frankfurt
Befektetés

A vártnál is hamarabb jöhet az amerikai kamatemelés - Csúnya lefordulás a tőzsdéken

Portfolio
Az ázsiai piacokon vegyes mozgások alakultak ki pénteken, miután a befektetők a Fed szerdai üzenetit emésztették, viszont az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után csúnyán lefordultak, a magyar tőzsde is eséssel zárt ma. A tengerentúli tőzsdéken is kifejezetten rossz hangulat uralkodott, ami részben annak tudható be, hogy a St. Louis-i Fed elnöke arról beszélt, hogy az amerikai jegybank akár már jövő év végén kamatemelésbe kezdhet.

Gyengültek az indexek az USA-ban

A Dow végül 1,6%-os mínuszban fejezte be a mai napot, vagyis egyáltalán nem javult a hangulat a kereskedés végén, sőt, még romlott is a hangulat. Az S&P 500 index 1,3%-kal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,9%-ot veszített értékéből.

Esik Amerika

Továbbra is esést mutatnak az Egyesült Államok vezető részvényindexei. A Dow Jones 1,2%-os mínuszban van, az S&P 500 0,9%-kal gyengült, míg a Nasdaq 0,5%-kal csökkent. A befektetők nem örülnek Bullard nyilatkozatának, aki a vártnál korábbi kamatemelés szükségességéről beszélt.

Kamatemelésről beszélt a Fed egyik döntéshozója

A monetáris szigorítás 2022-es megkezdése mellett érvelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris tanácsának egyik tagja a CNBC tévécsatorna műsorában.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,4 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek vegyesen teljesítettek, az OTP 2,3 százalékot esett, míg a Mol 3,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,2 százalékos pluszban zárt, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került feljebb.

Nagyot estek az olajcégek

Kifejezetten rosszul teljesítenek ma az európai olajcégek részvényei, az OMV árfolyama ma 5,1 százalékos mínuszban is állt, ekkora árfolyamesésre több, mint 6 hónapja nem volt példa annak ellenére, hogy az olaj ár szépen emelkedik, a Brent 0,8, a WTI pedig 1,3 százalékos pluszban van.

Esnek az amerikai tőzsdék

Eséssel indult a pénteki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 1,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot gyengült. Az alapvetően kedvezőtlen hangulatot tovább rontotta, hogy a St. Louis-i Fed elnöke, Jim Bullard a CNBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a jegybank már jövő év végén kamatot emelhet. Bullard egyébként jelenleg nem tagja a kamatok meghatározásában közreműködő Nyíltpiaci Bizottságnak. A szakember azt is elmondta, hogy Jerome Powell Fed-elnök megjegyzései megnyitották az ajtót a Fed 120 milliárd dolláros havi eszközvásárlásainak csökkentésére (tapering).

Mindeközben az európai piacokon még tovább romlott a hangulat, már a BUX is 1,2 százalékos mínuszban van.

Jöhetnek az amerikai turisták Európába, emelkednek a légitársaságok részvényei

Az amerikai légitársaságok részvényei felpattantak pénteken a piacnyitás előtti kereskedésben, miután az Európai Unió a hírek szerint javasolta az amerikaiakra vonatkozó, nem létfontosságú utazási tilalom feloldását a tagállamok között.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Esés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,5 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot eshet.

Globális össztűz alá kerültek a nyersanyagárak - Lecsapott Kína, szárnyal a dollár

Az elmúlt hónapokban alaposan elszálltak a nyersanyagárak, ami fájdalmas áremelkedéseket eredményezett több termék esetében is, mint amilyenek az üzemanyagok. Különösen rossz szemmel nézte a helyzet súlyosbodását Kína, amely számos árutőzsdei termék legnagyobb fogyasztója a világon, a finomított réz iránti globális kereslet fele például innen ered. Nem véletlen tehát, hogy az ország a napokban bejelentette, hogy értékesíti stratégiai készletei egy részét, hogy így gyakoroljon nyomást az árakra. Emellett szigorúbb hangnemet ütött meg az amerikai jegybank is a magasabb infláció miatt, ami jelentős dollár erősödést váltott ki. A nyersanyagárak így globális össztűz alá kerültek a héten, ami több termék esetében is áreséshez vezetett, de vannak olyanok, amik továbbra is jól állják a sarat.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

A kezdeti iránykeresést követően a délelőtt végére lefordultak az európai tőzsdék, a BUX is mínuszban jár. Szektorokat tekintve gyengén teljesítenek a bankrészvények, amely mögött részben profitrealizálás húzódhat meg, hiszen a szektor alapvetően jól teljesített ebben az évben. Lefelé húzzák továbbá az európai indexeket a biztosítók, a telekom cégek, és az energiaipari részvények is. A másik oldalon az ingatlancégek és az iparvállalatok részvényei jól teljesítenek ma.

Kiugró forgalommal esik az Akko

Ma kifejezetten erős forgalom látható az Akko esetében, a kereskedés volumene már elérte a 167,2 millió forintot. Ezzel egyben a BÉT harmadik legforgalmasabb papírja. Az Akko árfolyama egyébként a mai kereskedésben 2,2 százalékos mínuszban áll, míg év eleje óta 5,8 százalékot emelkedett. Viszonyításképpen a BUX-index ma 0,4 százalékos mínuszban van.

Az elmúlt 30 nap átlagos napi forgalma 188,5 millió forint volt az Akko esetében, amelynek már 88,7 százalékát elérte a mai forgalom, pedig alig 2 órája indult a kereskedés.

Nagyon rossz hír szivárgott ki a magyar autóiparnak is: teljesen betiltanák 2035-től az EU-ban a belsőégésű motorokat

Még tovább szigoríthatják a gépjárművekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási célokat az Európai Unióban, lapértesülések szerint az Európai Bizottság azt mérlegeli, hogy 2035 után már csak zéró károsanyag-kibocsátású járműveket lehessen értékesíteni a blokkon belül, ami egyben az is jelentené, hogy teljesen megszűnne a benzines és dízeles autók értékesítése mostantól számolva 14 év múlva, de a döntés a plug-in hibrideket is érintené. Az egyelőre még kérdéses, hogy a javaslat végül valóban bekerül-e a július 14-én megjelenő jogszabály-tervezetben, de az szinte biztos, hogy mind az autóipari lobbi, mind az autóipartól nagyban függő országok, mint például Németország is ellenezni fogja a javaslatot.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irány Európa

A magyar tőzsdéhez hasonlóan az európai piacokon sem látunk érdemi elmozdulásokat, a DAX stagnál, a CAC 0,1 százalékot esett, míg a FTSE 100 0,1 százalékot gyengült. A milánói börze lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot esett.

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX csütörtöki záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek szinte mozdulatlanok a nyitás után, az OTP, a Richter és a Magyar Telekom egyaránt stagnálnak, míg a Mol 0,2 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel indulhat a pénteki kereskedés

  • Az amerikai tőzsdék vegyesen zárták a tegnapi napot, a Dow Jones 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 stagnált, a Nasdaq pedig 1,3 százalékot emelkedett. A kereskedési hangulatra rányomta a bélyegét a szerdai amerikai kamatdöntés, ahol ugyan nem változtattak az irányadó kamaton, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg a döntéshozók, 2023-ban már kamatemelés is érkezhet. Ennek ellenére a 10 éves amerikai államkötvényhozam inkább lefelé korrigált, és a befektetők az aranyat és az ezüstöt kezdték el ütni. Az sem javította a hangulatot, hogy a heti új segélykérelmek száma váratlanul megugrott, 412 ezer volt, ami 37 ezerrel magasabb az előző hetinél, illetve jóval magasabb az előzetesen becsült 360 ezer főhöz képest.
  • Az ázsiai piacokon többnyire felemás mozgások látszottak pénteken, a Nikkei stagnált, míg a sanghaji tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,6 százalékot emelkedett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri tőzsde 0,2 százalékot gyengült.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelten emelkednek, míg a határidős DAX 0,2 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Magyar idő szerint péntek hajnalban tartott kamatdöntő ülését a Bank of Japan, emellett azonban csak egy brit kiskereskedelmi statisztika érdemel említést a hét utolsó munkanapján.
  • Az olaj árfolyama 0,9 százalékkal került lejjebb ma reggel, jelenleg egy hordó Brent ára 72,5 dollár hordónként, míg a WTI típus 70,4 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,6 százalékos pluszban áll 1784,6 dolláron.
  • A forint ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 355,7 forint, míg a dollár a 298,8 forintos szinten áll.
makronaptár0614

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
gettyimages-505499637