klimavaltozas shutter hőség
Befektetés

Összefog az Ikea és a Rockefellerek a klímaváltozás elleni küzdelemben

Portfolio
Az Ikea és a Rockefellerek alapítványai eddigi legnagyobb befektetésüket hajtják végre azzal, hogy 500 millió dollárral egy olyan alapot indítanak, amelynek célja a megújuló befektetések ösztönzése a világ elmaradottabb térségeiben - számol be a hírről a Financial Times.

Az Ikea és a Rockefellerek alapítványa fejenként 500 millió dollárral indítja el azt az alapot, amely olyan országokban szeretné ösztönözni a megújuló energiás befektetéseket, mint India, Nigéria és Etiópia. A két alapítvány abban bízik, hogy az új alapon keresztül képesek lesznek több mint 10 milliárd dollár érékű megújuló projekteket finanszírozni és ezáltal több mint egymilliárd embert tudnak kiemelni az energiaszegénységből. A cél, hogy a hiányzó összeget más, nemzetközi fejlesztési ügynökségektől vonzzák be az alapba még idén.

Az alapítványok abban bíznak, hogy ezekkel a beruházásokkal két fontos veszéllyel szemben is fel tudják venni a küzdelmet a fejlődő országokban: a szegénységgel és a klímaváltozással. A tervek szerint nem központosított nagy projekteket, inkább kisebb, elosztott megújuló energiás projekteket finanszíroznának az alapból, például mini napenergiás projekteket vagy kisebb vízenergiával működő fejlesztéseket.

Az alapok közlése szerint már több nagyobb szervezettel is sikerült megállapodni az ügy támogatásáról, köztük a Világbankhoz kötődő International Finance Corporationnel és a US International Development Finance Corporationnel. A cél, hogy év végéig a már befektetett egymilliárd dollár mellé 10 milliárdot gyűjtsenek ilyen szervezeteken keresztül, ezt követően pedig az alapot megnyitnák kereskedelmi befektetőknek is az egyéni projektek támogatására.

A két alapítvány amellett, hogy egymilliárd embert szeretne kiemelni az energiaszegénységből, azt is célul tűzte ki az évtized végére, hogy egymilliárd tonnányi széndioxid-kibocsátástól mentesítse a Földet (tavaly világszinten mintegy 34 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást jegyeztek fel). Elmondásuk szerint a pandémia két évtizeddel vetette vissza a szegényebb országok fejlődését, nagy igény van tehát a gazdasági növekedés előmozdítására, de környezetbarát úton.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
gettyimages-77740576