befektető nyár medence laptop tőzsde getty stock
Befektetés

Készülnek a nyárra a profi magyar befektetők – Megtorpant a részvényőrület

Portfolio
Bár az utóbbi időben kiugróan magas részvénykitettség jellemezte a Portfolio által megkérdezett magyar portfóliómenedzserek mintaportfólióit, májusban inkább visszavettek a kockázatos eszközökből a profik és előtérbe kerültek a pénzpiaci eszközök a befektetések körében.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a májusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben kilenc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre:  Accorde Alapkezelő, Aegon Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Eurizon Asset Management Hungary, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Most akkor sell vagy nem sell in May?

Bár az összportfóliók szintjén a részvények alulsúlyozása kapott nagyobb szerepet a profi magyar befektetők körében, még sincs egyértelműen egyetértés abban, hogy csökkenteni vagy növelni kell-e a részvénykitettséget.

Ami biztos, hogy a részvénypiacokon májusban megindult az árfolyamok oldalazása, ennek ellenére a hónap folyamán a fejlett piacoknak sikerült pozitív eredményt elérniük. Európa felülteljesített, köszönhetően az oltási programok felgyorsulásának.

A fejlett kötvénypiacokon, a vártnál magasabb inflációs adatok ellenére nem történt nagy elmozdulás május végére. Ennek oka elsősorban a jegybankárok nyilatkozatai, mellyel hűtötték a befektetők aggodalmát.

Vannak olyan portfóliómenedzserek, akik szerint a „sell in May and go away” mondás szerint potenciálisan nem túl sok babér teremne a nyári időszakban a részvénypiacokon, deha még tovább javulnak a gazdasági mutatók, akkor további országok lazíthatnak a korlátozásokon, ami semmiképpen sem kedvezőtlen a részvénypiacok számára egészen addig, amíg a nagy jegybankok (FED, EKB) nem szigorítanak - akár verbálisan - a monetáris politikai kondíciókon. Ezért a lehetőségét egy kisebb-nagyobb bullish momentumnak nem biztos, hogy el kellene vetni.

Vannak viszont, akik bár továbbra is arra számítanak, hogy a régiós papírok felülteljesítése fennmarad az idei év során, a túlzott optimizmus miatt lassan érik egy korrekció a kockázatos eszközök piacán. Az, hogy ezt a továbbra is vélhetően magas inflációs mutatók, a kínai lassulás, vagy egy újabb vírusmutáns megjelenése okozta félelem hozza el nehéz eldönteni. Ugyanakkor érdemes némileg óvatosabb allokációval nekiindulni a nyári hónapoknak – írják ajánlójukban.

Inkább az óvatosság tört előtérbe

A hazai portfóliómenedzserek által összeállított fiktív befektetési portfóliókban most a kockázatosabb eszközöket inkább alulsúlyozták: a hazai, de főként a régiós részvényekben profitot realizáltak, az óvatosság jegyében pedig inkább a likvidebb, pénzpiaci eszközök súlyát növelték a nyári hónapok előtt.  

A mintaportfóliókon belül a legnagyobb fiktív kitettséget ezúttal tehát a pénzpiaci eszközökben tartják a befektetők, ezután a fejlett piaci részvényekben látnak most nagyobb fantáziát a válaszadók, amit a hedge fund/abszolút hozamú stratégiák követnek.  

Újra emelkedett tehát a pénzpiaci eszközök súlya az összesített modellportfólióban, mindeközben a részvények rekord magas arányát kissé csökkentették a szakértők, a kötvények és alternatív befektetések pedig szinten maradtak.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-10188160(1)