btc
Befektetés

Egyre savanyúbb a szőlő a kriptobefektetőknek, itt az újabb öntés

Portfolio
Az elmúlt órákban 6-10 százalékot esett a vezető kriptovaluták árfolyama. Az esés mögött részben a Fed múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll, de a befektetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható. A vezető kriptovaluták árfolyama idén április közepén ért történelmi csúcsra, azóta viszont sok esetben lefeleződött az árfolyam, az esés most is folytatódik.

Egyre lejjebb és lejjebb

A bitcoin árfolyama egy hét alatt 17,3 százalékkal került lejjebb a mai 6 százalékos eséssel együtt, az elmúlt hetek-hónapok rossz teljesítményének köszönhetően idén már csak 15 százalékos a plusz a kriptonál.

A legjelentősebb kriptovaluta árfolyama idén április közepén érte el történelmi csúcsát, akkor közel 65 ezer dollárig emelkedett az árfolyam, az azt követő napokban azonban meredek esés kezdődött első sorban Elon Musk twitteres aktivitásának és a kínai szigorításoknak köszönhetően, mindezek után május közepén már 31 ezer dollár közelébe zuhant a jegyzés. Azóta jellemzően a 33-40 ezer dolláros sávban kereskedtek a bitcoinnal, most egyelőre még esett ki tartósan az árfolyam ebből a sávból.

Az ethereum árfolyama emellett 8 százalékot esett ma, míg múlt hétfő óta több, mint 21 százalékos esésről beszélhetünk, idén pedig az áprilisig tartó brutális rali ellenére is "mindössze" 173 százalékos emelkedést láthatunk a kriptonál

- a csúcson ez az érték bőven 400 százalék fölött is járt.

A dogecoin jegyzése 9,6 százalékot esett tegnap óta, bár az Elon Musk által felsztárolt kriptovaluta

a maga idei 5200 százalékos szárnyalásával továbbra is az év egyik legjobb befektetésének számít,

a jelenlegi árfolyam azonban jócskán elmarad a május eleji, 70 cent feletti csúcstól.

Az esésnek köszönhetően a bitcoin piaci értéke már csak közel 618 milliárd dollár, miközben a csúcson több mint 1100 milliárd dollár volt. A sorban a bitcoin mögött piaci értékben az ethereum, a tether és a binance coin következik, az egykori sztárkripto, az Elon Musk által piedesztálra emelt dogecoin jelenleg csak a hatodik legjelentősebb coin.

kriptomcap
Forrás: Coinmarketcap

Mi áll a mostani esés mögött?

  • Egyrészt technikai hatással is magyarázható az esés, Jonathan Cheesman, az FTX kriptotőzsde intézményi értékesítésének vezetőjének elmondása szerint ugyanis a bitcoin grafikonjában kirajzolódott az úgynevezett halálkereszt, ami akkor alakul ki, amikor az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag alá kerül, ez jelzésértékű lehet a befektetők számára.
  • A részvénypiacokhoz hasonlóan nagy általánosságban a kripovaluták piacán is elromlott a hangulat azt követően, hogy a Fed múlt szerdai kamatdöntő ülésén a korábbiakhoz képest szigorúbb hangnemben beszélt az inflációs kockázatokról és a monetáris szigorításról.  Az amerikai jegybank 2023-ra kamatemelést prognosztizált, majd pénteken a St. Louis Fed elnöke arról beszélt, hogy akár már 2022 végén is jöhet a kamatemelés.
  • Mindezek mellett a múlt hónapban a kínai államtanács fogadkozott, hogy keményen fellép a bitcoin bányászat és kereskedés ellen, fokozva a kriptovaluták elleni kampányt, napokkal azután, hogy három iparági testület betiltotta a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi és fizetési szolgáltatásokat. Most foganasították is ígéretüket, Kína ugyanis kiterjesztette a komoly kriptovaluta-bányászat elleni fellépését azzal, hogy betiltotta a bányákat egy kulcsfontosságú délnyugati tartományban - a hírek szerint Szecsuán tartomány hatóságai a múlt héten 26 bánya bezárását rendelték el. A kínai bányák egyébként a kriptovaluták globális kereskedelmének közel 80 százalékát teszik lehetővé a 2017 óta érvényben lévő belföldi kereskedési tilalom ellenére.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
B79BB8DC-F827-4823-AE56-41F2B14B94A6