gamestop
Befektetés

Nagyot bukott a mémralin ez a hedge fund, most bezárja kapuit

Portfolio
Bezárja kapuit egy londoni székhelyű hedge fund, amely a januári első mémrali során a GameStop amerikai kiskereskedelmi vállalat ellen fogadva veszteségeket szenvedett el - írja a Financial Times.

A White Square Capital, amelyet a Paulson & Co korábbi tradere, Florian Kronawitter vezet, közölte a befektetőkkel, hogy ebben a hónapban bezárja fő alapját és visszaadja a tőkét, miután felülvizsgálta üzleti modelljét – derült ki a az alapot ismerő személyek beszámolójából és a befektetőknek írt levél levélből.

A White Square, amely csúcspontján mintegy 440 millió dollárnyi vagyont kezelt, a GameStop ellen fogadott (shortolt) - mondják a pozícionálást ismerő személyek -, és a cég januárban kétszámjegyű százalékos veszteséget szenvedett el.

A lépés az egyik első olyan hedge fund bezárását jelenti, amelyet az úgynevezett mémrészvények hatalmas ralija sújtott. A lakossági befektetők, akik gyakran online fórumokon, például a Reddit r/WallStreetBets nevű fórumán koordinálták akcióikat folytatnak - és egyes esetekben szándékosan célba vették a shortoló hedge fundokat -, januárban és az elmúlt hetekben is felhajtották az olyan részvények árfolyamát, mint a GameStop és az AMC Entertainment mozilánc. A GameStop például az év eleji kevesebb mint 20 dollárról a januári csúcsra több mint 480 dollárra emelkedett.

Ez néhány alapnak, köztük a Steve Cohen pártfogoltja, és Gabe Plotkin által vezetett amerikai Melvin Capitalnak és a Light Street Capitalnak is nagy veszteségeket okozott. Az alapok azonban továbbra is működnek, és nem sokkal a veszteségek után a Melvin 2,75 milliárd dolláros befektetést kapott Cohen féle Point Asset Managementtől és Ken Griffin Citadeljétől.

A bezárásról szóló döntés azzal függ össze, hogy a részvények long-short modellje megkérdőjeleződött

- mondta Kronawitter, a bezárt hedge fund vezetője. Túl sok hal van a tóban ugyanolyan long-short stratégiával - tette hozzá.

Egy, az alaphoz közel álló személy szerint a bezárásra vonatkozó döntésnek semmi köze a mémrészvények ralijához. Az alap gyorsan visszapattant a januári turbulenciát követően, és a veszteségek "tisztességes részét" visszanyerte, tette hozzá a személy.

A többi érintett alap közül a Melvin idén a múlt hónap végéig még mindig mintegy 44,7 százalékkal, a Light Street pedig mintegy 20,1 százalékkal esett.

Kronawitter, aki korábban az amerikai milliárdos John Paulson hedge fundjánál és a Merrill Lynchnél dolgozott, 2015-ben és 2016-ban kétszámjegyű nyereséget ért el a White Square-nél - mondta egy személy, aki látta a számokat -, míg tavaly mintegy 19 százalékot keresett.

Az alap bezárását bejelentő befektetői levélben a White Square azt írta, hogy tavaly, az akkori erős teljesítmény ellenére két nagy befektető úgy döntött, hogy kivonja készpénzét, és olcsó passzív alapokba vagy magántőke-befektetésekbe helyezi.

Első kézből tapasztaltuk a hedge fundoktól az olcsóbb alternatívák felé történő trendváltást

- tették hozzá.

A levél szerint a White Square-nek idén májusban ismét befektetői beáramlást kellett volna kapnia, ehelyett azonban az alap bezárása mellett döntött.

"Az arbitrázslehetőségek csökkentek mind a központi banki monetáris beavatkozások okozta tőkeáradattal, mind az információk sokkal jobb terjesztésével, ami felveti a kérdést, hogy milyen mértékben indokolhatóak ugyanazok a díjak" - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
gettyimages-77740576