panasonic
Befektetés

3,6 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt adott el a Panasonic

Portfolio
A Panasonic mintegy 400 milliárd jenért (3,61 milliárd dollárért) adta el részesedését a Teslában a március végével zárult pénzügyi évben - közölte a japán vállalat szóvivője pénteken. Az eladásra azért kerül sor, mert a konglomerátum igyekszik csökkenteni a Teslától való függőségét, és készpénzt akar előteremteni a beruházásaihoz.

A Panasonic akkumulátor-üzletágát a Tesla uralja, de a két cég között időnként feszült a viszony, a vezetők nyilvánosan egymásnak estek. A Panasonic 2010-ben 1,4 millió Tesla-részvényt vásárolt 21,15 dolláros darabáron, mintegy 30 millió dollárért. Ez a részesedés 2020 márciusának végén 730 millió dollárt ért. A részvények azóta csaknem hétszeresére nőttek, és csütörtökön 3,5 százalékos emelkedéssel, 679,82 dolláron zártak.

A kriptoeszközök hatása a Tesla részvényeinek árfolyamát a belső érték fölé nyomhatta, így jó alkalom alakulhatott ki az eladásra

- mondta Hideki Yasuda, az Ace Research Institute elemzője.

Musk februárban azt mondta, hogy a cége bitcoint vásárolt, és elfogadnak kriptovalutában való fizetést, viszont ezt a döntését később visszavonta.

Míg a Panasonic pénzügyi támogatást nyújtott a Teslának, amikor az még kisebb volt, az autógyártó terjeszkedése azt jelenti, hogy nincs szükség tőkekötelezettségre - tette hozzá Yasuda. A Panasonic részvényei pénteken 4,2%-kal emelkedtek.

A Panasonic szóvivője szerint a részesedés eladása nem érinti a Teslával való partnerséget, de látszik, hogy a Tesla jelenleg diverzifikálja a saját akkumulátor ellátási láncát. Az elektromosautó-gyártó megállapodott a dél-koreai LG Energy Solutionnel, az LG Chem egységével, valamint a kínai CATL-lel, és a Reuters szerint az utóbbi egy gyárat tervez építeni Sanghajban, az autógyártó gyártóbázisának közelében.

(Reuters)

Címlapkép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
frankfurt