bitcoin
Befektetés

Bemondták, mennyit ér valójában a bitcoin - Innen már nincsen feljebb?

Portfolio
Idén láttunk már közel 65 ezer dolláros bitcoint és 29 ezer dolláros bitcoint is, de kifejezetten nehéz feladat meghatározni, hogy pontosan mennyit érhet a legnépszerűbb kriptovaluta. A JP Morgan a sokat hangoztatott "digitális arany" elképzelés mentén haladva igyekezett mégis választ adni a kérdésre, és a kriptopénz, valamint az arany volatilitása közötti összefüggéssel egy 23-35 ezer dolláros középtávú fair értéket határozott meg a bitcoinra.

A kriptopénzek piaca jelentősen esett a héten, és részben a kínai fellépés hatására a május eleji 2500 milliárd dolláros csúcsról több mint 1000 milliárd dollárral csökkent a teljes piac kapitalizációja.

btc4
Forrás: Coinmarketcap

Természetesen a bitcoin továbbra is a legismertebb és legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz, a JP Morgan pedig az elmúlt időszakban látott esést követően új elemzést és célárat határozott meg a kriptovalutára. Nikolaos Panigirtzoglou a JP Morgan stratégája által vezetett elemzői csoport a bitcoinnak középtávon 23 000 és 35 000 dollár közötti fair értéket adott, tekintettel a bitcoin és az arany volatilitása közötti kapcsolatra és a kriptopénz előtt álló kihívásokra.

A befektetési bank csapata szerint az egyik ilyen nagy kihívás a bitcoin számára, hogy a legnagyobb bitcoin-alap - a Grayscale Bitcoin Trust - nettó eszközértékéhez viszonyított diszkontja mélyen a negatív tartományba került. Ez azt tükrözi, hogy a részvényeket várható értékesíteni fogják a másodlagos piacon, mivel a befektetők számára a lock-up periódus véget ér.

Forrás: JP Morgan

Mivel a hat hónapos lock-up periódus júniusban és júliusban lejár, ezek a befektetők valószínűleg eladják GBTC-részvényeik legalább egy részét, ami lefelé irányuló nyomást gyakorol a GBTC árfolyamára és általában a bitcoinpiacokra

- írták az elemzők.

A JP Morgan szerint egy másik kedvezőtlen faktor, hogy a közelmúltbeli volatilitás és a kriptopiacok boom-and-bust dinamikája akadályt jelent az intézményi befektetőknek. A puszta volatilitás növekedése, különösen az aranyhoz képest, akadályozza a további intézményi adoptációt, mivel csökkenti a "digitális arany" vonzerejét a hagyományos arannyal szemben az intézményi portfóliókban - írták.

Arra az elképzelésre alapozva, hogy az intézményi befektetők a tőkeallokáció során figyelembe veszik az eszközök volatilitását, Panigirtzoglou és csapata a bitcoin/arany volatilitási arányt használta a kriptoeszköz értékének mérésére.

Forrás: JP Morgan

A JP Morgan a bitcoin „elméleti célárát” 140 000 dolláron látja, a bitcoin és az arany volatilitásának konvergenciája, valamint a bitcoin és az arany allokációjának befektetői portfóliókban történő kiegyenlítődése alapján. Egyszerűbben: a JP Morgan szerint akkor fog a bitcoin 140 000 dollár érni, amikor az arany és a bitcoin volatilitása egy szintre csökken, és a súlyuk megegyezik a portfóliókban.

A bitcoin azonban közel hatszor olyan volatilis, mint az arany, így a valós értéke a 140 000 dollár egyhatoda, azaz 23 000 dollár.

"A legjobb, amit középtávon remélhetünk, hogy ez a volatilitási arány a jelenlegi 6-szoros körüli értékről az év végére részben visszaáll 4-szeres körüli értékre" - mondták a JP Morgan elemzői.

A bitcoin fair értéke az arany négyszeres volatilitása mellett 35 000 dollár.

Mondani sem kell, hogy a volatilitások vagy allokációk teljes konvergenciája vagy kiegyenlítődése nem valószínű a belátható jövőben

- közölte Panigirtzoglou és csapata.

(MarketWatch)

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
frankfurt