olaj munkás dolgozó nyersanyag getty stock
Befektetés

Nekik jól jött az inflációs félelem: tarolnak a nyersanyag-befektetések

Portfolio
Érdemes volt idén eddig nagyobb kockázatot vállalni, aki részvény, nyersanyag vagy abszolút hozamú alapba fektetett, akár 10% feletti hozamnak is örülhet. Különösen az járt jól eddig, aki bízott abban, hogy meglódulnak a nyersanyagalapok az inflációs félelmek hatására. A legnagyobb lakossági, forintos alapok hozama egyelőre nem ilyen meggyőző, és az OTP Supra is tovább gyengélkedik, bár már látni halvány javulást.

A részvénypiacokon májusban megindult az árfolyamok oldalazása, ennek ellenére a hónap folyamán a fejlett piacoknak sikerült pozitív eredményt elérniük. Európa felülteljesített, köszönhetően az oltási programok felgyorsulásának.

A fejlett kötvénypiacokon, a vártnál magasabb inflációs adatok ellenére nem történt nagy elmozdulás május végére. Ennek oka elsősorban a jegybankárok nyilatkozata, mellyel hűtötték a befektetők aggodalmát.

Arról, hogy ilyen környezetben milyen befektetési lehetőségeket látnak a magyar portfóliómenedzserek, itt írtunk:

Az első öt hónap távlatából a legnagyobb, forintos lakossági alapok közül

  • az MKB Egyensúly alap emelkedik ki, amely május végéig 4,3%-ot hozott befektetőinek.
  • A második a sorban az MPT Ingatlan A sorozata 1,4%-kal,
  • a harmadik legjobb hozam a listán pedig az OTP Ingatlan alaphoz kötődik 1,2%-kal.

A kezelt vagyon alapján a legnagyobbnak számító forintos sorozatok hozama tehát jócskán elmarad a jelenleg legmagasabb teljesítményt nyújtó alapokétól.

A legnagyobb forintos sorozatok között továbbra is az OTP Supra teljesít a leggyengébben idén, május végével bezárólag az alap 10,5%-os veszteségben van, tehát továbbra sem sikerült visszakapaszkodnia a tavalyi csúnya bukó után, de legalább az előző havi teljesítményhez képest halvány javulást lehet megfigyelni.

Érdemes egy pillantást vetni 2021 eddigi nyerteseire is.

Az idén eddig legjobban teljesítő forintos, lakossági alapok között sok olyan alapot is találni, amelyek tavaly jókora mínuszban zártak.

Míg tavaly gyengélkedtek a nyersanyagpiaci alapok, idén az inflációs félelmek miatt ezek vannak a legjobban teljesítők között eddig. Az első helyen május végével bezárólag

  • a Hold Expedíció alap végzett 20,6%-os hozammal (ezzel már a tavalyi egész éves teljesítményét is meghaladta).
  • A második helyre a Budapest Nyersanyag A sorozata került fel idei eddigi 20,5%-os teljesítményével.
  • A harmadik helyre a CIB Nyersanyag alap fért fel 19,9%-os hozammal,

de a tizes listán végig szép hozamokkal találkozni és kivétel nélkül csak részvény, árupiaci és abszolút hozamú alapok alkotják (és egy származtatott).

10% feletti hozammal egyébként a bővített listán 62 sorozat szerepel.

Sajnos vannak olyan alapok, amelyeknek nem sikerült olyan jól eddig az év, ezek között sok olyat találni, amelyek tavaly mentek nagyot. Idén eddig az OTP Török Részvény alap teljesít a forintos lakossági sorozatok között a legrosszabbul mínusz 21,5%-kal, de nem sokkal marad le mögötte az Aegon IstanBull alap A sorozata sem 21,3%-os mínusszal. A török alapok gyenge teljesítménye mögött Erdogan legutóbbi ámokfutása húzódik, a nemzetközi befektetői piac nem nézte jó szemmel, hogy a török elnök kirúgta az akkori jegybankelnököt és közeli emberét tette a helyére, ráadásul azóta további személyi cseréket is végrehajtott a jegybankban.

Ha jól megnézzük a listát, láthatjuk, hogy abszolút hozamú, illetve kötvényalap is szerepel rajta. Utóbbiaknak nem jött jól az inflációs félelmek növekedése és ezzel párhuzamosan a kötvénypiaci hozamemelkedés. De ott van a listán az OTP Supra is, illetve a tavaly még első helyen, 70% feletti teljesítménnyel záró OTP Klímaváltozás alap is.

A forintos lakossági sorozatok mintegy 27%-ának volt május végével bezárólag mínuszos a hozama idén, de jó hír, hogy ezek többsége csak enyhe alulteljesítést mutat.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina novavax