GettyImages-1142306127
Befektetés

Rágógumi tőzsdei hullámok megülése

Portfolio
Az elmúlt 150 év tőzsdei hullámzása sok újdonságot nem hozott. Emelkedő és csökkenő hullámok követik egymást, miközben a részvénypiacok mindent egybevetve kitartóan felfelé araszolnak, vagyis az emelkedő hullámok összességében hosszabbak.

Az elmúlt évek azért hoztak némi változást ebbe a változatlanságba, ugyanis mind az emelkedő, mind a csökkenő hullámok szokatlanul elnyúltak, a reszelőszerű fel-le mozgások száma láthatóan megcsappant. Ennek oka lehet, hogy a tranzakciós költségek csökkenésével párhuzamosan folyamatosan nő a tőzsdei volumen, és a piaci szereplők száma is, akik közül sokan akár már a kisebb mozgásokat is meglovagolják. Értsd, ha az a véleményük, hogy a piac emelkedni fog, akkor már a legapróbb esést is megveszik. Ezt a viselkedést fűti a jegybanki bankóprés is, és ennek tudható be az S&P500 több mint egy éves korrekció nélküli száguldása.

sp500 chart

Az előzővel párhuzamosan, ha egy részvénynél, vagy például a Bitcoinnál valami váratlan sokk - utóbbi esetében a kínaiak elfogadást korlátozó bejelentése -  kivált egy korrekciót, akkor az jellemzően irtózatosan erőteljes zuhanást eredményez.  Ripsz ropsz ledolgozzuk az előző emelkedés harmadát, felét, ahol már jellemzően erős támaszok vannak, és fordul is az árfolyam, mint azt legutóbb a Bitcoin grafikonon láthattuk.  A nagy zuhanások védelmében annyit azért el kell mondani, hogy a lejtmenet mindig is erőteljesebb volt mint az emelkedés, de azért például 2020 márciusában sikerült összehozni minden idők legrövidebb medve piacát, ami jelzi azért a felgyorsult mozgásokat.

btc chart

Kereskedési szempontból a levonható tanulság az, hogy nincs nagyon idő az elmélkedésre, az tudja a gyors hullámváltásokat megfogni, aki mer lépni, és a megbízást akár előre elhelyezni, ami kicsit olyan érzés, mintha a hulló kés alá tartaná az ember a kezét. Erre szolgálnak a limitáras megbízások, amelyeket HF Markets demószámlán már most tesztelhetsz.

Hogy az árfolyammozgások minden ember által kereskedett terméken hasonlóak, azt jól mutatja az EURHUF grafikon, ahol a forint erősödése pillanatok alatt a 347 Ft-os támasz közelébe érkezett.

eurhuf chart

Mind az emelkedő és a csökkenő hullámok meglovagolhatóak a HF kereskedései platformján, legyen szó devizáról, tőzsdeindexről, részvényről vagy kriptovalutáról. Egy demószámlával már most elkezdheted a gyakorlást.

A cikk megírásában a Learn & Trade Kft. közreműködött.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus vakcina novavax