befektetok_shutter-20190403
Befektetés

Íme 5 ábra a magyar befektetési alapok friss számairól

Portfolio
7154 milliárd forintot kezeltek április végével a magyar befektetési alapok, a nagyobb kategóriák közül idén eddig a vegyes alapokba áramlott a legtöbb friss tőke, de 5% feletti teljesítményt csak a részvényalapok tudtak eddig elérni. Öt ábrán gyűjtöttük össze a legérdekesebb adatokat a hazai befektetési alapokról.

5% felett a részvényalapok…

A BAMOSZ friss statisztikái szerint április végével bezárólag a részvényalapok hozták vagyonarányosan a legtöbb pénzt a befektetőknek, a kategória már 5% feletti pluszban van. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a tőzsdék is jól teljesítenek.

A nagyobb kategóriák közül a vegyes alapok vannak a második helyen közel 2%-kal, őket pedig az ingatlanalapok követik 0,7%-kal.

A többi kategória az év első négy hónapjában még mínuszban volt, az alacsony hozamkörnyezet nem kedvez a pénzpiaci és kötvényalapoknak sem, utóbbinál ráadásul az inflációs félelmek is nehezítik a jó teljesítmény elérését.

Az abszolút hozamú alapok kapcsán érdemes kiemelni, amit már sokszor megtettünk, nevezetesen, hogy az OTP Supra hatásától eltekintve maga a kategória a vegyes alapok hozamával versenyezne (a Supra a legnagyobb abszolút hozamú alap, így annak teljesítménye jelentős kihat a teljes kategória hozamadatára).

Az árupiaci alapok vannak a legnagyobb, közel 5%-os mínuszban, ami vélhetően az arany árfolyamát lekövető alapok gyenge teljesítményének tudható be, mivel a nemesfém idén eddig nagyon gyengén teljesített.

…de a vegyes alapokba áramlik a legtöbb pénz

A részvényalapok jó teljesítménye ellenére áprilisban is a vegyes alapokba áramlott a legtöbb friss tőke, a kategória közel 40 milliárd forintot vonzott be, míg a részvényalapok „csak” 13 milliárdot. Tőkeáramlás szempontjából pozitív hónapot tudtak zárni a kötvény, zártkörű, árupiaci, ingatlan és pénzpiaci alapok, miközben az abszolút hozamú alapok, a származtatott és tőkevédett alapok tőkekiáramlást szenvedtek el. Utóbbi esetben két alap járt le, ennek tulajdonítható a pénzkiáramlás.

A januártól áprilisig eltelt időszakot nézve is a vegyes alapok tőkegyűjtése a legszembetűnőbb, a kategóriába már 161 milliárdnyi friss tőke áramlott idén. A részvényalapok 62 milliárd forinttal a másodikok, a kötvényalapok 34 milliárddal pedig a harmadikok a sorban.

bamosz3

7154 milliárd

A befektetési alapok piaca áprilisban is nőni tudott valamelyest, a kezelt vagyon meghaladja a 7154 milliárd forintot. A 7000 milliárdos küszöböt márciusban lépte át a szektor.

A vagyon annak ellenére nőni tudott, hogy áprilisban a befektetési alapok összhozama negatív volt, a növekedést tehát egyértelműen a tőkebeáramlás fűtötte a maga közel 60 milliárdjával. Idén eddig a BAMOSZ adatai szerint összesen több mint 200 milliárdnyi nettó tőke érkezett befektetési alapokba, a hozamok pedig 56 milliárd forinttal járultak hozzá az idei vagyonnövekedéshez.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1233503994
GettyImages-1231654214
forint ezres
stefan lovfen svedorszag210619
hong kong

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
btc