bull
Befektetés

Fordulat a tőzsdéken, újra a vevők diktálnak

Portfolio
Főként a világszerte emelkedő koronavírus-fertőzöttek száma miatt hétfőn nagy esés zajlott a világ tőzsdéin, de ma újra jó a hangulat, ami elsősorban technikai hatással magyarázható, a rövid távú túladottság miatt megérkeztek a vevők, akik az elmúlt hónapokban hozzászoktak ahhoz, hogy minden kisebb korrekciót meg kell venni. Kilógnak a sorból viszont a kriptovaluták, amelyeknél a lejtmenetet az gyorsította be, hogy a bitcoin árfolyama újra a technikai és lélektani szempontból is fontos 30 ezer dolláros szint alá esett.

Buy the dip

Sikerült ledolgozniuk a vezető amerikai részvényindexeknek a hétfői esést, és kedden a kereskedési nap végére 1,5-1,6 százalék pluszba ugrott a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq. Az emelkedés széles körű volt, minden szektor kivette belőle a részét.

Hétfőn nagy esés, ma nagy emelkedés

Az S&P 500 értéke 1,6, a Dow Jones értéke 1,8 százalékot emelkedett ma a tegnapi esés után. Az emelkedésből minden szektor kiveszi a részét.

A részvénypiaccal szemben a kriptovaluták piacán továbbra is rossz a hangulat, a bitcoin árfolyama 3 százalékos mínuszban továbbra is 30 ezer dollár alatt áll, lefelé húzva a kisebb kapitalizációjú kriptovaluták árfolyamát is.

Pluszban zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde a kedvező nemzetközi hangulatban, a BUX 0,75 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás teljesítményt mutattak, az OTP stagnált a kereskedésben, a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 2,8 százalékkal került feljebb, ezzel messze a legjobb teljesítményt nyújtva a blue chipek közül, a Magyar Telekom viszont 0,1 százalékos mínuszban zárt.

Sikeresen végrehajtotta első űrutazását a világ leggazdagabb embere

Jeff Bezos ma csatlakozott azon emberek kiváltságos kis köréhez, akik eljutottak az űrbe, és fentről szemlélhették meg a Földet. A világ leggazdagabb embere kedden kora reggel rövid időre elhagyta a bolygót egy New Shepard rakéta fedélzetén, amelyet a Blue Origin, a Bezos által 2000-ben alapított űrvállalat tervezett és épített. A jármű korábban már 15 alkalommal repült, de még soha nem emberekkel a fedélzetén; ez volt a Blue Origin első utasszállító repülése. A küldetés után elmondták, hogy a cég még sok hasonló utazás megvalósításában reménykedik - a tervek szerint rendszeresen repülnének turisták a New Sheparddal, de még nem nyitották meg a jegyértékesítést. A sikeres expedíció hírére alaposan megütötték az űrversenyben szintén élen járó, Richard Branson vezette Virgin Galactic részvényét.

Tovább a cikkhez

Továbbra is mínuszban a kriptovaluták

A bitcoin árfolyama továbbra is a 30 ezer dolláros kritikus szint alatt található a 29 500 dolláros szinten, de év eleje óta még így is 2,5 százalékos pluszban áll.

Hasonlóan kedvezőtlen a kép a többi kriptovaluta esetében is, az ethereum például 3,5 százalékkal került lejjebb 1742 dollárra, bár év eleje óta közel 140 százalékos pluszban áll.

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot erősödött.

A mai kedvező piacnyitást korrekcióként is értelmezhetjük: az amerikai tőzsdéken ugyanis kimondottan rossz hangulatban telt a kereskedés tegnap, többek között a ciklikus szektorok papírjainak árfolyama esett nagyot, de a turisztikai vállalatok részvényei is komoly nyomás alá kerültek. Ami pedig a részvényindexeket illeti, a Dow a maga több, mint 700 pontos esésével a legrosszabb napi teljesítményét produkálta az elmúlt 8 hónapot tekintve.

Lefordult a magyar tőzsde, esik a Mol és az OTP

A késő délutáni órákra jelentősen elromlott a hangulat a magyar tőzsdén, az esést a blue chipek közül első sorban a Molnak köszönhetjük - a tegnapi komoly esés után ma is lejtmenetbe kapcsolt az olaj árfolyama, ezzel párhuzamosan a tőzsdéken jegyzett olajvállalatok, így a Mol is kifejezetten rosszul teljesít ma is, jelenleg 1,2 százalékos a mínusz a papírnál.

Emellett az OTP részvénye 1,05 százalékos, a Magyar Telekom papírja pedig 0,7 százalékos mínuszban van, egyedül a Richter tudott feljebb kerülni, jelenleg 1,05 százalékos a plusz a gyógyszergyártónál. Az esésnek egyébként a bizonytalan nemzetközi hangulat és az izraeli kémbotrány mellett technikai okai is lehetnek, a június vége óta tartó oldalazó trendből ugyanis letörni látszik az árfolyam.

Olvadnak a pluszok, de még pozitív a kép Európában

A kora délutáni órákban már valamelyest negatívabb képet láthatunk az európai tőzsdéknél, mint korábban. Lefordult többek között a DAX meg a BUX is, előbbi 0,1 százalékos, utóbbi 0,2 százalékos mínuszban van jelenleg. A brit FTSE még minimális pluszban áll, a francia CAC pedig ugyancsak pozitív tartományban mozog, bár a korábbi 1 százalékos emelkedés mindössze 0,3 százalékra apadt.

Kitart a remek hangulat

A késő délelőtti órákban is remek a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a szlovén börzét leszámítva az összes vezető részvényindex pozitív tartományban mozog. 0,9 százalékos pluszával a francia CAC vezeti az emelkedést, de 0,6 százalékos pluszban van a vártnál magasabban alakuló termelői árak ellenére is a német DAX, míg a brit FTSE 100 jelenleg 0,3, a BUX index grafikonja pedig 0,2 százalékos emelkedést mutat.

Szektorszinten az olajvállalatok remek teljesítménye mellett kifejezetten jól szerepelnek a légitársaságok papírjai is, az emelkedést közel 2,9 százalékos pluszával az easyJet vezeti. A remek teljesítmény vélhetően korrekcióként értelmezhető, tegnap ugyanis a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggályok apropóján alaposan megütötték a befektetők a ciklikus papírokat és a kilábaláshoz szorosan köthető vállalatok, így a légitársaságok részvényeit is.

AZ easyJet háza tájáról egyébként vállalati hír is érkezett, a fapados légitársaság bejelentette ugyanis, hogy a pandémia előtti kapacitásának 60 százalékán fog működni a vállalat a július-szeptember közti időszakban.

Bővítené a kapacitásait a Hell

A Hell Energy a Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőket és a tőkepiaci szereplőket arról, hogy kapacitásbővítő beruházásokat fognak végrehajtani.

Tovább a cikkhez

Bemondta a guru, mikor kell elkezdeni részvényeket venni

Jim Cramer, a CNBC megmondóembere szerint a Wall Street spekulatív örömmámora a végéhez közeledik, a tőzsdéken rövidesen elérhetjük a mélypontot és ez lehetőséget adhat majd arra, hogy új pozíciókat nyissanak a befektetők a megütött szektorok vállalatainak részvényeiben. Cramer mindemellett az olajár csökkenésének is megtalálta a pozitív oldalát.

Tovább a cikkhez

Hogyan vágj bele a tőzsdézésbe? - Online előadás MA este

Hogyan működik egy online tőzsdei kereskedési felület? Milyen megbízástípusokkal tudok részvényt vásárolni, vagy eladni? Egyáltalán mi kell ahhoz, hogy a részvénypiac közelébe férkőzzön egy kisbefektető, honnan tud információkat szerezni? Ezekre a kérdésekra ad választ online előadásunk.

Tovább a cikkhez

JPMorgan: a delta vírusvariáns miatti pánik befektetési lehetőséget teremthet

Marko Kolanovic, a JPMorgan egy vezető elemzője szerint az év második felében ismét átvehetik a vezető szerepet azok a ciklikus részvények, amelyek teljesítménye elsősorban a gazdasági nyitással hozható kapcsolatba. Véleménye szerint ez a vártnál magasabb gazdasági növekedésnek és a magas fogyasztásnak lesz köszönhető, míg a delta vírusvariáns miatt jobban aggódnak a befektetők, mint kellene.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a UBS a remek gyorsjelentés után

Egyelőre kimondottan jó hangulatban folyik a kereskedés Európa tőzsdéin, kifejezetten jól teljesít a UBS, a nagybank nemrég tette közzé ugyanis az elemzői várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentését. A svájci nagybank eredménye 63 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi azonos időszakban elértnél, míg a bank profitja 2,006 milliárd dollár volt, mely messze meghaladta a bank saját elemzői várakozásban szereplő 1,343 milliárd dollárt.

A mai kereskedésben 4,6 százalékkal került eddig feljebb a részvény, még idén már 12 százalékos a plusz a papírnál.

Ismét nőtt Jászai Gellért részesedése a 4iG-ben

Tegnap is vette a 4iG részvényeit a Jászai Gellérthez köthető Manhattan Magántőkealap.

Tovább a cikkhez

Visszapattanás az európai tőzsdéken

Emelkedéssel nyitottak a tegnapi komoly lejtmenet után az európai tőzsdék, a DAX és az FTSE 100 0,7 százalékos erősödése mellett a CAC és a milánói börze is 0,8 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde fél százalékot emelkedett. Németországban nemrég megérkezett a termelői árak friss statisztikája, az áremelkedés valamivel az elemzők által várt szint fölött alakult - ez bár nem kedvező az inflációs kilátások tekintetében, a közlés szemmel láthatóan nem rontotta el a befektetői hangulatot.

A remek teljesítmény vélhetően visszapattanásként értelmezhető a tegnapi komoly, már-már pánikszerű eladási hullám tükrében, a piaci hangulatra elsősorban a koronavírusos esetszámok globális növekedése nyomta rá tegnap a bélyegét. Mindemellett kedvező gyorsjelentés is érkezett, a számok alapján valósággal száguldott ugyanis a UBS a második negyedévben, az elemzői várakozást messze meghaladó, az egy évvel korábbinál közel 63 százalékkal nagyobb profitot ért el a svájci pénzintézet.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén a tegnapi rossz teljesítményt követően, a BUX 0,35 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban indítják a napot, az OTP és a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol és a Richter 0,8 százalékot emelkedett a nyitásban.

Itt a videó arról, ahogy bezúznak több mint ezer kriptobányász gépet

Több mint ezer kriptovaluta-bányászberendezést zúztak porrá a malajziai Sarawakban egy úthenger segítségével. A The Star malajziai kiadványa szerint a gépeket az év elején hat razzia során foglalták le, mert az üzemeltetőket áramlopással vádolták.

Tovább a cikkhez

Kulcsszint alá ütötték a bitcoint, 90 milliárd dollár égett el órák leforgása alatt

Széleskörű eladási hullám söpört végig tegnap a tőzsdéken, és nem csak a részvényeket vagy a nyersanyagokat, hanem a kriptovalutákat is alaposan megütötték a befektetők. Ami viszont egyből szembe tűnik, hogy a részvények a mai piacnyitás és a határidős indexek állása alapján gyorsan visszapattannak, míg a kriptoeszközöket csak tovább ütik. Ez utóbbinak részben az az oka, hogy a bitcoin beesett 30 000 dollár alá, ami több szempontból is egy kimondottan fontos szint.

Tovább a cikkhez

Az Európai Bizottság engedélyezi a Richter új készítményének forgalmazását

A Richter azt írja mai közleményében, hogy az Európai Bizottság elfogadta a RYEQO, egy új, a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmény törzskönyvezési kérelmét.

Tovább a cikkhez

Száguldott a UBS a második negyedévben

Száguldott a UBS a második negyedévben, az elemzői várakozást messze meghaladó, az egy évvel korábbinál közel 63 százalékkal nagyobb profitot ért el a svájci pénzintézet.

Tovább a cikkhez

Kritikus szint alá esett a bitcoin jegyzése

A kora reggeli órákban a tegnapi rossz teljesítmény után ma is komoly lefordulást láthatunk kriptovaluták piacán, a bitcoin jegyzése nemrég átlépte a technikai szempontból kulcsfontosságú 30 000 dolláros szintet, most már ez alatt jár a jegyzés - ma eddig 3,7 százalékkal került lejjebb a piaci kapitalizációját tekintve legjelentősebb kriptovaluta, míg idén már csak 2,7 százalékos a plusz a jegyzésnél.

Emellett az ethereum jegyzése ugyancsak 3,7 százalékos mínuszban van, ám ezzel együtt idén még így is több, mint 135 százalékos a plusz a kriptonál.

Ami pedig az elmúlt 24 órát és a mögöttünk álló 7 nap teljesítményét illeti, a következőképpen alakultak a tíz legjelentősebb kriptovaluta árfolyamai:

coincapp
Forrás: coinmarketcap.com

Emelkedhetnek a tőzsdék a tegnapi esés után

  • Komoly eséssel kezdték a hetet a tengerentúli tőzsdék, a Dow 2,1 százalékos gyengülése mellett az S&P 500 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett. A kedvezőtlen piaci hangulat annak tudható be, hogy a befektetőket aggasztja a koronavírus delta variánsának globális terjedése annak ellenére, hogy a vakcinák széles körben elérhetők. Elsősorban azok a szektorok teljesítettek gyengén, amelyeknek a leginkább kedvező lenne az újranyitás, mint például az utazási cégek. Mindeközben a kötvényrali tovább folytatódott, amivel az amerikai hosszú hozamok tovább csökkentek, így jelenleg 1,2 százalékon áll a 10 éves amerikai államkötvény hozama.
  • Az amerikai piacokon látott rossz teljesítmények után szintén esést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél is. A japán Nikkei 0,7 százalékot esett, míg a dél-koreai Kospi fél százalékkal, az ausztrál börze pedig 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,1 százalékot esett, a shanghaji börze pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma az MNB szokásos heti állampapírvásárlási aukciója érdemel említést, emellett Kínában a kamatdöntő keretein belül megemelte az alapkamatot a jegybank, Németországban pedig a termelői árak friss statisztikája az inflációs kilátások szempontjából lehet lényeges.
  • Az olaj ára a tegnapi komoly esés után egyelőre stagnál ma, így a Brent ára hordónként 68,9 dolláron áll, míg a WTI típus 67 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1815,5 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg enyhe gyengülés jeleit mutatja a vezető devizákkal szemben, most 360 forint 20 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 305 forint 80 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • Ma teszi közzé második negyedéves számait többek között az UBS, a United Airlines és a Netflix is.

Mi volt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Komoly lefordulás a tőzsdéken, beszakadt a bitcoin – mire lehet ma számítani?

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
repce