Előfizetői tartalom

Nem érdemes az infláció miatt pánikolni. Egyelőre

Portfolio
A SocGen elemzője, Albert Edwards híresen pesszimista a részvénypiacok további emelkedésével kapcsolatban, a tőzsdei veterán most közzétett egy elemzést a világszerte egyre magasabb inflációval kapcsolatban, amiben éppen, hogy hűti a kedélyeket, és nem annyira pesszimista, mint más elemzők. Edwards egyetért az amerikai jegybankkal abban, hogy az infláció emelkedése átmeneti lesz, és úgy véli, hogy a befektetők magasabb inflációval kapcsolatos aggodalmai hamarosan el fognak tűnni. De csak átmenetileg.

A sztori úgy indul, hogy a SocGen holland ügyfeleinknek tartott konferenciahíváson megkérdezték Edwardsot, hogy szerinte az élelmiszer- és energiaárak emelkedése inflációs vagy deflációs jellegű-e? Sok közgazdászhoz hasonlóan ő is arra hajlik, hogy a nem-ciklikus alapvető fogyasztási cikkek áremelkedését deflációs hatású. Ezen a gondolatmeneten tovább haladva, hozzátette azt a fenntartást, hogy csak akkor lenne deflációs a hatás, ha a jegybankok nem tompítanák azt könnyű pénzzel. Az egyik ok, amiért rövidtávon nyugodt a szakember, hogy Kína egyértelműen szigorítja a monetáris kondíciókat, és ennek kell dominálnia az árupiaci kilátásokat rövidtávon.

Ami a nyugati országok politikáját illeti...

A Morgan Stanley egykori közgazdásza, Stephen Roach írt egy cikket a Project Syndicate-ben arról, hogy az 1970-es évek elején a Fed elnökének, Arthur Burnsnek dolgozott, és milyen hibákat követtek el akkoriban. Roach arra figyelmeztet, hogy a mostani Fedhez hasonlóan Burns is tévesen tartotta az inflációs komponensek egyénileg kifejezett emelkedéseit átmenetinek. Roach emellett megjegyzi, hogy

Miről szól még a cikk?

  • Továbbra is megosztottak az elemzők, hogy az infláció tartós lesz, vagy átmeneti.
  • A szűkített inflációs adatok nem adnak okot aggodalomra - egyelőre.
  • Nagyon szorosan kell figyelni a kínai fejleményeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés