FONTOS Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?
 
Előfizetői tartalom

Ezeket a részvényeket nagyon elkezdték önteni, figyelmeztető jelzések a tőzsdéken

Bár az amerikai részvényindexek többsége továbbra is rendszeresen új csúcsokra kúszik fel, az alapvetően optimista hangulat ellenére néhány helyen furcsa jelenség figyelhető meg, ami akár a teljes piacra figyelmeztető jelzés lehet. A Dow Jones Ipari Átlag, vagy ahogyan mindenki ismeri: a “Dow” nem volt képes új maximumot elérni. Mivel ebben a mutatóban 30 komponens van, és a súlyozás egyszerűen csak árfolyam alapján történik (amiről kimondhatjuk: agyrém), akár 1-2 részvény is okolható lenne a rossz relatív teljesítményért. Ám amíg az S&P 500 pénteken képes volt új csúcsra vánszorogni, addig ugyanerre csak 3 Dow komponens volt képes. Sőt, volt a másik oldalon több papír is, amelyeket napok óta erős forgalom mellett adni kezdtek. Mi lehet a jelenség oka, és mekkora hatása lehet ennek a teljes részvénypiacra? Technikai elemzésünkben ennek jártunk utána.

Dow

Nem tagadom, hogy a Dow, vagyis a Dow Jones Ipari Átlag nem tartozik a kedvenc indexeim közé. Bár a legtöbben, ha az amerikai vagy akár a globális részvénypiacokról szeretnének gyors információt kapni, akkor erre kíváncsiak, valójában ennek a tőzsdei mutatónak mind a jelentősége, mind a mechanizmusa túlértékelt. Valóban 30 nagy és fontos cég szerepel benne, de egyrészt az ipari szó már sokukra egyáltalán nem igaz, másrészt a nagy kapitalizációra van más jó index, pl. az S&P 100. Még nagyobb probléma, hogy a súlyokat az árfolyamok alapján határozzák meg: hiába ér egy cég háromszor annyit, mint egy másik komponens, ha az első egy részvényének árfolyama éppen 100 dollár, a másiknak pedig 50, akkor az előbbi kétszer akkora súllyal fog szerepelni, mint a második.

Ezen hatások miatt a Dow jelentősége valójában sokkal kisebb, mint gondolnánk, így ha van benne relatív gyengeség, az sem feltétlenül jelent sötét felleget a teljes piacra nézve. Ennek ellenére érdemes ide egy pillantást vetni, mert az alulteljesítés május eleje óta egyre inkább nyilvánvaló. Akkor az index egy hullócsillaggal fordult, és a klasszikus RSI is túlvettséget mutatott. Ez az indikátor meglehetőségen jól viselkedik egy ilyen mutató esetén, és a nyugodtabb komponenseknél is megbízható. Az összes fontosabb index azóta többször új csúcsra ment, de a relatív gyengeség ellenére a helyzet nem vészes, hiszen a trendvonal és a középtávú mozgóátlag együttese megfogta a korrekció során a Dow-t, és most az ellenállás közelében tartózkodik.

  • Támasz: 33 800, 32 400, 31 000
  • Ellenállás: 34 800
  • Kockázat: 33,4 (enyhén átlag alatti)
  • Értékelés: 56,7 (semleges)
DOW

Caterpillar

Ez a vállalat az intézményi befektetők egyik kedvenc értékalapú pozíciója. Stabil, kiszámítható üzletmenet, a meglepetések ritkák, a 120 milliárd dolláros kapitalizáció és a közel 700 millió dolláros napi átlagos forgalomban már a legnagyobbak is el tudnak lavírozni, ha nem egy erősen fókuszált hedge fund-ról beszélünk. A részvény 1991-es befogadása okán a kilencedik legrégebbi és közel 5%-os súlya miatt pedig a hetedik legnagyobb, igencsak stabil tagja az elitklubnak.

Erről szó még a cikk:

  • Alujteljesít a Dow
  • Nagy fordulós jel a Caterpillar piacán.
  • Ide vezet a follow-through nélküli akkumuláció
  • A sáv aljánál a híres biztosító árfolyama
  • Még tartja magát a monstre bankpapír

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés