07_Galgoci_tarsolylemez_10_szd - Anna Szikszai másolata
Befektetés

Mesél a múlt - Egyedülálló régészeti kincsek, izgalmas történetek az V. Műtárgyak Éjszaka programjain

műtárgy.com
Hamarosan kezdődik az ötödik Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, a műtárgy.com szervezésében, neves hazai intézmények bevonásával. A programsorozat június 17-19 között várja a művészetek szerelmeseit. A nyár legizgalmasabb háromnapos művészeti fesztiválján egyetlen bérlettel csaknem 50 helyszín és több mint 100 izgalmas program közül választhatják ki a számukra legérdekesebbeket a résztvevők.

A három nap során megnyitják kapuikat a múzeumok és a galériák, neves szakemberek tartanak előadásokat, a tárlatvezetések, műteremlátogatások során pedig művészek mutatják be a munkáikat. A workshopokon a résztvevők is belefeledkezhetnek az alkotás örömeibe, a művészeti sétákon pedig kulisszatitkokra is fény derül. A színes programok közötti eligazodáshoz,  a választás megkönnyítéséhez ajánlókkal segítünk az érdeklődőknek, a tematikus sétákról írt cikkünket itt, a tárlatvezetésekről szóló válogatásunkat pedig itt tudják elolvasni.

A műtárgyak a múlt eseményeinek őrzői is, szorosan összekapcsolódnak egy-egy nép történelmével. A Műtárgyak Éjszakáján az előadók szóra bírják ezeket a tárgyakat, és a segítségükkel kalandos időutazásra invitálják a látogatókat. A következő programokat elsősorban a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Az Óbudán található Aquincumi Múzeumnál keresve sem találhat jobb helyszínt az, aki elmélyedne az ásatásokkal, a régészeti emlékekkel és a Római Birodalommal kapcsolatos érdekességekben. Vajon hogyan élhettek az aquincumi polgárvárosban a rómaiak? Milyen leletek kerültek elő az elmúlt hónapok ásatásai során Budapesten? Miről mesélnek Európa egyik legnagyobb kőtára, az aquincumi lapidarium kincsei? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járnak körbe az Aquincumi Múzeum együttműködésével megvalósuló programok. További információk és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/aquincum

Ha már régészet: a Magyar Nemzeti Múzeumban június 17-én Ligeti Dániel történész az intézmény legféltettebb régészeti leleteinek rejtelmeibe, így például a szilágysomlyói kincsek, vagy a galgóci tarsolylemez titkaiba avatja be a látogatókat. A leletek mellett pedig szó lesz az azokat készítő emberekről is, akik többek között arra is rájöttek, hogy hogyan lehet megmunkálni a fémet. Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/regeszet-top-10

Amennyiben valaki a régészeti leletek helyett a MNM egyéb becses kincseire, többek között a koronázási palástra, vagy Sisi ruhaderekára kíváncsi, Bíró Dávid június 17-i vezetésén vehet részt. Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/mnm-top-10-1

A Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum különösen izgalmas programokkal várja a látogatókat: június 18-án a középkori magyar történelem egyik legfontosabb emléke, a kalandos történetű magyar-Anjou címeres selyemkárpit kerül a középpontba, amelynek darabjaira a Szent György téri kút mélyén, sárgombóc formájában bukkantak a szakemberek. A résztvevők további kuriózumokkal, például középkori cipőkkel is találkozhatnak. Másnap, június 19-én egy kultikus tárgyé, a reflexíjé lesz a főszerep. Egyebek mellett szóba kerül, hogy milyen reflexíjat használtak a sztyeppei népek, és az is, hogy vajon elfelejtették-e a magyarok a lovasíjász harcmodort a letelepedést követően. További információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/budapesti-torteneti-muzeum-varmuzeu

A II. kerületi Rózsadomb Budapest egyik legkedveltebb és leghangulatosabb lakóövezete. Nevét onnan kapta, hogy a török hódoltság idején állítólag a harcos muszlim szerzetes, a Rózsák atyja, azaz Gül Baba rózsáival ültették be a környéket. Gül Baba sírkápolnáját, illetve annak környékét nemrégiben teljesen felújították. A Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont állandó kiállításán a látogatók betekintést nyerhetnek a dervisek életébe, a zarándokhellyé alakult építmény történetének főbb fejezeteibe, és megismerkedhetnek a szerzetessel kapcsolatos legendákkal is. A tárlat önállóan és vezetéssel is megtekinthető a rendezvény ideje alatt. A helyszín programkínálatát koncertek is színesítik.

További információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/g%C3%BCl-baba-t%C3%BCrb%C3%A9je

Törökország gazdag kultúrájának, nyelvének, történelmének és művészetének ápolásával foglalkozik a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, ahol a Műtárgyak Éjszakája idején a népi kézművesség legjavával, motívumkincseivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A tárgyak rendhagyó módon egy nemezsátorban kerülnek kiállításra, a tárlat megtekintése mellett pedig a kézműves műhelyek munkájába, a szövés fortélyaiba is bepillanthatnak a résztvevők.

Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/t%C3%B6r%C3%B6k-int%C3%A9zet

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt található: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz bérlet vásárlása szükséges, amely az alábbi linken érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: Galgóci tarsolylemez, Magyar Nemzeti Múzeum, Régészet TOP 10, műtárgyakéjszakája.hu

Találd meg a neked való befektetési alapot!
izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Takarékbank_1