bull
Befektetés

Most indul csak be igazán a kisbefektetői őrület?

Portfolio
Ha a Goldman Sachsnak igaza van, akkor a 2021-es nagy lakossági befektetői részvényvásárlási boom, amely többek között az AMC Entertainment, a GameStop és a Blackberry részvényeinek elképesztő árfolyamemelkedését okozta, még csak most indulhat be igazán.

A Goldman Sachs vezető részvénystratégája, David Kostin nemrég 350 milliárd dollárról 400 milliárd dollárra emelte a háztartások nettó részvényvásárlására vonatkozó 2021-es becslését egy új, ügyfeleknek szóló elemzésben.

Csak az első negyedévben a háztartások 172 milliárd dolláros nettó vásárlással a részvénykereslet legnagyobb forrását jelentették,

derül ki az írásból.

A lakossági befektetők (talán túlságosan is) túláradó buzgalmának egyik legegyértelműbb jele, hogy Kostin becslése szerint a háztartások jelenleg vagyonuk 44 százalékát részvényekbe fektetik.

Ez alig marad el a dotcom-őrület csúcsán tapasztalt 46 százalékos csúcsértéktől.

Kostin magyarázata szerint a magas készpénzállomány és a részvénypiacokon való állandó lakossági jelenlét várhatóan erősítheti a háztartások részvény keresletét. A háztartások számára a részvények és az egyéb eszközosztályok közötti választás a részvényeknek kedvezhet az év végéig, mivel a kamatszintek egyelőre kimondottan alacsonyak. Emellett az infláció tartós növekedésére utaló jelek is a részvényeknek kedveznek a kötvényekkel vagy készpénzzel szemben, vélekedett a guru.

Amennyiben valóban igaza van Kostinnak, abban az esetben tényleg remekül összeállhattak a csillagok az újabb kisbefektetői őrületek számára, nem kizárt tehát, hogy az eddigi elképesztő raliknál is komolyabb árfolyam emelkedéseket fogunk még látni idén.

A február végén tapasztalt első, kisbefektetők hajtotta short squeeze során a videojáték-kiskereskedő GameStop részvénye tudott óriásit ralizni, mindössze

4 nap leforgása alatt 670 százalékot szárnyalt az árfolyam,

míg a nemrég végbement - valamennyire még most is tartó - második short squeeze során a korábban még másodhegedűs szerepet betöltő, mozilánc-üzemeltető AMC Entertainment lett a sztár, 4 nap alatt 220 százalékos ralit láthattunk a részvénynél június elején.

Legújabb podcast beszélgetésünkben Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója beszélgetett a mémrészvény-őrület aktualitásairól Mohos Kristóffal, a Portfolio részvényelemzőjével, a podcast alább hallgatható meg:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
continental feelit ipari érzékelő
GettyImages-1211246460 (6)
tunezia
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1201452177