Előfizetői tartalom

Megremegtek a tőzsdék, viszont ezek a befektetések remekül állták a sarat

Portfolio
Hosszú idő után múlt héten először romlott el valamelyest a tőkepiaci hangulat, miután az amerikai jegybank a korábbihoz képest szigorúbb hangnemet ütött meg, magasabb inflációs várakozásokat közölt, és a vártnál egy évvel korábbra prognosztizált kamatemelést. Ezt követően beindult az esés a tőzsdéken, szinte mindent elkezdtek adni a befektetők, de azért természetesen most is voltak olyan, eszközök, amelyek jól állták a sarat, ebben a kedvezőtlenre fordult hangulatban. Megnéztük a fontosabb eszközosztályok teljesítményét a múlt heti kamatdöntéstől a hétvégéig tartó időszakban, így képet kaptunk róla, hogy a jövőben milyen piaci reakcióra lehet számítani, ha a Fed a jövőben hasonló előrejelzésekkel szolgál.

Szigorúbb hangnemet ütött meg a Fed

A múlt hét legmeghatározóbb tőkepiaci eseménye volt az amerikai jegybank kamatdöntése, amely során a Fed a korábbihoz képest jóval szigorúbb hangnemet ütött meg. Bár az irányadó kamaton nem változtattak, a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) jelentősen felfelé módosította idei inflációs várakozását, a PCE-inflációt a korábbi 2,4 százalék helyett 3,4 százalékra várják az év végére. Ezzel párhuzamosan a 2022-es és 2023-as prognózist csak minimálisan emelték meg, ezzel azt üzente a jegybank, hogy valóban csak átmeneti emelkedésre számít az inflációban.

A másik fontos üzenet az volt, hogy a korábbihoz képest érezhetően emelkedtek a döntéshozók kamatvárakozásai. Az úgynevezett dot-plot alapján 2023-ra már a többség az irányadó kamat emelésére számít, pedig korábban azt jósolták, hogy leghamarabb 2024-ben emelkedhet a kamat.

Az eszközvásárlási program (QE) kapcsán egyelőre nem történt lépés, marad a havi 120 milliárd dolláros keretösszeg (80 milliárdnyi állampapír és 40 milliárdnyi jelzáloglevél). Ugyanakkor az eddigi kommunikációhoz képest érezhető volt a fordulat: korábban azt mondták, hogy egyelőre nem gondolkodnak a program lezárásán („nem gondolkodunk azon, mikor gondolkodjunk majd a program végén”), ehhez képest most Jerome Powell feltűnően kerülte a fenti mondatot, és azt hangsúlyozta, hogy hónapról hónapra figyelik a beérkező adatokat, és azok függvényében döntenek a szükséges lépésekről.

Miről szól még a cikk?

  • Erős tőkepiaci reakciókat láttunk a kamatdöntés után.
  • Több mezőgazdasági nyersanyag is jól teljesített a piaci turbulenciában.
  • A technológiai részvények is jól állták a sarat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés