbi ábránk: az első félévben például 3,5%-os éves hozamot ígér a papír, vagyis fél évre 1,75%-ot fizet. A második félévben évi 4,0% a kamat, vagyis a kamatfizetés 2% lesz, majd utána évente emelkedik a hozam. Ha ráadásul valaki nem a kamatfizetést követő 5 munkanapban veszi fel a pénzét, ezeket a számokat 0,25 százalékponttal csökkenteni kell (ennyi a visszaváltási diszkont).

A fenti, elméleti szintek az inflációnál a gyakorlatban azonban másképp néznek ki, mivel ha valaki most akar venni inflációkövető papírt, akkor csak olyan konstrukciókból tud választani, amelyek már a piacon vannak.

Ez azt is jelenti, hogy a papírokban már van felhalmozott kamat, így a kezdeti, vételi árfolyam nem 100%, hanem annak felhalmozott kamattal növelt értéke (lenti számításunkban ez az 5 éves PMÁP esetén 101,41%, a 3 PMÁP esetében pedig 104,66%. Ezek a kincstárnál megtalálható árfolyamok, a bankoknál és egyéb forgalmazóknál ennél rosszabb árfolyammal találkozhatunk).

Nézzünk egy 5 év futamidős esetet:

Ebben az esetben a 2026/I, 5 éves PMÁP-ot tudjuk most megvenni a piacon. Az idén, januárban kibocsátott papír júliusban, az első kamatfizetéskor a 3,3% + 1,25% = 4,55% időarányos részét fogja kifizetni a befektetőknek (a 3,3% a tavalyi átlagos infláció), ez idén 2,26% lesz.

Ha azzal számolunk, hogy valaki most vesz 2026/I 5 éves inflációkövető papírt, akkor a papír lejáratáig az inflációnak az egyes évek (kivéve az ideit ugye, mert itt már ismerjük a pontos kupont) átlagában 3,75% felett kell alakulnia ahhoz, hogy az 5 éves PMÁP vonzóbb befektetés legyen, mint a szuperállampapír.

5 éves időtávon tehát az elméleti és gyakorlati inflációs szint közel esik egymáshoz, a szuperállampapír tehát vonzóbb befektetés mindaddig, amíg az 5 évnek az átlagában az infláció nem haladja meg a 3,75%-os szintet.

Bonyolultabb kicsit a 3 éves futamidő:

Miért? Mert a jelenleg piacon lévő 2023/L, 3 éves inflációkövető papírból valójában már csak két év van hátra a lejáratig (újabb 3 éves papír pedig még nincs a piacon), így a szuperállampapírral is 2 éves időtávon érdemes összehasonlítani. A 2023/L papír idén május végén a felhalmozott kamat időarányos részét fizeti ki a befektetőknek, ami 4,88% (3,4% infláció + 1% kamatprémium, plusz egyéb felhalmozott kamat).

Egyébként hamarosan időszerű lesz, hogy kijöjjön az újabb 3 éves papírral az ÁKK (vélhetően május vége felé), és számítani kell arra, hogy ennek a kamatprémiuma már 1% alatt lesz, ahogyan idén januárban az új, 5 éves papír prémiumát is lejjebb szállították:

Visszatérve a példára, ha valaki tehát a 2023/L állampapírt venné meg most, akkor mostani befektetést feltételezve a következő 2 évben az inflációnak 3,15% felett kellene alakulnia, hogy a MÁP+-nál vonzóbb befektetés legyen a 3 éves PMÁP.

Hogy jön ez ki? Úgy, hogy a szuperállampapír 2 éves évesített hozama 4,14%, és miután a 2023/L prémium állampapír prémiuma az infláció felett 1%, így a kettő különbözete egy 3,15% körüli inflációs szintél húzza meg a határt.

A fenti ábra alapján, figyelembe véve az emelkedő inflációs környezetet és az MNB idei inflációs várakozását, a következő 2 évben várhatóan jobb befektetésnek bizonyul a 3 éves PMÁP, mint a szuperállampapír. 5 éves időtávon ezt már nehezebb megjósolni.

Érdemes lehet tehát PMÁP-ot és MÁP+-t is tartani otthon, hiszen előfordulhat egy magasabb inflációs pálya is a jövőben.

Az utóbbi hónapokban egyébként láthatóan megnőtt a kereslet a prémium állampapír iránt, az első negyedévben több mint 71 milliárd forinttal bővült a PMÁP állománya, ami minden bizonnyal összefügg az inflációs félelmekkel.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1233503994
GettyImages-1231654214
forint ezres
stefan lovfen svedorszag210619
hong kong

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
btc