bull
Befektetés

Mínuszban zártak az amerikai indexek, de tovább szárnyalt az olaj - A szerdai Fed-döntésre vár a világ

Portfolio
Az ázsiai és európai tőzsdék kedden többnyire jól teljesítettek, a magyar BUX index hétfői csúcsdöntését kedden újabb csúcsdöntés követte, így már az 50 ezer pontos kerek szint közelében járunk. Az amerikai tőzsdék a szerdai fontos Fed kamatdöntés előtt mérsékelten süllyedtek, mert egyelőre bizonytalan a piac abban, hogy az amerikai jegybank az infláció megugrását hogyan látja és arra mikor és milyen intenzitással reagál a pénznyomtatás visszafogása és a kamatemelések terén. Közben az amerikai olajfajta 2%-kal 72 dollár fölé ugrott, ami ismét többéves csúcs, azaz az olajpiac egyelőre mindenképpen érzi a válságból való kilábalás során a többlet keresletet.

Mínuszban zártak az amerikai indexek, de tovább szárnyalt az olaj - A szerdai Fed-döntésre vár a vil

Mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex mérsékelt mínuszban zárt kedden: a Dow 0,27%-os, S&P 500 0,2%-os, Nasdaq 0,71%-os csökkenéssel fejezte be a napot.

A Boeing árfolyamát 0,6%-kal feljebb tornászta az a hír, hogy 17 év után "fegyverszünetet" hirdetett az EU és az USA a nagy repülőgépgyártók állami támogatásával kapcsolatos kölcsönös vámháborúban.

A Fed ma kétnapos kamatdöntő ülést kezdett, szerda este 8-kor jelentik be a döntést, majd az egyéni kamatpálya-előrejelzés mellett Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztatót is tart. A piac arra számít, hogy a Fed "átnéz" a megugró infláción, így csak néhány hónapon belül jelenti be az eszközvásárlási programja visszafogását, majd azt ténylegesen csak jövőre kezdi el. A pénznyomtatás tehát még mindig kitart és emiatt a relatív magas inflációs adatok mellett is magasan maradtak a részvényindexek és viszonylag mélyben a kötvényhozamok.

Az amerikai WTI olajfajta árfolyama ma 2%-kal 72 dollár fölé drágult, ami új többéves csúcsot jelent.

Új csúcson zárt a magyar tőzsde

Komoly emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül remekül teljesített az OTP, végül 1 százalékos lett a plusz a papírnál, míg a Mol jegyzése 0,7 százalékot emelkedett, a Richter pedig 0,2 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom papírjai stagnáltak a kereskedésben.

Megint lecsapott a tőzsdei igazságosztó, közkedvelt részvényt küldött mélyrepülésbe

A SPAC csillag, DraftKings részvényárfolyama nagyot esett a keddi kereskedésben, miután a shortos cég, a Hindenburg Research - amely a Lordstown Motors vezérigazgatójának és pénzügyi igazgatójának tegnapi lemondásáért is felelős - kiadott egy új elemzést a "DraftKings- A $21 Billion SPAC Betting It Can Hide Its Black Market Operations" címmel.

Tovább a cikkhez

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt eséssel indult a keddi kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos esése mellett az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq szintén 0,1 százalékot gyengült. A rossz teljesítmény többek között egy frissen közölt adatnak köszönhető, miszerint az amerikai kiskereskedelmi forgalom májusban csökkent az előző két hónap felfutását követően. Mindeközben a 10 éves állampapír hozama 1,51%-ra emelkedett, illetve a befektetők feszülten várhatják az amerikai jegybank ülését, ahol a nagy kérdés az lesz, hogy a Fed továbbra is csak átmenetiként gondol-e az infláció megugrására.

Emelkedik a magyar tőzsde, az OTP húzza az indexet

A délutáni órákban is kitart a lendület a BUX indexnél, új történelmi csúcson van a magyar börze a jelenlegi fél százalékos emelkedésével, karnyújtásnyira van az 50 000 pontos szint.

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít ma a legjobban, jelenleg 1,1 százalékos a plusz a nagybank papírjánál - a régiós pénzintézetek egyébként kimondottan rosszul teljesítenek, kiemelkedik a sorból ma az OTP. Ami pedig a többi magyar blue chipet illeti, a Mol részvénye 0,4 százalékos pluszban van, 0,1 százalékkal lejjebb került azonban a Richter, míg a Magyar Telekomnál fél százalékos a mínusz.

Lezárult a tőkeemelés a Glosternél

A Gloster a Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőket és a tőkepiaci szereplőket a nemrég lezárult tőkeemelésről, a társaság alaptőkéje a lezárult jegyzés alapján 8 546 700 forint összeggel, 155 000 000 forintról 163 546 700 forintra emelkedik.

Tovább a cikkhez

Lehangoló nyomor, csodálatos kultúra, száguldó árfolyamok

Bár a globális részvénypiacok a tavalyi koronavírus sokk óta szinte minden régióban és országban rengeteget emelkedtek, India az utóbbi időben kiemelkedően teljesít a technikai elemzés szempontjából. A vezető indexek az elmúlt egy évben közel 20%-kal múlták felül az amúgy is száguldó S&P 500 teljesítményét. Bár a tavasz nagy része a relatív erő elillanásáról szólt, május közepe óta ismét visszatért Panjabi MC lendülete, és Mumbai piacai erős technikai képet mutatnak.

Tovább a cikkhez

Napelem van a tetődön? Akár így is pénzt kereshetsz vele

Ahhoz, hogy a villamos hálózatot a jövőben dinamikusan bővíteni, üzemeltetni, karbantartani lehessen, alapvető fontosságú a digitalizáció fejlesztése. Emellett olyan új gazdasági szereplők jelennek meg a piacon, mint a formálódó energiaközösségek és aggregátorok. Sőt, a nagyobb naperőművek, illetve a villamos közlekedés is új követelményeket támasztanak a hálózat üzemeltetésével szemben. A kihívások mellett ugyanakkor komoly lehetőségek rejlenek ezekben a fejlesztésekben – vélik a Siemens szakértői.

Tovább a cikkhez

Egymilliárd dollárért venne bitcoint ez a szoftvercég

A Michael Saylor által irányított üzleti intelligencia szoftvercég, a MicroStrategy nemrég bejelentette, hogy a bitcoin-felvásárlás finanszírozása érdekében 500 millió dollár értékű kötvényeladást hajtott végre, továbbá a cég azt is közölte, hogy akár 1 milliárd dollár értékű részvényt is eladhat a közeljövőben, hogy még többet vásárolhasson a legjelentősebb kriptovalutából.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában, a magyar börze az élen

Kitart a jó hangulat hétfő délelőtt az európai tőzsdéken, a magyar tőzsde vezeti az emelkedést a maga 0,7 százalékos pluszával, de a német DAX is 0,7 százalékkal tudott eddig feljebb kerülni.

A héten az amerikai jegybank ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése lesz a figyelem középpontjában, ahol a befektetők azt figyelhetik majd, hogy a központi bank elkezdte-e már tárgyalni a kötvényvásárlások visszafogását, és hogy a döntéshozók aggódnak-e az infláció emelkedése miatt. Ha bármilyen jel arra fog utalni, hogy a döntéshozók az infláció tartósabb emelkedésére készülnek, akkor a laza monetáris politika vártnál hamarabb történő megváltoztatásától való aggodalmakat kelthet, ami részvénypiacok számára kedvezőtlen lehet.

Paul Tudor Jones: óriási hibát követ el az amerikai jegybank, ha nem veszi komolyan az inflációt

A legendás befektető, Paul Tudor Jones, arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai jegybank döntéshozói komoly hibát követnek el, ha az inflációt és az árakra nehezedő nyomást átmenetinek könyvelik el.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentés érkezett, magas forgalom mellett veszik a 4iG részvényét

Ma a legforróbb hazai vállalati sztorit egyelőre a 4iG kapcsán láthatjuk,  a cég és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat nemrég ugyanis előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. A hír hatására kifejezetten magas forgalom mellett emelkedésbe kezdett a részvény árfolyama.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,5 százalékos erősödése mellett a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot emelkedett. A DAX a reggeli teljesítménnyel közel jár a csúcsdöntéshez. A jó hangulat egyrészt annak köszönhető, hogy a befektetők optimisták a gazdasági kilábalással kapcsolatban, másrészt a piaci konszenzus szerint a mostani magas infláció csak átmeneti lehet, bár erről a szerdán többet fogunk hallani a Fed-től.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP és a Magyar Telekom is 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Mol jegyzése 0,3 százalékos pluszban van, a Richter pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

Idehaza a legforróbb vállalati sztorit a 4iG kapcsán láthatjuk,  a cég és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat nemrég ugyanis előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár.

Vette saját részvényeit a Duna House

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta befektetőit a cég a tranzakcióról.

Tovább a cikkhez

A sztárbefektető figyelmeztet: a bitcoin egy lufi, az olaj pedig a leginkább figyelmen kívül hagyott

Richard Bernstein, a híres intézményi befektető megkongatta a vészharangot a bitcoinnal kapcsolatban. Bernstein arra figyelmeztet, hogy a bitcoin buborékban van, és a kriptoláz kiszorítja a befektetőket azokból a piaci csoportokból, amelyek a legnagyobb hozamokra vannak pozicionálva, különösen az olajpiacból.

Tovább a cikkhez

Opciós ügyleteket kötött és számolt el a Mol több millió saját részvényre

A Mol opciós ügyleteket kötött és számolt el több bankkal is, beleértve az Unicreditet, a Commerzbankot és az ING-t.

Tovább a cikkhez

Az űrtávközlésben terjeszkedne a 4iG – Jöhet az első nemzetközi akvizíció

A 4iG és két leányvállalata, a Hunagro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a SpaceCom közgyűlése és az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést. A tranzakció becsült értéke 65 millió dollár.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Felemás hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,3 százalékot esett, míg az S&P 500 0,2 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A hét kereskedési hangulatára egyébként már a Fed kamatdöntő ülése nyomja rá a bélyegét, a befektetők kivárnak és kíváncsian várják, milyen üzeneteket küld a monetáris politika irányítója a tőkepiacoknak.
  • Az amerikai piacokon látott iránykeresés és a kamatdöntés előtti várakozás mellett felemás teljesítményeket láthattunk az ázsiai tőzsdéknél. A japán Nikkei 1 százalékot emelkedett, míg a dél-koreai Kospi érdemben nem mozdult el, továbbá 0,9 százalékot emelkedett az ausztrál börze, a Hong Kong-i tőzsde ezzel szemben 0,67 százalékot esett, a shanghaji börze pedig 0,72 százalékkal lejjebb került.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon a magyar építőipar áprilisi statisztikája érkezik, mellette délután lesz érdemes figyelni az amerikai adatokra, egyszerre jön az ipar, a kiskereskedelem és a termelői árak friss jelentése.
  • Az olaj ára enyhén, 0,1 százalékkal lejjebb került, így a Brent ára hordónként 73,1 dolláron áll, míg a WTI típus 71,1 dolláron. Az arany árfolyama érdemben nem mozdult el, jelenleg unciánként 1866 dolláros az árfolyam.
  • A forint árfolyama az elmúlt napok gyengülése után ma egyelőre stagnál a vezető devizákkal szemben, most 350 forint 20 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 288 forint 80 filléres szinten állnak a jegyzések.
makronaptár0614

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1211246460 (6)
tunezia
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1201452177