parlament országház budapest getty stock
Befektetés

Megint olyat tett a magyar lakosság, amit senki Európában: itt a friss államadósság-lista

Az Eurostat frissen publikált számai szerint van egy mutató, amelyben Magyarország vezet az EU-ban: a magyarok kezében van a legtöbb államadósság, bár a koronavírus itt is éreztette hatását.

Megugrottak az államadósságok az EU-ban

Az Eurostat friss, 2020-ra vonatkozó számai szerint tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke (amíg EU-s tagország volt, az Egyesült Királyság is ott volt a top3-ban).

A tavalyi adósságszámokra érezhetően rányomta a bélyegét a koronavírus, nincs olyan ország a listán, ahol egy év alatt ne nőtt volna az államadósság.

 Magyarország a maga 106 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt:

Őrizzük az első helyet

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények. Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.

Az olaszoknál úgy tűnik, sikerült a korábbi év adathibáját javítani, bár ez alapján is volt némi visszaesés a háztartások által birtokolt adósságállományban, Portugáliában pedig stagnált az állomány.

Magyarországon jelentősebb állománynövekedést 2019-ben lehetett megfigyelni, egyértelműen a szuperállampapír elindulása miatt, a MÁP+-hatás tavaly már nem volt számottevő, de így is nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a lakosság kezében lévő adósságállomány a dobogós helyezettek között.

A teljes listán pedig összegében a lengyel, ír és román lakosság államadósság-állománya nőtt a legtöbbet egy év alatt:

Amennyiben az arányokat nézzük, Magyarország az első a sorban: a tavalyi adatok szerint jócskán őrizzük vezető helyünket, így a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24%-kal.

Érdemes azért megjegyezni, hogy ez a 24% visszaesést mutat a 2019-eshez 27%-hoz képest, ami visszavezethető javarészt arra, hogy a MÁP+ piaca érezhetően telítődik, másrészt a pandémia is befolyásolta a számokat, az emberek kevesebb megtakarítást helyeztek el lakossági állampapírokban tavaly.   

Hasonló trendet lehet megfigyelni Máltában is, ahol a korábbi, 23% fölötti lakossági arány 19%-ra csökkent, a harmadik helyezett Portugáliánál is visszaesést lehetett látni. Tíz százalék feletti aránnyal a listán ezeken az országokon kívül csak Írország van.

Vannak a listán olyan országok is, nem is kevés, ahol a lakossági állampapír-vásárlás egyáltalán nem honosult meg, 14 tagországban a lakossági arány nem haladja meg az 1%-ot sem a teljes államadósságon belül.

A régiós országok közül ugyanakkor a lengyel, a román és a cseh lakosság a pandémia övezte egy évben is növelni tudta az államadósságon belüli tulajdonosi arányát:

A hosszabb lejáratok dominálnak

További bontást lehet megnézni arról is, hogy a háztartások által tartott államadósság hogyan oszlik meg az egy évnél rövidebb és hosszabb lejáratú papírok között.

Ez esetben jól látszik, hogy a máltai 19%-ot szinte teljes egészében az egy évnél hosszabb lejáratok teszik ki, míg Magyarországon a 24%-ból 3,5%-ot a rövidebb futamidők alkotnak. Nem meglepő módon itthon a hosszabb lejárat felé való elmozdulás volt az igazán szembetűnő: 2018-ban a lejárati szerkezet 11%-9% arányban a rövidebb lejáratok felé tolódott el, 2019-ben a szuperállampapír megjelenésével viszont a hosszabb lejáratú papíroké lett a főszerep.

További érdekesség, hogy a hosszabb lejáratok aránya szinten maradt, tehát a tavalyi csökkenést egyértelműen a rövidebb lejáratok leépítése adta.

A magyarnál nagyobb rövid lejáratú arány a portugáloknál és az íreknél van a vizsgált országok között, utóbbinál nagyjából egyensúlyban van a rövidebb és hosszabb lejárat a háztartásoknál.

Nemrég írtunk arról, hogy az EU-s tagállamok államadósság-állományának mekkora hányada jár le egy éven belül, azaz mekkora finanszírozási igényt generál rövid távon a kihelyezett kötvényállomány:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
vatikán róma pápa
Bizalomgerjesztő gyorsjelentés a Deutsche Banktól
koronavírus, vakcina
kína

Alapblog Óvatosságra intő jelek

A koronavírus delta variánsa jelentős bizonytalanságot okoz a piacokon, a vezető részvényindexek azonban mégis csúcs...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
beijing