microsoft amazon pentagon palyazat gyoztes
Befektetés

Mérföldkő a Microsoftnál, a legelitebb klubhoz csatlakozik a tech-óriás

Portfolio
A Microsoft hivatalosan is belépett a legelitebb klubba, azaz a 2 ezer milliárd dollárt meghaladó piaci értékkel rendelkező nagyvállalatok közé - a robbanásszerű emelkedéshez persze a globális pandémia is jócskán hozzájárult.

A technológiai óriás az Apple után a Microsoft mindössze a második olyan amerikai tőzsdén jegyzett vállalat, amely elérte ezt a mérföldkövet - a 2019-ben tőzsdére lépett Saudi Aramco olajvállalat korábban egyébként szintén átlépte ezt a határt, bár az említett vállalat piaci értéke tegnap este "mindössze" 1,88 ezer milliárd dollár volt.

A Microsoft piaci kapitalizációja a tegnapi kereskedés közben lépte át a 2 ezer milliárd dollárt, és mindössze 300 millió dollárral maradt el ettől az értéktől a piaczárásnál - a részvény végül 1,1 százalékos pluszban zárta a napot, idén pedig már 19,4 százalékos az emelkedés.

A vállalat egyébként alig több, mint két évvel azután érte el a jelentős mérföldkövet, hogy először lépte át az ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt.

A robbanásszerű emelkedéshez persze a globális pandémia is jócskán hozzájárult,

a világjárvány miatt az emberek jóval több időt töltöttek a digitális eszközeiken akár távoktatásról, akár home-office munkavégzésről van szó, mindez alaposan megdobta a Microsoft számítógépei, játékrendszerei és felhőalapú számítási platformja iránti keresletet.

A tavaly márciusi pánikeladások után tapasztalt komoly tőkepiaci rali elsősorban a technológiai részvényeknek kedvezett, élükön többek között a Microsofttal is - a bő egy évvel ezelőtti megtorpanás óta 64 százalékot ralizott a Microsoft részvénye, ezzel párhuzamosan a tech-túlsúlyos Nasdaq index is száguldott, a börze egyébként tegnap új történelmi csúcsot tudott dönteni.

Csak hogy számokkal is érzékeltessük a Microsoft méretét, még áprilisban a tech-óriás arról számolt be, hogy a március 31-én zárult negyedévben az árbevétel 19 százalékkal, 41,7 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kilátásokkal kapcsolatban a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella akkor úgy fogalmazott, hogy a járvány egy éve alatt nemcsak hogy nem lassult digitalizáció, hanem inkább gyorsult és ez még csak a kezdet.

Ami pedig a többi óriást illeti, az Apple piaci értéke még tavaly augusztusban lépte át a 2 ezer milliárd dollárt, jelenleg pedig 2,24 ezer milliárd dolláron áll. Két másik Big Tech cég, az Amazon és a Google is viszonylag közel áll az álomhatárhoz, előbbi piaci kapitalizációja tegnap elérte az 1,77 ezer milliárd dollárt, a Google anyavállalatáé, az Alphabeté pedig az 1,67 ezer milliárd dollárt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
biontech

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1201452177